STJEPAN HAUSER

VRHUNAC KARIJERE BRILJANTNOG HRVATSKOG DVOJCA Nastupit će pred 60.000 ljudi, a ispred TV ekrana će ih gledati stotine milijuna ljudi

 U konačnom okršaju između Real Madrida i Liverpoola na Olimpijskom stadionu u Kijevu 26. svibnja Hauser i Šulić odsvirat će nešto sa svojeg repertoara, a zatim himnu Lige prvaka. Stjepan Hauser kaže da sam obožava nogomet, a posebno Cristiana Ronalda
 Boris Kovačev / CROPIX

Iznimna čast da otvore finale najelitnijega nogometnog klupskog natjecanja, Lige prvaka, ove je godine pripala našem proslavljenom dvojcu 2Cellos. Na konačnom okršaju između Real Madrida i Liverpoola na Olimpijskom stadionu u Kijevu 26. svibnja prije naših slavnih violončelista zapjevat će mlada glazbena zvijezda Dua Lipa, a nastup na tom velikom sportskom događanju Stjepan Hauser smatra vrhuncem karijere 2Cellos. O toj, ali i brojnim drugim temama, poput solo koncerta koji će ovoga ljeta održati u rodnoj Puli, u iznimnom ambijentu Arene, Hauser je pričao u kratkoj stanci europske turneje 2Cellos.

- Liga prvaka gledanija je od finala Super Bowla u Americi. To je definitivno najveća stvar koja se može dogoditi u karijeri i nema bolje reklame od toga. U Kijevu ćemo odsvirati jednu od pjesama s našeg repertoara, a zatim himnu Lige prvaka. Prije nas je Dua Lipa pa nekako ispada kao da nam je predgrupa. Da se zna tko je glavni - kroz šalu kaže Stjepan Hauser.

Zlatna lopta

Slavni Puljanin strastveni je nogometni fan, iako nema omiljeni klub.

- Obožavam nogomet, lud sam za njim. No, uvijek navijam za što bolju i napetiju utakmicu i ne favoriziram niti jedan klub posebno - napominje Hauser, dodajući kako nema ni svog favorita u finalu Lige prvaka. Ipak, veliki je obožavatelj Cristiana Ronalda kojega je, uz ostale najbolje nogometaše svijeta poput Messija, Neymara i Marcela Vieire, imao čast upoznati prije dvije godine kada su 2Cellos bili glavna atrakcija dodjele najprestižnije nogometne nagrade, Zlatne lopte, u Zürichu.

- Veliki sam poklonik Ronalda kao igrača pa mogu reći da zapravo navijam za njega jer ima mentalni sklop pobjednika. Veliki je borac, nikad ne odustaje i u najtežim se vremenima pokaže kao heroj. Ima tu snagu koja odlučuje o pobjedi. Mogu reći da je i moj životni put sličan, iako nisam sportaš, ali svaki koncert smatram pobjedom - tvrdi violončelist.

U pulskoj Areni

U posljednje je vrijeme Hauser održao nekoliko iznimno uspješnih samostalnih koncerata, a posebno se veseli velikom solo nastupu 24. kolovoza u pulskoj Areni. Kako kaže, nastup u rodnom gradu nemjerljiv je i poseban doživljaj, a dodatnu čar ima i sama Arena koju ovaj veliki umjetnik smatra najljepšom arenom svijeta i idealnim prostorom za koncerte.

Na nastupu pod nazivom “Hauser & Friends”, uz podršku Zagrebačke filharmonije, na pozornici će mu se pridružiti neka od najvećih imena klasične glazbe, poput Lole Astanove, Caroline Campbell, Ksenije Sidorove te Petrita Çekua. Budući da je uglavnom riječ o gošćama, uz iznimku proslavljenoga gitarista, Hauser kroz smijeh dobacuje kako se vrlo lako moglo dogoditi da je koncert dobio naziv “Hauser & Girlfriends”.

Screenshot

- U Areni ću uglavnom svirati klasičnu glazbu, najljepša djela klasike, ujedno i moja najdraža, a vjerujem i samoj publici. Bit će to bezvremenske, romantične melodije, svima dobro znane - najavljuje.

Iako samostalni nastupi ne znače i potpuni zaokret prema Hauserovoj samostalnoj karijeri, ovaj iznimni violončelist ipak gradi usporednu solo karijeru, i to sa zavidnim uspjehom.

- Svaki put kad imam slobodni period, budući da je Luka sad češće doma s obitelji, volim to iskoristiti za svoje projekte. Iako bi se to s vremenom moglo pretvoriti u veliku stvar, baš poput 2Cellos, ne znači da 2Cellos više neće postojati - naglasio je.

