ŠTO NAKON EUROSONGA?

Za ljeto priprema singl na španjolskom, a suradnici tvrde: ‘Albina može biti bolja od Dua Lipe‘

Bez obzira na plasman na Eurosongu, Albina sigurno gradi karijeru, a sada je pitanje može li do internacionalnog uspjeha
Albina
 Kenzo Tribouillard

Idem korak po korak. Sanjam na veliko, ali sam realna. Sve što se trenutačno događa, za mene je odličan znak i nadam se najboljem - kaže Albina Grčić koja je bez obzira na plasman na Eurosongu, već napravila prvi ozbiljni korak u svojoj misiji - gradnji respektabilne glazbene karijere, ne nužno samo na domaćem tržištu.

Jer, za darovitu splitsku studenticu engleskog jezika i književnosti te povijesti na Filozofskom fakultetu zahvaljujući Eurosongu zna cijela Europa.

image
Patrick Van Emst

Ljubav prema glazbi naslijedila je od svog oca Kiće pa je prvi javni nastup imala još kao 16-godišnjakinja na natjecanju splitskog Music Talentsa na kojem je pobijedila sa skladbom "Njoko". Djevojka koju strani novinari nazivaju princezom Eurosonga pritom svoj put do eurovizijske pozornice nije gradila prečacima ni ćorsokacima, podilazeći publici. Oduvijek je točno znala što hoće te, jednako važno, što neće.

image
Darko Tomas/Cropix

- Bilo je dosad i ponuda koje sam odbijala, jer mi se jednostavno nije dopala glazba koju sam, prema tim ponudama, trebala izvoditi. Ili ću pjevati javno ono u što vjerujem ili ću nastaviti pjevati doma, pod tušem - rekla nam je Albina u jednom intervjuu, u doba dok se natjecala u trećoj sezoni HRT-ova showa "The Voice" u kojoj je došla do finala. Prije tog natjecanja plavokosa Splićanka okušala je sreću i na natjecanju "X Factor Adria" 2015. godine. Premda je svojim glasom i tu oduševila članove žirija Željka Joksimovića, Massima Savića, Tončija Huljića i Aleksandru Kovač, odustala je od daljnjeg natjecanja jer je željela graditi solističku karijeru, a ne biti članicom grupe kao što su joj to predložili tada.

- U tom showu imala sam čast otpjevati Oliverovu pjesmu 'Ako izgubim tebe', a iako nisam nastavila natjecanje, rekla bih da mi je i to bila jedna odskočna daska u karijeri - kaže danas 22-godišnjakinja koja ističe da je iz svih svojih dosadašnjih glazbenih iskustava nešto naučila. Dio svog znanja prenijeli su joj, prisjeća se, i njezini mentori iz showa "The Voice", Vanna i Massimo.

image
Kenzo Tribouillard

30 milijuna pogleda

- Vanna me naučila da je nekad manje više, naučila me da je važno ono što ispričam svojom izvedbom. Massimo me pak naučio da ne treba odmah 'izvaditi sve pištolje' koje imaš, od njega sam naučila da treba znati dozirati - prisjeća se Albina, koja ističe da je tijekom upravo ovog showa shvatila kako je dobro znati i imati tehniku pjevanja, ali i da ti sva tehnika ovog svijeta neće pomoći ako nemaš emociju dok pjevaš.

image
Patrick Van Emst

A Albina je itekako ima, prepoznali su to odmah ljudi iz Universal Music Hrvatska koji su, prateći "The Voice", spoznali da je riječ o glazbenici koja bi svojom emotivnošću, muzikalnošću, te marljivim i upornim radom mogla prijeći granice domaćeg tržišta i postati prava internacionalna pop zvijezda. U dvoboju u tom showu Grčić je nastupila s Filipom Rudanom.

Za Universal je nakon toga izdala svoj debi singl "Imuna na strah".

Kao veliku zvijezdu vidi je i Juraj Zigman, čovjek koji joj je kreirao eurovizijski kostim koji je privukao pozornost svih na Eurosongu.

image
Juraj Zigman
Juraj Zigman

- Moramo biti ponosni što imamo jednu zdravu, pametnu, osmišljenu pjevačicu koja nas predstavlja u inozemstvu na najbolji mogući način. Postigli smo da svi, kad je vide, kažu: 'Tako treba izgledati pop-star!' Dobro je da smo i mi kao Hrvatska napokon otvoreni za prave pop-zvijezde koje mogu stajati ravnopravno uz bok s bilo kojom inozemnom zvijezdom, da nismo samo nečije kopije. Dobro je što više ne želimo dopustiti da naša lijepa Albina na sceni kaska za Dua Lipom, jer Albina izgleda bolje od nje, a mi smo to sada i pokazali - kaže kreator čija djela osim Albine, nose velike svjetske zvijezde, poput Nicki Minaj, Rite Ore, Cristine Aguilere, Fergie, Ciare, Cardi B...

- Mi od početka želimo da Albinu slušaju njezini vršnjaci, mlada publika. Kao autora frustriralo me to da u našoj zemlji, na našoj glazbenoj sceni, nisu postojale djevojke koje bi drmale svjetskom glazbenom scenom, poput Rite Ore ili Bebe Rexha. Albina je, sada se to pokazuje, jednako dobra, odnosno bolja od njih - uvjeren je Branimir Mihaljević, koji je Albinu upoznao prije malo više od godinu dana, na Dori 2020. na kojoj su finalisti showa "The Voice" nastupali u show programu.

image
Branimir Mihaljević
Boris Kovacev/Cropix

- Mislio sam da me više ništa ne može iznenaditi, ali kad sam se prvi put uživo susreo s Albininim nastupom tijekom njezine gostujuće izvedbe na Dori, ostao sam osupnut tom energijom. Nisam znao ni kako se zove, ni odakle je, ali znao sam da ima ono nešto. U međuvremenu su nam se kreativni putovi isprepleli i stvorila se prilika za suradnju. Puno smo razgovarali o njezinim pogledima na svijet, glazbu i ljubav, a taj me razgovor inspirirao da prošle jeseni napišem pjesmu 'Imuna na strah' u kojoj se odmah pronašla. Što se tiče pjesme 'Tick-Tock', nju sam pisao namjenski za Albinu, da je izvede na Dori, ali imajući odmah u glavi Eurosong - objašnjava Mihaljević koji će na povratku iz Nizozemske s Albinom nastaviti raditi na novim skladbama.

image
Ebu/Thomas Hanses

Dvojezične pjesme

- Imam nekoliko ideja, ali već mi iskristalizirala jedna koja me najviše privlači. Albina nije još čula tu pjesmu, a ako se i njoj svidi, onda imamo novi zarazni hit za ljeto. Svakako, sve pjesme snimamo dvojezično, a s obzirom koliko dobro govori i španjolski, možda to iskoristim u sljedećoj pjesmi. Uglavnom, mi imamo svu slobodu igrati se s glazbom, a vi očekujte neočekivano - poručuje Mihaljević.

image
Ebu/Thomas Hanses

A što na to kaže Albina?

- Želim iskušati svoje mogućnosti i granice. Ne želim se ograničavati isključivo na jedan tip pjesama. Želim uz publiku i svoj tim pronaći svoje mjesto na glazbenoj sceni, ali ne pod svakim uvjetima. Želim reći da stojim iza onoga što pjevam i o čemu pjevam. Tako sam radila dosad, tako ću i nastaviti - govori Albina Grčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:34