VRIJEDILO JE

Zagrebačka voditeljica o potpomognutoj oplodnji: ‘Dvaput sam prokrvarila. Prolila sam milijun suza‘

Poznata Zagrepčanka već gotovo četiri godine pokušava ostati trudna, a uspjela je tek iz petog pokušaja
Hana Tabaković Baksa sa suprugom
 Instagram

Televizijska voditeljica Hana Tabaković Baksa u veljači sljedeće godine trebala bi roditi svoje prvo dijete, a trenutno je kod kuće gdje čuva rizičnu trudnoću.

Poznata Zagrepčanka već gotovo četiri godine pokušava ostati trudna, a na proces medicinski potpomognute oplodnje morala je ići zbog zadebljanja unutar jajnika.

"Tijekom ovih šest mjeseci koliko sam trudna, dva sam puta prokrvarila i mislila da je gotovo. Srećom, sve je bilo dobro. Nadala sam se da ću i ja kao Maja Šuput moći raditi do samog poroda, ali to je, nažalost, ostalo na pustim željama", rekla je voditeljica za Slobodnu Dalmaciju.

Prvo jeišla u kliniku Vuk Vrhovec, međutim nije bila zadovoljna s njihovim tretmanom, nisu shvatili da ima septum maternice. Na preporuku prof. Miranda Mrsića došla je do doktora Hrvoja Vrčića u Petrovoj kojeg zove 'doktor House'.

"Kad sam krenula u sve, suprug i ja smo bili u vezi, pa je prvi korak bio da idemo kod javnog bilježnika gdje sam morala potpisati razne stvari poput one da pristajem uzeti njegovo sjeme. Potom smo sa svim tim papirima išli u bolnicu. Tamo sam radila markere na spolne bolesti. Drugi se dan vadi krv i kreće sa svakodnevnim injekcijama što zna potrajati i do 17 dana. Kad jajne stanice dosegnu određenu veličinu daje se zadnja injekcija što obično bude navečer. Potom se jajne stanice oplođuju i dva dana čekaju rezultati. Ako je sve bilo uspješno slijedi mirovanje od dva tjedna tijekom kojih se nadate da će test biti pozitivan. To je zaista mukotrpan proces", priznaje voditeljica.

"Kad bih dobila negativan nalaz osjećala sam se kao da je došao smak svijeta. Znala sam da opet moram sve ispočetka i idućih nekoliko mjeseci dobro odmarati da mi se tijelo oporavi. Pitala sam se gdje sam pogriješila i zašto to tako teško ide. Ni sada ne mogu vjerovati koliko sporo. U jednom sam trenutku čak pomislila da idem pokušati negdje vani. Iako sam prolila milijun suza, sada mogu reći da je stvarno vrijedilo", rekla je Hana, kojoj se negativan test pokazao četiri puta, a tek je peti bio pozitivan.

"U tim sam trenucima bila najsretnija osoba na svijetu. Vidjevši taj plusić osjećala sam se kao da sam izašla iz nekog mračnog tunela. Ali sam se i pogubila jer sam suprugu zaboravila javiti sretne vijesti. Prvo sam nazvala prijateljicu u Dubai koja je sa mnom iz dana u dan prolazila sve uspone i padove. Onda sam se s čula s doktorom. Kad me pitao kako je reagirao suprug sjetila sam se da mu još nisam rekla", prisjeća se.

Voditeljica nosi dječaka kojeg će nazvati Leon, a ime mu je odabrala njezina mama jer se ona i suprug nisu mogli dogovoriti oko imena. Otkrila je i da joj je njezina najbolja prijateljica, pjevačica Andrea Šušnjara, odmah rekla da će biti dječak. Hanu do trenutka kad će na svijet donijeti malenog Leona dijeli još tri mjeseca.

"Ne bojim se poroda. Moram priznati da se ne pripremam previše jer sam počela 'guglati' i što god sam pročitala nije mi bilo dobro. Tako da slušam isključivo savjete liječnika i zasad se nadam carskom rezu. To je ono što bih htjela, ali odluka, naravno, neće biti moja", priznaje.

Prije odlaska na umjetnu oplodnju bila je uvjerena kako je to jednostavan postupak.

"Mislila sam da ću ostati odmah trudna, no to ne ide tako lako kao u filmovima. Ovo je problem o kojem se ne priča puno jer kad vidite 50 žena kako stoje u redu i čekaju da prime svoju injekciju shvatite koliko je sve ozbiljno", govori.

Zbog toga je posebno ljute izjave novoizabranog ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak, Darka Richtera (koji se u međuvremenu povukao iz izbora na mjesto ravnatelja, op.a), kako je umjetna oplodnja neprirodna i 'silovanje u epruveti'.

"Zaista sam ostala zgrožena da to netko može izjaviti. Još me više iznenađuje da novoizabrana vlast grada Zagreba na čelu s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem dozvoljava da jedna takva osoba može biti na čelu dječje bolnice. To je strašno. Upoznala sam stotine žena s istim problemom, zajedno smo plakale, nekad od sreće, nekad od tuge. Mnoge od njih već ulaze u menopauzu, a da se nisu ostvarile kao majke. Neke su išle i po 15 puta na oplodnju. Veselila sam se kad bih čula da su ostale trudne. Mogu reći kako već sad poznajem deset mališana čije sam mame upoznala u bolnici", kaže Hana za Slobodnu Dalmaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 08:24