IŠČEKUJE NASTUP KĆERI

Vuco o Dori: ‘Dosad smo slali muškarce u haljinama, žene odjevene poput purana... Dosta je toga‘

To je pjesma koju trebamo poslati na Eurosong i svaka čast žiriju koji je odlučio da na Doru uvrsti nešto progresivno, rekao je Vuco
Otac i kći - Siniša i Brigita Vuco

Nikad ni na jednoj Dori dosad nije bilo toliko sinova i kćeri poznatih glazbenika kao što će to biti na Dori 2021. na kojoj se natječu kći bivšeg premijera Tima Oreškovića, kćerka osebujne glazbene legende Siniše Vuce, ali i sin pjevača Parnog valjka Akija Rahimovskog. Osim njih tu su i brojni mladi talenti koje je domaća publika upoznala tijekom showa "The Voicea", sudionici showa "Zvijezde pjevaju", dva naša dosadašnja eurovizijska predstavnika...

Najveći dio medijskog kolača, nema sumnje, u startu će uzeti 21-godišnja Ella Orešković koja na Doru dolazi s pjesmom "Come this Way" za koju je glazbu napisao Siniša Reljić Simba, a stihove sama Ella.

- Pjesma je ljubavna, srednjeg tempa, s malim retro touchem. Zvuči moderno, čvrsto i premda je nezahvalno opisivati pjesmu, pošto se ona prije svega mora čuti, rekla bih da je to nešto u stilu onog što na svjetskoj sceni radi Dua Lipa - kaže Ella, čiji glas oni koji su je imali prilike čuti uspoređuju s Adele.

Vlastiti put

Elli to, naravno, laska, no ističe da joj nije namjera nikoga kopirati, nego da želi sama graditi svoj originalni glazbeni put.

Na Dori će pjevati na engleskom jeziku koji je, ističe, njen prvi jezik, premda ova studentica psihologije (koja studira u Španjolskoj na Universidad Catolica San Antonio de Murcia) i hrvatski jezik vrlo lijepo govori.

- Bolje od tate! - u šali kaže Ella koja u Hrvatskoj uostalom živi već deset godina, kada se s obitelji doselila iz Kanade, a za glazbu se ozbiljnije počela zanimati dok je pohađala American International School of Zagreb. Tada je, priča nam djevojka koja u slobodno vrijeme voli slušati R'n'B, pop i soul glazbu, počela pisati i vlastite pjesme.

Što se skladbe "Come this Way" tiče, Ella i Simba napravili su je u nekoliko sati, a premda su je još prije pola godine planirali objaviti i snimiti video spot za nju, to je propalo zbog korone, pa su je tako, spletom okolnosti, prijavili za Doru i - prošli.

image
Ella Orešković
Privatna arhiva

- Bila sam oduševljena kada sam doznala rezultate HRT-ovog natječaja. Naravno, i moji doma su presretni - kaže Ella, koju pitamo kako je na lijepe vijesti reagirao njen tata, bivši hrvatski premijer Tihomir Tim Orešković.

- Cijela moja obitelj velika mi je podrška. Svima mojima drago je da me toliko veseli baviti se glazbom, pa ni tata nije iznimka. On isto jako voli glazbu, mada se moj i njegov glazbeni ukus razlikuju. On najviše sluša Queen, Rolling Stones, Guns&Roses, AC/DC... - otkriva Ella. Što očekuje na Dori?

