IGOR GRKOVIĆ

‘Voditelji su ključni u našim kvizovima. Reći ću vam koje su jake strane Tarika i Joška‘

Nove emisije ‘Potjere‘ počele su 18. rujna, ‘Superpotjera‘ starta 1. listopada, a ‘Tko želi biti Milijunaš?‘ 5. listopada

Tarik Filipović

Gledatelji u Hrvatskoj obožavaju kvizove, a sada su, s početkom jesenske sheme na HTV-u, došli na svoje. Jer, nove emisije “Potjere” počele su 18. rujna, “Superpotjera” starta u nedjelju 1. listopada, a kviz “Tko želi biti Milijunaš?” u četvrtak 5. listopada. Igor Grković urednik je sva tri hit formata, a mi ga pitamo što nas sve čeka u novoj sezoni tih kvizova.

- Bit će svega. Nove emisije ‘Potjere’ počele su 18. rujna. Sa ‘Superpotjerom’ počinjemo u nedjelju 1. listopada, a s ‘Milijunašem’ u četvrtak 5. listopada. U ‘Potjeri’, a pogotovo u ‘Superpotjeri’, ove će jeseni prevladavati okršaji u kojima se pobjednici neće znati doslovno do posljednjih sekundi igre. U ‘Milijunašu’ će, kao i prethodnih sezona, puno toga ovisiti o spremnosti natjecatelja da preuzmu malo više rizika u igri.

image

Igor Grković

CROPIX

Koje su po vama najveće prednosti ova tri formata?

- ‘Superpotjera’ i ‘Milijunaš’ okrenuti su individualcima koji moraju iskoristiti sve svoje znanje i vrline i izabrati najbolju taktiku za optimalan ishod. ‘Potjera’ je, za razliku od njih, ekipni kviz u kojemu i vrhunski znalci, ako ne igraju timski, mogu poremetiti ravnotežu u ekipi.

Voditelji su majstori svog zanata, Tarik Filipović i Joško Lokas. Kada biste nekome tko nikad nije pogledao emisije opisali kakvi su Tarik i Joško, što biste kazali?

- Rekao bih kako je uloga voditelja u kvizovima ključna jer je pripremljeni sadržaj važno prenijeti točno i komentirati ga s mjerom. Preduvjet je da voditelj bude zainteresiran za sadržaj koji prezentira jer u kvizovima nema unaprijed zadanog scenarija - kroz emisiju vas vode tematski raznolika pitanja i slobodni razgovori s natjecateljima. Joško i Tarik su vrlo autentični u svojim voditeljskim ulogama. Tarika posebno krasi lakoća komunikacije s natjecateljima, a Joška brzina i privrženost natjecateljima.

Koliko je sezona/emisija “Potjere”, odnosno “Milijunaša” dosad snimljeno i emitirano na HTV-u?

- Bližimo se rođendanu. Naime, 3. studenog 2023. obilježit će se točno 10 godina od emitiranja prve emisije ‘Potjere’. Trenutačno emitiramo 11. sezonu i bližimo se 1450. emisiji tog kviza. Što se ‘Milijunaša’ tiče, 2010. godine emitirana je 521 emisija, a od povratka tog kviza 2019. snimljeno je i dosad emitirano novih 115 emisija.

“Superpotjera”, koja je krenula proljetos, pokazala se kao čisti pogodak što se publike tiče. Imate li podatke o proljetnoj gledanosti tog hit-showa?

- U proljeće smo emitirali 10 emisija ‘Superpotjere’ i u jednom smo se trenutku približili brojci od 20 posto AMR-a. To su bili odlični rezultati, pogotovo stoga što je termin nedjeljom iza ‘Dnevnika’ na Prvom trebalo revitalizirati. Ipak, nisam pobornik ‘gledanosti radi gledanosti’, koja ne nastaje kao posljedica napetog i zabavnog sadržaja. Gledanost je u slučaju ‘Superpotjere’ bila očekivana, jer je prirodno slijedila kvalitetan sadržaj.

image

Super Potjera

Jeste li očekivali takav uspjeh “Superpotjere” i, što mislite, koji je razlog tako velikom uspjehu?

- Iz dnevnog hit-formata kakav je ‘Potjera’ autori su izdvojili njegov najnapetiji dio - završnu potjeru i oko tog dijela ‘organizirali’ prime-time format. Široka prihvaćenost ‘Superpotjere’ od strane gledatelja dokazuje da je to bila odlična ideja.

Tko je najubojitiji od Lovaca u “Potjeri”, a tko u “Superpotjeri”?

- Najefikasniji u ‘Potjeri’ je Krešo (Krešimir Sučević Međeral), završnu potjeru uvijek odigra najracionalnije i ta igra kao da je stvorena za njega. U ‘Superpotjeri’ je situacija malo drukčija - po brzini prijavljivanja i po broju odgovorenih pitanja Dean Kotiga je neprikosnoven. Uz to ima izražen smisao za ‘coaching’, za vođenje lovačkog tima i maksimiziranje njegove učinkovitosti.

image

Dean Kotiga, Mladen Vukorepa, Krešimir Sučević Međeral

CROPIX

Koji je Lovac u kojem području najjači?

