4 ASA TUGUJU

Vidio sam ga prije mjesec dana u bolnici, bio je odlučan da se opet vine u visine gdje i pripada

Bio je duhovit, inteligentan, pun ljubavi... I ne, još ne mogu prihvatiti da ga nema. Ne mogu vjerovati, kaže shrvani Jurica Pađen
4 Asa (Rajko Dujmić, Alen Islamović, Vlado Kalember i Jurica Pađen)
 Oleg Moskaljov/arhiva CROPIX

Gotovo pola stoljeća prijateljstva veže Vladu Kalembera i Rajka Dujmića. Zajedno su nastupali u bendu 4 Asa koji je osnovan 2002. S njima su nastupali i Alen Islamović, Jurica Pađen te Slavko Pintarić Pišta.

- Rajka znam pola stoljeća, još iz naših prvih glazbenih početaka, kad smo bili tinejdžeri, iz muzičke škole, prvih bendova u kojima smo svirali. U to vrijeme on i ja smo bili u različitim bendovima, ali je tad postojao kafić koji smo zvali 'Junferica' u Teslinoj, legendarno mjesto gdje smo se kao klinci družili i sastajali. Interesantno je da je za prvi singl grupe Srebrna krila i prvi album zapravo Rajko Dujmić bio prvi aranžer - govori Kalember, dodajući da je Dujmić prvi primijetio da je "taj mali Kalember talentiran".

- Kad sam ga zvao da nam pomogne s aranžmanima, a uz to je svirao i klavijature u studiju i zajedno smo bili na vježbama, još uvijek nije bio Rajko Dujmić. Ali jedan uži krug, muzikantski, znao je da je on nebeski talentiran i sjajan svirač jer nekako je uspjeh Novih fosila krenuo nakon grupe Srebrna krila, poslije pjesme 'E moj Saša' i daljnjih hitova i 'Dobrih starih vremena' - kaže.

image
Vlado Kalember, Rajko Dujmić i Jurica Pađen
Ranko Suvar/CROPIX


Prijateljstvo i suradnja s Rajkom produbili su se poslije, kad je napisao nekoliko pjesama za Srebrna krila i nakon odlaska Vlade Kalembera.

- Među njima je i 'Mangup' s kojim su Srebrna krila bez mene išla na Eurosong. Nakon toga smo se družili i susretali. Osamdesetih smo se nalazili u klubu Saloon, gdje smo se svi okupljali dugi niz godina. Poslije smo i druženje i suradnju produbili u nekoliko godina rada s grupom 4 Asa i na neki način je grozno i to što je Alen Islamović negdje oko Nove godine nazvao i rekao: 'Ajmo opet krenuti kao 4 Asa'. Čuli smo se s Rajkom i Juricom i čak nakon onih njegovih nesretnih događanja sa sudom, dok je bio u bolnici, često sam ga posjećivao, a pred ljeto smo počeli pričati o ponovnom okupljanju 4 Asa kad prođe ovaj problem s koronom. Eto, nekoliko dana prije same nesreće čuli smo se i bio je dogovor da on ide u Gorski kotar, a ja ću se javiti ako budem prolazio. Trebali smo se čuti kad prođe ljeto, ali nažalost, prije neki dan dobio sam vijest da je nastradao u prometnoj, a dalje, nažalost, znamo kako je sve završilo - zaključuje.

Bend 4 Asa bio je bend prijatelja, kaže nam jedan od asova, Jurica Pađen.

- Vladu Kalembera znao sam još od glazbene škole, a Rajka sam upoznao još dok je bio u grupi Marina Škrgatića. Praktički smo svi cijeli život bili povezani i upravo nas je to i spojilo u 4 Asa. Što tko misli o tome, uistinu nas nije bilo briga. Ono što javnost možda manje zna o Rajku jest da je bio vrsni klavijaturist. Uskočio je na album Aerodroma 'Dukat i pribadače' koji je izdan 1984. i sjajno odsvirao klavijature, a poslije ga je zamijenio Alan Bjelinski.

Posljednji put vidio sam ga prije mjesec dana u bolnici, kad sam mu došao u posjetu i donio cigarete. Imao je uz sebe i klavijature, bio odlične volje, kovao glazbene planove... Činio se odlučan da ponovno krene, vine se u visine gdje i pripada. A da nije bilo demona koji su ušli u njega, možda nikad ne bi skrenuo s tog kursa... Bio je duhovit, inteligentan, pun ljubavi, a kad je bio u formi - naprosto nenadmašan. Bilo je između nas i svađi i mirenja, smijeha i zafrkancije, velikih koncerata. Puno je tu zajedničkih priča, jer smo cijeli život bili povezani na raznorazne načine. I ne, još ne mogu prihvatiti da ga nema. Ne mogu vjerovati - rekao nam je shrvani Jurica Pađen.

Neutješna Emilija Kokić: 'Osjećam se užasno...'

- Niti mogu prestati plakati, niti o Rajku govoriti, osjećam se užasno, kao da me netko lupio nečim po glavi - kroz suze nam je rekla Emilija Kokić, kojoj je susret s Dujmićem uistinu značio prekretnicu u karijeri.

Naime, Rajko je čuo na jednoj ljetnoj terasi nastup tad gažerskog benda Riva i od tog slučajnog susreta kasnije su postali prvi i jedini bend koji nam je osigurao pobjedu na Euroviziji zahvaljujući pjesmi “Rock me” Dujmića i Steve Cvikića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 22:15