- Dobru zabavu i dobre pjesme. Pogledala sam, naravno, tko se sve natječe i drago mi je da ove godine prevladavaju mladi, moderni izvođači. Naravno da bi mi velika čast bila predstavljati Hrvatsku na Eurosongu, ali na Doru prvenstveno gledam kao na sjajnu priliku za promociju pjesme. Ovo natjecanje pratim godinama, lani su mi najbolji bili Damir Kedžo i Mia Negovetić - kaže Ella, koja će Miu imati prilike u veljači upoznati u Opatiji. Jer, simpatična Riječanka koja je lani bila korak do pobjede, vraća se s pjesmom "She's like a Dream".

image
Mia Negovetić
Matija Djanjesic/Cropix

- Pjesma je bržeg tempa. Još bržeg nego prošle godine. Svi smo uložili veliki trud, vrijeme i na kraju rekli "to je to", prijavljujemo se na Doru i ove godine, i zbog toga sam presretna. Želim vjerovati, kao i svi, da će se uskoro i stanje s korona virusom smiriti i da će stvoriti uvjeti za normalniji život pa i za Doru u punom sjaju - kaže Mia, čiju je novu pjesmu napisao iskusan švedski autorski trojac Denniz Jamm, Linnea Deb i Anderz Wrethov s kojim se i lani proslavila na Dori. Što očekuje ove godine?

- Da, iza mene stoji isti provjereni tim, a ja ponovo očekujem pozitivu, odličnu atmosferu, energiju i međusobno povjerenje u stvaranju pjesme. Kao i uvijek, nadam se dobroj zabavi, dobrom rezultatu i još jednom velikom iskustvu. I tome da publika prepozna pjesmu i doživi ju kao što smo ju i mi - priželjkuje Mia, kojoj će, procjenjuju glazbeni znalci, opasna konkurencija biti Albina Grčić koja se natječe sa skladbom "Tick-Tock" koju je za nju napisao prokušani autor Branimir Mihaljević.

image
Albina Grčić

Moćna pjesma

- Ako sam u nešto sigurna, onda je to da će pjesma za Doru postati moja osobna karta na domaćoj glazbenoj sceni, bez obzira na konačni rezultat. Imam pravi tim kojem bezgranično vjerujem, a Branimir Mihaljević je taj čovjek uz čiji talent i znanje mogu ostvariti snove. Ne znam što me čeka u Opatiji, kakve će biti ostale pjesme, ali sigurna sam kako će publika u dvorani, a i ispred televizora vrlo lako osjetiti eksplozivnu energiju. Mislim da tada nitko neće biti imun na tu moćnu pjesmu - ističe Albina.

Plavom splitskom anđelu rival na Dori bit će i njen kolega iz "The Voicea", Filip Rudan, isti onaj s kojim je Albina početkom godine senzacionalno otpjevala pjesmu "Lovely" pjevačice Billie Eilish i očarala cijeli svijet. Filip stiže s pjesmom "Blind" i ističe kako je iznimno počašćen i zahvalan što je dobio priliku nastupiti na tako velikom natjecanju kao što je Dora.

image
Filip Rudan
Instagram

- Pjesma "Blind" nastala je ovog ljeta u okružju mog tima u kojem se nalaze Antonio Franić i Hrvoje Domazet koji sa mnom potpisuju glazbu, tekst i aranžman pjesme. Ona označava početak moje samostalne kantautorske karijere i vjerujem da nema ljepšeg osjećaja nego predstaviti je na opatijskoj pozornici - smatra Filip, s kojim se slažu i glazbenici iz grupe Cambi koji će nastupiti s pjesmom "Zaljubljen".

- Za ovu pjesmu osjetili smo da ima ono nešto čim je došla na stol. Ostavlja trag. Emotivna je. Nosi. Glazbu i tekst potpisuje Marija Mirković, a aranžman je djelo našeg stalnog suradnika, producenta Hrvoja Domazeta. U Opatiji će nastupiti Jure Nikolić, Sandro Gerbec, Luka Čulić i Joško Tranfić i predstaviti jedno potpuno novo lice vokalnog sastava Cambi, a "Zaljubljen" je pjesma za koju jedva čekamo da je čujete - najavljuju glazbenici.

image
Bernarda Brunović
Tea Cimas/Cropix

U kuloarima se priča da se na Dori mnogo može očekivati i od nastupa bivše sudionice njemačkog "The Voicea", slijepe pjevačice Bernarde Brunović, koja će emotivno otpjevati pjesmu "Colors", ali i od Bojana Jambrošića i Ashley Colburn, lanjskih finalista showa "Zvijezde pjevaju", koji se natječu s pjesmom "Share the Love".

