IZ TONSKIH STUDIJA

VIDEO: HRVATSKE ZVIJEZDE U AKCIJI Koncerti su iznenada stali, ali nećemo dopustiti da glazba utihne. I zato pišemo nove pjesme

Stanje na glazbenoj sceni posljednjih je tjedana iznimno teško, no većina ne želi očajavati, prilagodili su se situaciji na svoj način. Naime, nadahnuti virusom odlučili su svoje pjesme prilagoditi duhu vremena, a među njima su se našli Belan, kreativni momci iz TBF-a, Dražen Turina Šajeta, Battifiaca, Darko Rundek, Davor Gobac i njegov Psihomodopop te mnogi drugi
Neno Belan i kći Nikolina
 Nikša Stipaničev / CROPIX

Poruka pjesme “Corona” je potaknuti ljude da ostanu kod kuće, čime se smanjuje mogućnost zaraze, ali i predstaviti virusnu opasnost na duhovit način. Vjerujem u bolje sutra i mislim da se uz pomoć optimizma i smijeha lakše možemo oprijeti strahu, kaže Neno Belan, čija je davna melodija, napravljena za njegovu pjesmu “Ivona” iz 1998. godine, ponovo postala hit, ali s novim stihovima “Ja ću sada da se čuvam, da se pazim, i da tebe uvijek gazim, da bez tebe mirno dišem, da te zauvijek izbrišem...” koji priliče naslovu pjesme “Corona”. Hitmejker ju je snimio uz pomoć svoje kćeri Nikoline i podršku mačka Zeroa, iz svog doma u Rijeci.

- Dan nakon potresa pokupio sam Nikolinu i Zera iz Zagreba i nas troje smo već tjednima u Rijeci. Odlično se slažemo, rasporedili smo kućne poslove: Nikolina je preuzela kuhanje, a ja pranje i čišćenje - kaže Neno koji priznaje da je pandemija koronavirusa sasvim promijenila njegov dotadašnji svijet.

Nastala u dahu

- Sve se preko noći promijenilo, a ja poput velike većine građana vrijeme provodim u kućnoj izolaciji. Povremeno odemo u šetnju, skoknemo do trgovine i to bi bilo to. Naravno, posljedično, sve aktivnosti, što se tiče putovanja i koncertiranja, obustavljene su, a do daljnjega je obustavljeno i izvođenje mjuzikla “Bambina” u splitskom HNK - kaže Neno kojeg pitamo pada li mu teško boravak u četiri zida.

- Zapravo i ne. Mogao bih ovako još, recimo, koji tjedan, ali nakon toga, ovo mirovanje postalo bi pogubno za moj posao. Doma mi nije dosadno jer sam protekle tjedne iskoristio za bojenje i čišćenje stana, veliko pospremanje... Najvažnije je što sam pospremio i svoju staru glazbenu arhivu i prebacio je na hard disk. Među tim starim snimkama koje sam prebacivao bila je i “Ivona”, koja me odmah povukla da je obradim u “Coronu”, ali tako da sam u toj pjesmi sve okrenuo na pozitivu.

Nikolina i ja smo je dodatno preuredili pa umjesto saksofona na uvodu sada imamo usnu harmoniku, a iz pjesme su izbačeni bubnjevi - kaže Neno. Za pjesmu je snimljen i spot u kućnoj radinosti Belanovih, Neninim mobitelom, a važnu ulogu je odigrala i Nikolina koja je s ocem i režirala spot. Montirao ga je poznati hrvatski snimatelj Tomislav Brđanović.

Belan, nije jedini autor kojeg je nadahnula pandemija. Jedan od većih hitova u doba korone snimili su i glazbenici iz TBF-a koji su udružili snage s Lukom Bulićem. Zagrebački voditelj i splitski glazbenici pridružili su se promoviranju kampanje #ostanidoma te su zajedno, ali svaki iz svog stana, napisali himnu antikoronaša.

Riječ je o prepjevanom hitu TBF-ovaca “Pozitivan stav”, koji su preradili u skladu s aktualnom situacijom, a “Himna karantene”, odnosno njihov Bullhit, u rekordnom je roku postao atrakcija na YouTube kanalu Arena Zagreb. Malo tko nije upamtio poruku pjesme koja glasi: “Slušaj doktore, a ne morone”.

Pod dojmom aktualne situacije s koronavirusom svoju novu pjesmu “Sve dođe i prođe” (Molitva jednog hipohondra) napravio je i Dražen Turina Šajeta.

- Pjesmu sam napisao takoreći u dahu dan kasnije nakon potresa u Zagrebu, što me dodatno pogodilo, a već sam i prije bio potresen, kao uostalom i mnogi drugi svime što se događa trenutačno. To ipak, kao što možete čuti, nije narušilo moj, nego poslovični uvrnuti i satirični pristup teškim temama.