- Dean je na upravo održanom Memorijalu Mirka Miočića pomeo konkurenciju, i individualno i u parovima. Na specijaliziranom gastro kvizu na memorijalu osvojio je drugo mjesto, što je svojevrsni debakl, a možda je počeo više vježbati, pa ga gastronomija malo manje zanima. Morana Zibar vlada društvenim područjima, a Mladen Vukorepa prirodnim. Krešo je toliko dobar da nosi čak dva prezimena, a sa Svenom Marcelićem dobili smo neophodnu dozu akademizma i postali ‘više od kviza’.

Jeste li i sami kvizaš?

- Kvizaš sam utoliko što se bavim kvizovima, ali nisam dio pub-kviz scene.

Biste li se uopće usudili stati ispred Lovaca kao natjecatelj i što mislite kako biste prošli?

- To bi bio pravi eksperiment, a u njega se ne bih upuštao jer i u ‘Murphyjevu zakonu’, knjizi koju držim na noćnom ormariću, piše: ‘Ako eksperiment uspijeva, nešto mora da je krenulo loše!’.

Što mislite, što bi vam prvo rekao Tarik u “Milijunašu” da sjednete ispred njega?

- Ovog natjecatelja ne treba posebno predstavljati.

Tko bi bio vaš “joker zovi”?

- Troje Lovaca; Morana za prirodne znanosti, pogotovo ako je u pitanju računanje, Krešo za književnost i domaći film, a Mladen za sport, posebice za nogomet ako su u pitanju brojevi na dresovima igrača.

Što mislite, u kojem biste se od ova tri kviza kao natjecatelj najbolje snašli?

- Mislim da u brzopoteznim pitanjima u ‘Potjeri’ i ‘Superpotjeri’ ne bih bio dovoljno brz. Više bi mi odgovarala igra na ploči potjere. Vjerojatno bih se najbolje snašao u ‘Milijunašu’ zbog vremena koje bih imao na raspolaganju za razmišljanje o točnom odgovoru. Poslušao bih jednostavni Tarikov naputak natjecateljima: ‘Odbacite tri netočna odgovora i ostaje vam jedan koji je točan!’.

Primi li vas ikad navijački zanos prilikom snimanja emisija i navijate li češće za Lovce ili za natjecatelje?

- Naš posao ne uključuje navijačke strasti. Ekipa koja u ‘Potjeri’ pokaže koncentraciju, znanje, brzinu i timski duh vjerojatno će pobijediti. Brzina i znanje preduvjeti su dobrog igračkog nastupa i u ‘Superpotjeri’. Nasuprot njima su Lovci koji itekako znaju imati svoj dan i tada je ekipi teško izvojevati pobjedu. Sve emisije, bez iznimke, prolaze u duhu fair-playa. Važno je pobjedničkoj strani čestitati i pobjedu potražiti neki drugi put.

Na koji se način odabiru natjecatelji za ova tri kviza? I za koji ima najviše prijava?

- Natjecatelji za emisije odabiru se putem internetske platforme gdje popune svoje osobne podatke i pristupe kratkom internetskom testu znanja. Nakon obrade podataka i selekcije najuspješnijih natjecatelja, slažu se timovi za pojedinu emisiju. Što se tiče prijava, ne oskudijevamo s natjecateljima ni u jednom od triju kvizova. U ‘Potjeri’ je uvijek moguće da netko drugi malo više ‘povuče’, pa ne čudi da za taj kviz imamo uvjerljivo najviše prijava (smijeh).

Koji je dosad najveći iznos u “Potjeri”, a koji u “Superpotjeri”?

- Dosad najveći iznos u “Potjeri” osvojili su upravo Lovci u humanitarnoj novogodišnjoj emisiji u kojoj su nastupili kao natjecatelji. U napetoj završnoj potjeri napravili su 20 koraka i ‘pobjegli’ gostujućem Lovcu Svenu Marceliću. Tada su udruzi Krijesnica donirali osvojenih rekordnih 380 tisuća kuna. To je ujedno bila posljednja emitirana ‘kunska’ emisija prije prelaska na euro. U ‘Superpotjeri’ je Zagrepčanin Dorian Nemet osvojio rekordnih 35.000 eura pristavši igrati protiv svih petero Lovaca uz samo tri sekunde prednosti na svom satu.

Možete li nam odati ima li šanse da se ti iznosi ove jeseni nadmaše?

- Uvijek postoji mogućnost da se ti iznosi nadmaše, međutim ono što je gledateljima zanimljivije jest da igre budu što neizvjesnije, da o pobjedama odlučuju sekunde. U emisijama ‘Superpotjere’ koje smo snimili za jesen puno je takvih ishoda, i to je najbolja pozivnica najširem auditoriju da nas i dalje prati u stopu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 11:39