GLEDATELJI ZBUNJENI

VODITELJ 'MILIJUNAŠA' ČETIRI PUTA ZBUNIO NATJECATELJA Tarik: 'Pomažem do pitanja za 1000 kuna. Odgovor na pivsko pitanje ni ja nisam znao'

 
Perica Oroz (lijevo) i Tarik Filipović (desno)
 HRT/CROPIX

Novi “Milijunaš”, nova bura na društvenim mrežama. Usijana rasprava gledatelja o posljednjem pitanju u nedjeljnoj emisiji popularnog kviza naime otvara zanimljivo pitanje.

Zar je voditelj Tarik Filipović namjerno zbunio natjecatelja i naveo ga da potroši oba preostala dva džokera? Ili mu je previše pomogao? Što se točno dogodilo?

Za početak, u četvrtak je u standardnom terminu umjesto kviza emitiran film “Schindlerova lista” u spomen na preminulog filmaša Branka Lustiga pa je epizoda “Milijunaša” izvanredno prikazana u nedjelju navečer. U njoj je kao posljednji natjecatelj preko puta Tarika Filipovića u vruću stolicu sjeo natjecatelj Perica Oroz iz Vidovaca pokraj Požege.

Spomenuta drama dogodila se na njegovom pitanju za 2000 kuna koje je glasilo: kad pivski stručnjaci raspravljaju o IBU-u, o čemu zapravo razgovaraju?

Ponuđeni odgovori bili su: o kiselosti piva, o slatkoći piva, o gorčini piva te o hladnoći piva. Da je točan odgovor gorčina Perica je naslutio odmah na početku.

- Gorčina se obično spominje uz piva. Al’ nisam baš neki pivopija, to je točno. I vidi se. Ma to nije moje područje. Kiselost, slatkoća, hladnoća. Gorčina piva. Ma gorčina piva. Gorčina piva - uvjeravao je sam sebe Perica.

- Zna li publika? Ne baš, jel’? - pitao je Tarik.

Natjecatelj je tada počeo raščlanjivati slova u skraćenici IBU.

- B, B, B, B... B je rješenje, rekao je.

- A ne bi možda B bilo beer? - pita ga Tarik.

- Idem eliminacijom... Hladnoća, mislim, ne. Slatkoća, također, ne. Sad smo to već prošli... Ha, gorčini piva... Hladnoća nije, slatkoća nije, kak’ se kaže gorčina... Gorčina piva... Džokera...

- Što ćemo, Perice moj?

- A ništa ajmo zvati... Ma gorčina, kakva hladnoća...

- Nakon petog pitanja se više ne miješam... - odgovara mu Tarik pa natjecatelj zove prijatelja Hrvoja Vlahova, koji mu odgovara da je gotovo 100 posto siguran da je odgovor gorčina piva.

To je sada već druga potvrda Perici da je gorčina konačan odgovor.

- Ma, gorčina ću ja reći - zaključuje stoga. Međutim, Tarik ga prekida.

- Od čega se pivo sastoji? Što ono piše, čega ima, što ono piše na etiketi, da skratimo? Voda...? - pita Tarik pa kreću nove komplikacije, a Perica kao da zaboravlja što je htio odgovoriti.

No, Tarik nastavlja dalje.

- Nama bi, mislim, najbliža bila hladnoća, kao ono: ‘Oprostite, imate li malo hladnog piva’. Ali stručnjaci, o čemu oni razgovaraju? - potiče ga Tarik.

- A stručnjaci da, oni mi se i vrte, vidim ih kako razgovaraju, ali ne o hladnoći, oni su zagrijani za pivo... o slatkoći piva... - komplicira Perica.

- Ajmo još publiku, pa ne znam, očito... Ili mislite da možete bez... Mogli bi vam dati neki dobar savjet, ali baš smo se upleli u neku mrežu - nastavlja Tarik. Publika također bira gorčinu, sa 60 posto glasova, Perica konačno odgovara točno, a onda sirena za kraj prekida emisiju, pa ćemo ga imati priliku gledati i u emisiji ovog četvrtka.

