EKSKLUZIVNO

VIDEO: Pogledajte genijalan spot koji su MrLee & IvaneSky u karanteni snimili s kćeri Evom (8)

‘Jako smo zadovoljni jer ustvari nigdje nije vidljivo da je riječ o radu koji je nastao u teškim okolnostima‘
MrLee & IvaneSky i kći Eva
 Romano Grozić

"Seagull" je nova pjesma iz tvornice progresivnog art zvuka Mrleta i Ivanke, odnosno njhovog zajedničkog projekta MrLee&Ivanesky. Nastala je na Silbi kao rezultat “tišine” nasuprot frekvenciji Sailora, koji se sastoji od snimljenih zvukova grada Rijeke, a pjesma je bila dio soundtracka u kazališnoj hit predstavi Čehovljeva “Galeba" u okviru slovenske Scene Nove Gorice pod redateljskom palicom Paola Magellija.

image
MrLee & IvaneSky
Romano Grozić

Prozračna, harmonična, ritmična otvara album "Sailor", a govori o slobodi volje kroz motiv galeba koji je simbol nesputanog, iskrenog i istinskog osjećaja za život koji nam je svima urođen i kojeg nosimo u svojem duhu, ali je često zbog volje drugih ili društvenih normi utišan ili potisnut.

Ivankin i Mrletov "Seagull" odnosno ‘’Galeb’’ podsjetnik je koliko je važno živjeti, a sad dobiva i spot koji je sniman u zahtjevnim uvjetima karantene za vrijeme pandemije koronavirusa. Zanimljivo je kako je snimljen vrhunskim mobitelima - jedan je bio mobitel Mrleta i Ivanke, dok je drugi onaj Romana Grozića, redatelja i fotografa koji je dio tima MrLee&IvaneSky, a koji je projekt "Sailor", čiji je Seagull dio, digao na visoku estetsku razinu, o kojoj su do tad samo sanjali, poručuje Ivanka Mazurkijević. Suradnjom ovih glazbeno-vizualnih kreativaca nastao je zanimljiv crno-bijeli vizualni uradak, ovoga puta isključivo putem online suradnje, a donosimo vam i njegov making of - zavirite behind the scenes!

Estetika spota predstavlja vizualne asocijacije koje se prelijevaju u forme čija simbolika je sloboda i otvorenost novim iskustvima, a u spotu je, poput prave glumice, glavnu ulogu zauzela kći Mrleta i Ivanke, osmogodišnja Eva.

- Iako je cijela ova priča s virusom strašna i nadnaravna, iz njezine tišine u jednom kutu sobe nastao je spot, samo zato jer smo našli zelenoobojen zid koji je Romano mogao upotrijebiti kao chromakey. Mi smo jako zadovoljni jer ustvari nigdje nije vidljivo da je riječ o radu koji je nastao u teškim okolnostima, nego je to spot za nagrade, koje će, nadamo se, osvojiti - poručuju Ivanka i Mrle te vas pozivaju da im se 17. srpnja pridružite u Rijeci ispred Exportdrva, kad će projekt biti prezentiran i uživo.

image
osmogodišnja Eva, kći Damira Martinovića Mrleta i Ivanke Mazurkijević
Romano Grozić

Sastavni dio cjelokupnog projekta ‘Sailor’ je i zvučni karburator, jedinstveni projekt Damira Martinovića Mrleta i Ivanke Mazurkijević, uz pomoć suradnika Vanje Travaša, Andreja Škedela, Zdravka Lenca i Ariane Suše, koji uz pomoć zvuka vode stvara skulpture od soli, a u kojem glazba obavija središnju misiju - materijaliziranje zvuka grada.

Projekt je započeo snimanjem zvuka grada s Trsatske gradine pri čemu su snimljeni i obrađeni zvukovi korišteni za kontrolu disperzije, pri čemu nastaje “živa skulptura” od soli - instalacija koja raste i tvori novi prostor pod utjecajem zvuka.

Uz prezentaciju izvedbenog projekta ‘’zvučni karburator’’ te dvije pjesme s albuma ‘Sailor’, među kojima će biti predstavljen i ‘Seagull’, 17. srpnja u Rijeci ispred Exportdrva MrLee & IvaneSky na videowallu će predstaviti izvedbeni projekt koji je radio arhitektonski dvojac MR2 - Miroslav Rajić i Jurica Račić, nakon čega slijedi trosatni koncert Leta 3.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:39