Rad na pjesmi puno mi je pomogao u borbi s ‘demonima korone’ pa se nadam da će i drugima dati ‘kap dobre volje’ i izmamiti osmijeh na lice. Jer, doista, sve dođe i prođe ili, kako bi moja baka rekla, ‘se pride i se pasa’ - poručuje opatijski glazbenik koji u pjesmi kaže: “Vrati me u sretne dane, probudi ustaše i partizane. Makni me od korone, sjeti se, ministri kupuju diplome”.

Svira i bivši ministar

Mario Lipovšek Battifiaca & Radio Istra band prepjevali su hit “Prihajan doma” koji je za tu priliku dobio novi tekst autora Vjeke Alilovića i prigodni naslov “Ostani domac”. Stihovi pjesme kažu: “Kamo pohajaš, ostani doma, Ne budi mona, vane je koma, Neka su vane galebi, tići. Neće pobeć ni porti, gradići...”

I bivši hrvatski ministar gospodarstva, Davor Štern, koji već nekoliko godina svira sa svojim bendom “Superstary” sa svojim “dečkima”, snimio je pjesmu inspiriranu virusom: “Korona je virus, najgori dosad, od njega se čuvaj bio star ili mlad. Nije obična gripa kako misli ekipa”, stihovi su te skladbe.

Zahvaljujući koroni i pjesma “Sve će biti u redu” grupe Psihomodo Pop dobila je novo ruho. Zajedničkim snagama iz Zaprešića (Gobac i Tin), Cvjetnog (Brada), Vodica (Šparka) i s Gornjeg grada (Kuzma) snimili su jednu od svojih najpozitivnijih pjesama “Sve će biti u redu” u kućnoj verziji.

- Evo, snimili i mi jednu iz izolacije. Svi su svirali od doma, snimali se i onda smo to sabrali samo za vas. Ne idite vanka! - kratko, jasno i u svom stilu poručuje Gobac.

- Pusti da ti sviram, duša gine od tišine. Ne boj se muke, to što perem, to su ruke - glasi nova verzija pjesme “Ruke” autora Darka Rundeka.

- Ovaj refren traje 20 sekundi, ako ga pjevušite u glavi ili naglas, to je taman vrijeme potrebno da ih dobro operete - poručio je Rundek u snimci koju je podijelio na svojoj službenoj stranici na Facebooku. Na njoj se vidi Rundek s gitarom koji pjevuši obradu svog hita.

Situacija s potresom u Zagrebu i koronavirusom nagnala je i Hladno pivo da pjesmom poruči “Ovo će proći”, a pritom su Mile i ekipa iz benda ujedinili snage s prijateljima pa uz njih optimističnu poruku šalju i Gibonni, Remi, Mrle, Ivanka Mazurkijević, Zoran Šprajc, Amira Medunjanin, Dino Šaran, Saša Antić i druga poznata lica koja su se spojila online iz svojih domova.

Tekst i glazbu pisao je Mile Kekin koji kaže da je pokušao izvući nešto pozitivno iz situacije koja podsjeća na horor-film. Pjesmu je napisao dan uoči potresa u Zagrebu, a dovršio ju je u selu, u praznoj kućici što su je nakon potresa u kojem je stradao i Kekinov zagrebački dom, njegovoj obitelji ustupili njihovi prijatelji.

- Gitara mi nije stala u auto, ali sam srećom ponio laptop i mikrofon pa snimam prvi put samog sebe. Urlam toliko glasno da klinci imaju problema s praćenjem nastave na Trećem. I shvaćam: fali mi nešto. Ne! Fali mi netko. Fale mi ljudi. Fali mi puno glasova da me uvjere da je taj refren istinit. Zovem sve koje znam da mi snime taj refren mobitelima, prvo susjeda Shamsu 69 iz Brkova, Edu Maajku, zovem Sašu iz TBF-a, starog drugara Goluba iz Goblina, Dubiozu, Šarana iz Štuka, Amiru Medunjanin koju ne poznajem, ali mi se čini skroz O. K., zovem Gibonnija, znanstvenika Igora Rudana čiji sam veliki fan, zovem Šprajca, Sokija iz Elvis Jacksona, Ramba Amadeusa, Ivanku Mazurkijević i Mrleta iz Leta 3, Remi, Vojka V i naravno, zovem i svoje momke iz Piva i svi, ama baš svi do jednog, pristaju mi ponoviti jedino što sad želimo čuti - da će i ovo jednom proći - rekao je Mile o nastanku pjesme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:26