AFERA ‘HRAM‘

YouTube Damiru Kedži uklonio spot za novi singl: ‘Sve je to zbog neosnovanog copyright zahtjeva‘

Ovakva je reakcija posljedica optužbi o plagijatorstvu s kojima se Kedžo susreo prije par dana
Damir Kedžo i Tijana Bogičević, ”Hram”
 Filip Gržinčić/press

Spot za pjesmu "Hram", duet 33-godišnjeg glazbenika Damira Kedže i srpske eurovizijske predstavnice Tijane Bogičević više se ne može pronaći na YouTubeu, popularnoj mrežnoj platformi za razmjenu videozapisa na kojoj korisnici mogu postavljati, pregledavati i ocjenjivati videozapise.

Za ovaj neobičan slučaj objašnjenje je na svojim društvenim mrežama ponudio sam Kedžo.

image
Damir Kedžo
Matija Djanjesic/Cropix

“Zbog neosnovanog copyright zahtjeva koji je u ime Dallas Recordsa upućen YouTubeu video spot za pjesmu 'Hram' je privremeno uklonjen. Nakon naše reakcije odgovorni u Dallas Recordsu zahtjev su povukli i u tijeku je postupak vraćanja videa na YouTube kanal. Uskoro ćemo ponovno gledati video na YouTubeu. Do tada se slušamo i gledamo na svim streaming platformama, TV i radio postajama”, napisao je glazbenik.

"U ovoj državi ti više ne daju ni da pjevaš... Samo jako naprijed, pravda uvijek pobijedi", "Zavist, ljubomora... Legendo, samo naprijed oduševiš svakom novom pjesmom", "Nekom si se opako zamjerio", samo su neki od komentara Kedžinih fanova.

Ovakva je reakcija posljedica optužbi o plagijatorstvu s kojima se Kedžo susreo prije par dana.

Naime, kako je Jutarnji ranije o tome pisao, Andrea Matić iz agencije Wedding2book optužila je ljude iz riječkog studija Gržinić Creative Visuals i Filipa Gržinića, redatelja Kedžina spota, da su kopirali njihovu ideju, odnosno da su se inspirirali proučavajući intervju Damira Martinovića Mrleta i Ivanku Mazurkijević koji su još jesenas dali u povodu svog budućeg vjenčanja, koje su najavili videospotom za pjesmu "A good actor", čiji su kadrovi snimljeni na istoj lokaciji na Krku, i navodno pomalo sliče onima viđenima u Kedžinom spotu. A svoje nezadovoljstvo navodnim kopiranjem potvrdio nam je i sam Mrle.

image
Damir Martinovic Mrle (Let 3) i Ivanka Mazurkijević
Bruno Konjevic/Cropix

Kedžo i njegov tim od starta su pak oštro odbijali optužbe o plagijatorstvu.

- Spot za pjesmu "Hram" snimali smo u studenom prošle godine prema scenariju Filipa Gržinčića i Gržinčić Creative Visuals tima, a lokacije su birane logistički. Damir Kedžo rođen je na Krku i odrastao je nedaleko od mjesta snimanja, i to nije prvi naš projekt koji smo snimili na tim lokacijama. Konkretno, spot za pjesmu "Tebi sve sam oprostio" na tom mjestu snimili smo u ljeto 2015., a fotografije za album "Poljubi me sad", kao i press fotografije za Eurosong, tu smo snimali u ožujku 2020. Insinuacije da je redatelj našeg spota plagirao i inspirirao se sadržajem intervjua u kojem se govorilo o dosad neobjavljenom spotu, besmislene su i na razini kuloarskih priča te ih drugačije ne možemo komentirati. Vjerujemo da će i tim koji ste mi spomenuli svu svoju energiju uložiti u završetak projekta na kojem rade i ostvariti jednako dobre rezultate kao što je to slučaj s pjesmom i spotom "Hram" – rekla je ranije Snježana Jerković Radočaj ispred Kedžina tima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 14:38