PODACI ZAMPA OTKRIVAJU

VJEKOSLAVA HULJIĆ JEDINA JE ŽENA U TOP 10 NAJIZVOĐENIJIH HRVATSKIH AUTORICA PJESAMA 'Napisala sam 600 pjesama, ali baš niti jednu zbog novca'

Vjekoslava Huljić
 Saša Burić / HANZA media

Glazbeno autorstvo u nas očito je još uvijek muški posao.

Jer, prema podacima Hrvatskog društva skladatelja (HDS) i njegove stručne službe ZAMP-a, oni u svojoj evidenciji imaju 10.219 članova, a od njih su tek 1879 (ili 18 posto) žene. Kako to?

- Razmišljala sam i ja o tome. I ne znam točan odgovor. Čini mi se da su žene kritičnije prema svom stvaralaštvu. Većina žena neće skladbu ‘pustiti van’ prije nego što budu sasvim zadovoljne njome, što se možda ne može reći i za neke muškarce. Vani je drugačije. U svjetskim trendovima primjećujem dominaciju žena u glazbi, dok im je u Hrvatskoj još uvijek potrebna određena podrška u ovom poslu. Ali zato treba potaknuti sve mlade, hrabre djevojke da kroče naprijed, da se ne obaziru na predrasude prema kojima žena u glazbi može biti jedino osoba koja stoji za mikrofonom i zabavlja publiku - smatra Vanna, koja je prema podacima ZAMP-a među top deset naših autorica po zaradi u 2018. godini.

Tu su i Ines Prajo i Arijana Kunštek, koje su poprilično ljutite zato što je ZAMP autorstvo razdijelio na muško i žensko.

- Koga to uopće zanima? Kad birate koju ćete knjigu pročitati ili koji ćete film pogledati, pitate li je li to djelo muškarca ili žene ili se, ipak, rukovodite time radi li se o dobroj knjizi odnosno filmu? - pita Ines Prajo, a Arijana Kunštek dodaje:

- Ova podjela meni je znak da i dalje živimo u mačističkom društvu, i to čak zatucanijem nego prije, u doba kad su i žene bile rudari - oštra je Arijana Kunštek, koju pitamo može li se solidno živjeti od prihoda kojeg ostvaruje naših deset top autorica po zaradi.
- Može, ako si normalan. Dakle, ako ne sanjaš o jahtama, bazenima, vilama - kaže Arijana Kunštek.

Neslužbeno doznajemo da prvih deset autorica po zaradi - abecednim redom imena to su Alka Vuica, Antonija Šola, Arijana Kunštek, Ines Prajo, Ivana Vrdoljak Vanna, Mia Dimšić, Nina Badrić, Sonja Buljan, Tamara Obrovac te Vjekoslava Huljić - godišnje zarađuju između 30.000 i 160.000 kuna.

Zanimljivo je da je samo jedna od ovih deset umjetnica - Vjekoslava Huljić - uspjela ući među top deset autora čija su djela zabilježila najveći broj emitiranja na radijskim i TV postajama u kalendarskoj 2018. Podsjetimo, uz Vjekoslavu tu su još i Ante Pecotić, Branimir Mihaljević, Denis Dumančić, Husein Hasanefendić, Miro Buljan, Neno Belan, Predrag Martinjak, Tonči Huljić i Zlatan Stipišić Gibonni. Najemitiraniji među njima su na ovaj način uprihodili oko 800.000, dakle gotovo osam puta više od svojih kolegica.

- Kada stvaram, doista ne razmišljam o tome hoću li pritom i koliko ću zaraditi. Umjesto toga vodim se emocijama, vodič mi je srce. Pjesmu promišljam, prilagođavam je svakom izvođaču za kojeg je pišem, a premda sam dosad surađivala s doista mnogo glazbenika i napisala oko šesto skladbi, uvijek kad krenem pisati pjesmu osjećam se kao da to činim prvi put - kaže Vjekoslava Huljić.

ZAMP-ovi podaci otkrivaju kako je najviše autorica rođeno sedamdesetih godina prošlog stoljeća - njih 539. Osamdesetih godina rođeno je 486 naših autorica, a šezdesetih njih 350.

HDS i ZAMP u suradnji sa CMC televizijom u sklopu projekta “Autorica” svakog će tjedna javnosti predstaviti po jednu ženu čiji je rad ostavio značajan trag u hrvatskoj glazbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:35