Svestranom glazbeniku upravo su arene najdraža mjesta za nastup. Na prvome mu je mjestu, naravno, pulska Arena, pa Arena Verona, Kolosej u Rimu i, kako kaže, sva mjesta koja nisu uobičajene koncertne dvorane. U posebnom sjećanju ostaju mu i Red Rocks u Americi, koncert na Tomislavcu u Zagrebu, Royal Albert Hall u Londonu i Sydney Opera House. U bogatoj karijeri 2Cellos teško mu je uopće izdvojiti najdraže trenutke, no siguran je da će nastup u finalu Lige prvaka biti kruna njihove karijere.

Luka Šulić i on imali su se, putujući svijetom, prilike družiti, ali i dijeliti pozornicu s najvećim svjetskim zvijezdama.

- Upoznali smo puno fantastičnih ljudi, poput Eltona Johna, Johnnyja Deppa, Morgana Freemana, Andree Bocellija, dečki iz Red Hot Chili Peppersa, Jamesa Franca, Zucchera i brojnih drugih, i svatko od njih je na svoj način poseban i dojmljiv. Nisu oni bez razloga to što jesu - kaže Hauser.

Iz Uzbekistana

Vjerujući svim srcem u svoju glazbu i talent, Stjepan je, kaže, na samom početku karijere stremio ka svjetskom vrhu, no slava, priznaje, uz puno lijepih stvari ima i svoje loše strane.

- Vizualizirao sam svjetski vrh odmah u startu i nisam imao ni trunku sumnje u uspjeh. I kad slijepo vjeruješ, ne može se ništa drugo niti dogoditi, osim da ti se manifestiraju snovi i želje. Kod slave je dobro to što radiš ono što voliš, sviraš diljem svijeta pred tisućama ljudi i dijeliš s njima svoju glazbu. A loše su strane to što se s vremenom oko tebe skupljaju morski psi koji se hoće okoristiti tvojom slavom, a teško je odmah prepoznati tko ima kakav motiv - iskren je Hauser.

U posljednje vrijeme Stjepana se često povezuje s atraktivnom američkom pijanisticom podrijetlom iz Uzbekistana Lolom Astanovom, a na pitanje ima li među njima nečega više od samo uspješne glazbene suradnje, Hauser je dao prilično zanimljiv, no ipak dvosmislen odgovor, otkrivši tek da je “glazbena kemija za njega kemija na najvišem nivou”. No, za razliku od svojeg partnera Luke Šulića, koji je nedavno postao otac i uživa u čarima obiteljskog života, Stjepan se još nema namjeru smiriti.

- Ne namjeravam u skorije vrijeme zasnovati obitelj, iako se nikad ne zna. Stvari se dogode kad najmanje očekuješ. No, još se dugo ne vidim u tom filmu - kaže violončelist.

Iako se uz violončelo u pravilu veže klasična glazba, 2Cellos su se proslavili upravo jedinstvenim obradama rock i pop-klasika, filmske glazbe i gotovo se može reći da su spojili naizgled nespojivo. A u privatno vrijeme Stjepan se najbolje opušta uz zvuke svojih omiljenih izvođača. Od domaćih, prvo mjesto bez konkurencije zauzima Oliver Dragojević, a od stranih, to je slavni latino pjevač i sinonim za romantiku Julio Iglesias. Ali, glazbenih uzora nema.

- Glazbene uzore imaš kad si mali, a poslije se to nekako preraste i s godinama i iskustvom razviješ vlastiti stil - objašnjava Hauser.

Kad su u pitanju neostvarene ambicije, Stjepan tvrdi da ih nema te da gotovo nema mjesta i zemlje u kojoj nije nastupao. U trenutku razgovora boravio je u Madridu gdje su 2Cellos imali koncert nakon Barcelone, a turneja po Europi vodi ih i u Poljsku, u Kijev, pa u Moskvu i Sankt Peterburg, u Njemačku... Život glazbenika, posebno onih sa svjetskom slavom, priča Stjepan, stalno je na putu. Upravo iz tog razloga svoje slobodne trenutke voli provoditi doma, u rodnoj Puli i Istri, a jedno od omiljenih mjesta mu je i nekoliko kilometara duga šetnica u Raklju nazvana njegovim imenom, čije je uređenje s velikim zadovoljstvom financirao upravo slavni violončelist. U tom okruženju provest će i ljetni odmor od turneja.

- Dosta mi je putovanja tijekom godine pa slobodne dane uživam provoditi doma i ne pada mi na pamet negdje putovati. Uživam šetati po prirodi. To me najbolje opušta - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:49