Tarika Filipovića pitamo za komentar cijele situacije.

- Postoje pravila, naravno, i ja nakon petog pitanja za 1000 kuna više ne pomažem natjecateljima. Na prvih pet pitanja dozvoljeno mi je pomoći im, ponekad čak i direktno, no nakon petog više ne. Eventualno mogu natjecateljima dati savjet vezan uz džokere - rekao je omiljeni televizijski voditelj.

Problema s Pericom bilo je i ranije jer je već na pitanju za 1000 kuna zapelo kad nije znao je li koloratura, sinekura, lazura ili bravura “-ura” koja često stoji uz pridjev “jezična”. Prvo je htio krivo odgovoriti, Tarik ga je spasio - naveo ga je na džokera “pola-pola” i doveo do točnog odgovora - bravura.

Naživcirao je Oroz kvizaše, kojima njegovo dvoumljenje i razmišljanje naglas nije nikako bilo gledljivo.

“Ovaj zadnji je antipropaganda za ovaj kviz, 10 minuta je potrošio ni na što. Zbog ovakvih treba uvesti neko vremensko ograničenje jer nema smisla”, “Želim ovom gospodinu što ranije ispadanje, da ne moramo slušati njegove bespotrebne pošalice i razglabanja”, složili su se mnogi. No, u “Milijunašu” nema određenog perioda koji natjecatelji smiju provesti na određenom pitanju. Teoretski, na jednom pitanju možete provesti i cijelu emisiju, no time očito riskirate da vas pola Hrvatske zamrzi.

“Ajme koji show večeras! Koji blam! Bilo mi je neugodno gledati”, “Tri najgora kandidata ove sezone dosad, i to u jednoj emisiji”, samo su neki od komentara s kvizaškog foruma koji zorno opisuju emisiju.

“Kaj se tu dešava? Pa Tarik je više puta zeznuo ovo za pivo, natjecatelj je već odavno mogao odgovoriti, bez toliko potrošenih džokera”, rekao je jedan komentator, a drugi se složio: “Lik je htio odgovoriti gorčina i onda mu je Tarik rekao da B u IBU može značiti i beer, što je totalno krivo, jer ne znači beer. Previše se Tarik miješao i nagovorio ga je i na džoker zovi i na publiku”.

Ima i onih koji su stali na Tarikovu stranu zbog nesigurnosti natjecatelja, a potom se razvila i teorija zavjere. “Rekao bih da je trošenje džokera i bio Tarikov plan. Tip mu se, očigledno, ne sviđa, pa ga suptilno pokušava zeznuti”, sigurni su neki.

- Vidim kada se natjecatelji muče, pa ih podsjetim da imaju i džokere, no ima i situacija kada vidim da su na tragu točnog odgovora i žele iskoristiti džoker, pa im pokušam suflirati da im dobro ide i da im on ne treba. A zar netko kaže da sam gospodinu pomogao - pitao nas je Filipović.

Istina, dio kvizaša i komentatora zaključio je da Filipović možda i previše pomaže natjecateljima. Ali kažu i da je Perici Orozu odmogao odvlačeći ga od točnog odgovora i nagovarajući na džokere.

- Gledajte, svatko ima pravo na svoje mišljenje, no ja mislim da smo u ovom slučaju i redakcija i ja potpuno čisti - zaključio je Filipović. Ne smatra da je pitanje “Kad pivski stručnjaci raspravljaju o IBU-u, o čemu zapravo razgovaraju?” bilo preteško za 2000 kuna.

Jeste li vi znali odgovor na to pitanje, pitali smo Filipovića.

- Znam mnogo o pivu, ali ovo bogme nisam znao - rekao je. Kao voditelj, pak, Tarik ne zna koji je točan odgovor sve do trenutka kad natjecatelj kaže konačan odgovor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2022 13:50