IZA KULISA

Vlada li u operacijskim dvoranama grobna tišina? Uglavnom ne! Ugledni liječnici otkrili su nam svoje top liste

Zavirili smo u svijet priznatih stručnjaka koji nerijetko svoj posao ‘nose kući’, a oni su nam otkrili što im je srcu i uhu milo

Saznali smo što slušaju naši cijenjeni liječnici

 Cropix/

Mogu li liječnici “ne nositi posao kući”? Teško! Osobito je to nemoguće ako se radi o nekom specifičnom pacijentu, o djeci, o rutini koja je iz nekog razloga krenula po zlu. No, jednako tako “iz glave ne ide” niti neki teški pacijent koji je zahvaljujući njihovim vještinama “dobro prošao”...

U svakom slučaju, liječnicima ne nedostaje životne napetosti, ali i za to imaju lijek - kakva dobra pjesma ili vrhunski film pomoći će da dan bude ljepši. Nerijetko se pitamo vlada li u operacijskim dvoranama grobna tišina? Uglavnom ne! Naime, dok pacijent “spava” glazba, od ozbiljne do rock and rolla ili šlagera, pomaže da napetosti bude manje.

Pitali smo neke naše vrhunske liječnike što im je srcu i uhu milo, a njihov izbor nije iznenađujući. “Dobri, stari klasici” drže vrh njihovih glazbenih i filmskih top-lista. I na putu kući u automobilu zapjevuši se koja, a nerijetko uz Cohena, Rolling Stonese ili Sinatru to budu i hrvatski šampioni estrade, poput Bralića, Gibonnija, Vukova...

Od hrvatskih filmova, “Tko pjeva zlo ne misli” apsolutni je hit među liječnicima i pedeset godina od nastajanja, čak i kod onih koji se tada još nisu rodili ili su pak bili klinci u pelenama. “Kum” je i dalje vrhunac njihove filmske zabave, kao i “Forrest Gump”. U svakom slučaju, moglo bi se reći da i doktori svoju dušu i živce liječe glazbom, a ne nedostaje niti filma.

Prof. dr. Goran Roić radiolog, ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb

image

Goran Roić

Zeljko Puhovski/Cropix

Njegovu filmsku listu tvore klasici kao što su ”Tko pjeva zlo ne misli”, ”Kum”, ”Prohujalo s vihorom", ”Gladijator” i ”Forrest Gump”, dok slušati voli od ”Tempere” Gibonnija i ”Zore bile” Tomislava Bralića i klape Intrade, te ”Rijeke snova” Nene Belana do ”Under my Thumb” The Rolling Stonesa i ”Little Red Corvette” Princea.

Prof. dr. Ante Bagarić, psihijatar, pročelnik Zavoda za liječenje ovisnosti Klinike za psihijatriju “Vrapče”

image

Ante Bagarić

Davor Pongracic/Cropix

Naveo je "Kuma”, ”Kad jaganjci utihnu”, ”Sedam samuraja”, ”Balkanskog špijuna” i klasik hrvatske kinematografije ”Tko pjeva zlo ne misli” kao najdraže filmove, a od glazbe je istaknuo pjesme ”Tvoja zemlja” Vice Vukova, ”Achilles Last Stand” Led Zeppelina, ”Don’t Try So Hard” Queena, ”Paint It Black” The Rolling Stonesa i ”Mati” Đorđe Balaševića.

Prof. dr. Mladen Bušić, predstojnik Klinike za očne bolesti KB-a Sveti Duh

image

Mladen Bušić

Damir Krajac/Cropix

Od filmskih naslova izdvojio je ”Ben Hur”, ”Uragan" ("The Hurricane"), trilogiju ”Kum”, ”Interstellar”, ”Amelie”, dok je od pjesama izabrao je Schubertovu "Ave Mariju", ”Stairway to Heaven” Led Zeppelina, ”Can’t Help Falling in Love with you" kralja rock ‘n‘ rolla Elvisa Presleyja, ”Someone Like You” pjevačice Adele i ”Pismo ćali” Ibrice Jusića.

Prof. dr. Mario Zovak, kirurg, predstojnik Klinike za kirurgiju KBC-a Sestre milosrdnice

image

Mario Zovak

Vedran Peteh/Cropix/Cropix

Prvi i drugi "Kum" stoje na vrhu njegove liste, a ostatak čine ”Pijev život”, ”13. ratnik” te ZF klasik ”Peti element". Što se tiče glazbe, Zovak voli "Hallelujah" Leonarda Cohena, te njegov ”Take This Waltz”, ”Out of Time” Rolling Stonesa, ”Nemo” Nightwisha i ”Wellerman” Nathana Evansa.

Dr. Siniša Glumičić, estetski kirurg, Glumičić Medical Group

image

Siniša Glumičić

Glumičić ističe "Forrest Gump”, ”Iskupljenje u Shawshanku”, ”Kum”, ”Schindlerova lista” i ”Fabulous Baker Boys” kao svoje filmske favorite, od glazbenog ukusa naglašava "Jackie’s Playing Tonight” Joslyn, ”Loving You More” Saux, ”On a Evening in Roma” Michaela Bubléa, ”Best Part”, Daniela Cesara i ”Ti mi čitaš misli” Olivera Dragojevića.

Prof. dr. Ivica Lukšić, maksilofacijalni kirurg, ravnatelj KB-a Dubrava

image

Ivica Lukšić

Marko Todorov/Cropix/Cropix

”Kum”, ”Iskupljenje u Shawshanku”, ”Schindlerova lista”, ”Tko pjeva zlo ne misli” i ”Irac” nalaze se na njegovom popisu najdražih filmova, a slušati voli "Imagine” Johna Lennona, ”My Way” Franka Sinatre, ”Nocturno” Olivera & Hausera, ”Bohemian Rhapsody” Queena i ”Dance Me to the End of Love” Leonard Cohena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 16:32