GORAN NAVOJEC

‘Zabezeknut sam i uznemiren svaki put kad vidim kolege u showu ‘Tvoje lice zvuči poznato’‘

Poznati glumac našao se u filmskom finalu Zlatnog Studija, zahvaljujući ulozi Đure u filmu ‘Mare’ Andree Štake
Goran Navojec, glumac
 Nova Tv

Filmski žiri Zlatnog Studija nominirao je Gorana Navojca za najboljeg filmskog glumca za ulogu Đure u filmu “Mare” Andree Štake. Radnja tog filma odvija se u malome mjestu kod Dubrovnika. Navojec stariji u tom je filmu pomalo grubi muž, ne i nasilnik. Žena, igra je Marija Škaričić, u svakom slučaju, njime nije zadovoljna. No Mare ostaje s Đurom u nedostatku boljeg rješenja.

Slične, pomalo nebrušene muškarce već je Goran Navojec igrao u kinematografiji. Zbog čega mu je ova uloga bila važna, draga?

- Zavela me redateljica. Audicija se odvijala u četiri ili pet krugova i proces improvizacije, koji mi je inače dosta odbojan, odjednom mi je postao inspirativan jer sam shvatio da se sve to pretvara u jedno veliko istraživanje o samome sebi - reći će o filmu koji je bio na Berlinaleu i zahvaljujući kojemu je u finalu najveće medijske nagrade čija je dodjela 20. veljače.

Brat Bojan već je pobijedio na Zlatnom Studiju u kategoriji kazalište i cijeli je Bjelovar glasao za njega. Kako sada radi glasačka mašinerija?

- Već se bliži i taj čas kad ćemo i to vidjeti - odgovara.

Član žirija TV showa “Tvoje lice zvuči poznato” te vođa tima u emisiji “Volim Hrvatsku” snimio je u međuvremenu film “Nebesa” redatelja Srđana Dragojevića. U tom filmu radi se o božanskim čudesima koja se događaju ljudima u postkomunizmu.

image
Tvoje lice zvuči poznato
Nova Tv

Kod Dragojevića

- Mojem liku dogodi se - čudo. Pravo Božje čudo, samo što u njega nitko ne može vjerovati, pa niti on sam, sve dok ne bude prekasno - ukratko će o filmu.

Mnogi smatraju da ga je u filmski svijet koncem devedesetih ponajviše lansirala redateljica Snježana Tribuson dajući mu ulogu stidljivog slastičara u filmu “Tri muškarca Melite Žganjer”. Od stidljivog slastičara do danas igrao je i u “Nemogućoj misiji” s Tomom Cruiseom, u prvoj HBO-ovoj seriju na hrvatskom “Uspjeh” te u različitim inozemnim serijama kao što je “McMafia” ili “Romanovi”.

Jedan ga se pokojni inozemni glumac, od brojnih s kojima je radio, naročito dojmio.

image
Tri muškarca Melite Žganjer
Screenshot

Milicioner

- To je Bruno Ganz. Široj publici poznat po filmu ‘Hitler. Konačni pad’ i ‘Nebo nad Berlinom’ - izdvojio je švicarskog glumca njemačke karijere.

Nakon više od osamdeset uloga u serijama i filmovima, neki smatraju da Goran Navojec jedan od pet najjačih glumaca srednje dobi, ne samo u Hrvatskoj nego i u regiji. S kolegom koji je također prominentno ime, Nikolom Kojom, nakon “Parade” surađuje u novoj seriji Vinka Brešana “Dnevnik velikog Perice”, koja je nastavak kultnog filma “Tko pjeva zlo ne misli” i tek će se na HTV-u emitirati.

image
Goran Navojec lani na Zlatnom Studiju
Damir Krajac/Cropix

Nikola Kojo igra zastavnika JNA, a Goran Navojec komandira milicijske stanice Medveščak.

Opet s Kojom

- Imamo i zajedničku scenu, ali ne postoji produkcijsko dopuštenje da je ispričam -rekao je.

Dugogodišnji je član žirija showa “Tvoje lice zvuči poznato” koji je također u finalu Zlatnog Studija u kategoriji TV zabave. Show ima fascinantnu statistiku broja transformacija, korištenih trepavica i perika. Kad vidi nekog kolegu, važnog karijernog kazališnog glumca, kao što su Siniša Ružić i Fabijan Pavao Medvešek, u tom novom ruhu, nije mu svejedno.

- Zabezeknut sam svaki put kad kolege vidim u tom novom ruhu, a uznemiren još dugo, dugo nakon toga - reći će glumac koji je u karijeri svašta zbog uloga morao proći pa je tako zbog Lokasove serije “Nestali”, još jednog finalista Zlatnog Studija u televizijskoj kategoriji, smršavio i prošao vojnu obuku.

Bilo je to, rekao je, najzahtjevnije snimanje u njegovoj karijeri tijekom koje je, kada je produkcija to tražila, znao koristiti i kaskadera.

image
Zlatni Studio
Jutarnji List
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:14