image
Ashley Colburn

- Ovu pjesmu radili smo isključivo za Doru i sa željom da prenesemo poruku ljubavi, tolerantnosti i jednakosti svima koji će je slušati. Iako na prvu možda neočekivana partnerica za duet na Dori, moja nekadašnja "učenica" Ashley ovoj pjesmi je donijela onu svoju pozitivu, osmijeh i kemiju koje je tijekom showa "Zvijezde pjevaju" uvijek bilo na pozornici a i iza nje - kaže Bojan.

Drugi duet Dore bit će onaj Tonyja Cetinskog i Kikija Rahimovskog, koji će pjevati skladbu "Zapjevaj, Sloboda je! /Deliberate", za koji je autorski zaslužan sam Kiki, koji potpisuje glazbu i tekst.

image
Toni Cetinski
Marijana Banko/Cropix

Trap zvijezda

- Iako je ovo prije svega ljubavna pjesma, ona je istodobno i globalna poruka čovječanstvu, prestravljenom i užasnutom tjeskobnom kataklizmom pandemije koja je paralizirala cijeli svijet, a koji se minulu godinu bojao misliti, govoriti, disati... No ovom pjesmom mi mu dajemo nadu, otkrivamo to svjetlo u tunelu, a ono se zove: samo ljubav, čista ljubav i - pjesma. Jer sve ono što su se plašili govoriti i misliti tada, sad mogu s nama glasno pjevati: jer "Deliberate/oslobađanje" je na vidiku, a sloboda je ljubav, onaj veličanstveni osjećaj kad možeš slobodno iz sveg glasa i zdravog srca napokon opet zapjevati - kaže Rahimovski, a Cetinski dodaje:

- Slavimo slobodu koju s nestrpljenjem iščekujemo svi, bez obzira na razlike u stavovima, razmišljanjima i bilo kakvim drugim podjelama i predrasudama! - kaže Tony koji je jedan od dva naša eurovizijska predstavnika (druga je Nina Kraljić koja na Doru dolazi s pjesmom "Rijeka"), što će se u veljači natjecati na Izboru Pjesme Hrvatske za Eurosong.

image
Brigita Vuco
Brigita Vuco/instagram

- Ja već slavim! - poručuje Siniša Vuco, koji puca od sreće jer je na natječaju prošla i njegova kći Brigita, 21-godišnja trap zvijezda koja će nastupiti s autorskom pjesmom "Noći pijane".

- To je pjesma koju trebamo poslati na Eurosong i svaka čast žiriju koji je hrabro odlučio da na Doru uvrsti nešto progresivno i moderno. Svaka čast i Branimiru Mihaljeviću koji je Brigiti i njezinom timu, koji čine i Alkin sin Arian Vuica, te Goca R.I.P. iz Kukusa, preporučio da "Noći pijane" pošalju na Doru. Za to sam mu kao general Vasilije Mitu odmah dodijelio čin pukovnika - oduševljeno kaže splitska legenda, koji osim kao Vuco, svoju karijeru već godinama razvija i u bendu Živo blato kao general Vasilije Mitu, te vojničkim stilom nastavlja:

- Dosta smo mi kaskali za glazbenom Europom! Na Eurosong smo slali muškarce u haljinama, kastrate, žene odjevene poput purana! Kopirali smo sve i svakog! Dovoljno je bilo da netko otpjeva "Lane moje" pa da se na Dori gomila dogodine pojavi s čoporom srna i ponekim jelenom. Ovo je sada drugačije, mi sada nudimo moderni svjetski zvuk, mladih ljudi koji se neće izbezumiti ako im uoči Dore netko priđe s cjepivom za koronu. I zbog toga se svi trebamo osjećati kao pobjednici - poručuje Vuco.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:15