TU NOĆ KAD SE UDALA...

VIDEO: DVIJE VELIKE LJUBAVNE BALADE KRIJU JAKO TUŽNE PRIČE Obećala mu je da će ga čekati, a onda su ga angažirali da svira na njenom vjenčanju

 
Prljavo kazalište 1998.
 Arhiva Cropix

Dva velika hita, dvije velike ljubavne balade dobro poznate klincima koji su odrastali osamdesetih i devedesetih, kriju zapravo jako tužne priče. Autori pjesama ih doduše nisu nikad potvrdili, no priče su već među obožavateljima postale legendarne.

Pjesma ‘Tu noć kad si se udavala’ objavljena je na albumu ‘Lupi petama’ iz 1993. godine i premda im je to bio prvi album s domoljubnim pjesmama, ova je bila isključivo ljubavnog karaktera. No, rijetki su čuli priče vezane uz ovu pjesmu.

Prema legendi koja se godinama prepričava, Jasenko Houra je bio zaljubljen i u vezi kada je morao u vojsku. Djevojka mu je, navodno, obećala da će ga čekati, a onda je to obećanje i prekršila. Kada se Houra vratio iz vojske, s bendom je zakazao svirku na jednom vjenčanju, a to je bilo upravo vjenčanje njegove djevojke, piše Blic. Postoji i druga verzija priče. U njoj nedugo nakon vjenčanja djevojka si oduzima život, no ni Houra nikad to nije potvrdio.

A vjerojatno najpoznatija balada bosanskohercegovačkog benda Indexi, ‘Bacila je sve niz rijeku’, navodno je priča o velikoj ljubavi Davorina Popovića i anonimne djevojke iz Sarajeva. Navodno je uoči vjenčanja djevojka napravila pobačaj i nestala. Godinama kasnije Popović ju je prepoznao u publici na koncertu u Švedskoj, no čim se sjurio s bine, ona je nestala i nikad je više nije vidio.

Pjesma ‘Bacila je sve niz rijeku’, za koju je tekst napisao Kemal Monteno, objavljena je 1975. kao singl.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 07:15