NOVA PJESMA

Video-intervju s Gibonnijem: ‘Ne znam zašto sam ovako dobre volje u ovako gruba vremena‘

Govori o tome kako je u "Kiši" došlo do gostovanja Haddisa Alemayehua, svirača etiopskoga gudačkog glazbala "masinqo"
Gibonni intervju
 Ante Čizmić/cropix

Slobodna Dalmacija premijerno vam predstavlja spot nove pjesme Zlatana Stipišića Gibonnija "Kiša – Z'naab", uz ekskluzivni intervju koji je s njim vodio novinar i urednik Sandro Pogutz.

Iako pjesma priziva kišno raspoloženje, upravo je suprotno, sva je "osunčana", što je publika već ima prilike čuti jer je skladba sa zaraznim afričkim uvodom već vani na raznim platformama, ali ovo će biti prva prilika da pogledate i spot te poslušate što Gibonni ima reći nakon višegodišnje diskografske pauze, još od zajedničkog albuma "Familija" s Oliverom Dragojevićem.

image
Gibonni intervju
Ante Čizmić/cropix

U razgovoru s našim novinarom govori o tome kako je u "Kiši" došlo do gostovanja Haddisa Alemayehua, svirača etiopskoga gudačkog glazbala "masinqo", koji u domovini, kaže Gibonni, ima status naših "2 Cellos", a svirao je i na dodjeli Nobelove nagrade za mir.

Presudila je, kaže, "bračka veza", jer s Brača je Haddisova supruga, koja ga je u Africi "navukla" na Gibonnijeve i Oliverove pjesme.

image
Gibonni će reći da se nikako ne smatra 'klasikom' domaće pop-rock scene, jer sebe nije sposoban doživljavati toliko ozbiljno
Ante Čizmić/cropix

Ovaj intervju vođen je u Spaladium Areni, gdje je krajem 2019. održan memorijalni koncert za Olivera, samo koji mjesec prije izbijanja pandemije, pa je to bio povod da se prisjetimo pokojne pjevačke legende.

Saveznik kakvog više nema

Gibonni o Oliveru govori emotivno, kao o prijatelju i velikom "savezniku" kakvog danas više nema i kao takav mu, kaže, nedostaje svaki dan.

"Kiša" je zapravo najavni singl za novi Stipišićev CD "Po ure", čiji naslov proizlazi iz njegova trajanja jer riječ će biti, zapravo, o onome što se nekad zvalo "mini LP", s pet novih pjesama.

Gibonni je svjestan da je ovo vrijeme kada ni on sam, sav životno uronjen u glazbu, nema koncentracije za pomno preslušavanje sat i više glazbe s jednog albuma, ali objašnjava zašto još nije spreman da se pretvori u "singl" autora koji će tek povremeno novim pjesmama osvježavati bogat opus.

To, primjerice, uspješno radi Neno Belan, u čijem je slučaju, reći će Gibonni, to ispravno, ali ne smatra da je ista "taktika" dobra i za njega samog.

Usprkos svojem prethodnom "katalogu", zavidnom uspjehu i brojnim obradama svojih pjesama, Gibonni će reći da se nikako ne smatra "klasikom" domaće pop-rock scene jer sebe nije sposoban doživljavati toliko ozbiljno kao što doživljava samu glazbu.

No, ne niječe da je jako sretan zbog toga što je znao prepoznati i iskoristiti svoju priliku da od nje živi, a mnogima, reći će, to ne uspijeva. U razgovoru objašnjava zašto, a također i zbog čega je njegov prošli CD s Oliverom, s gotovo 50 tisuća prodanih primjeraka, možda bio i najprodavaniji u Europi 2016. godine.

image
Gibonni je Sandru Pogutzu dao ekskluzivni intervju u VIP loži Spaladium Arene
Ante Čizmić/cropix

To svakako nije sve, niti nužno najzanimljivije što je Gibonni rekao u 40-minutnom razgovoru sa Sandrom Pogutzom za Slobodnu Dalmaciju, stoga svakako večeras pogledajte i intervju i premijeru službenog spota.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:50