‘SAXOFACTION‘

Zagrebački majstor saksofona s preko 40 godina karijere oduševljava i dalje: ‘Ima zvuk mog DNK‘

Jakovčević ističe kako popularnost jazza i saksofona ne jenjava, a naglašava da ‘svakodnevno provodi sate i sate‘ slušajući obrade

Drago Jakovčević

 Privatna Arhiva/

Sveučilišni profesor i vrsni glazbenik Drago Jakovčević i nakon 40-ak godina na sceni oduševljava publiku svojim umijećem saksofona.

Posljednjih tjedana neprestano raste broj pregleda s njegovog ovogodišnjeg izdanja “Saxofaction Vol. 2 – Someone like me”. Navedeni je album nastavak na “Saxofaction”, ujedno i njegov prvi solo album, a novije izdanje krase obrade hitova “What A Feeling”, “Bilie Jean”, “Just The Way You Are”, “Venus”, “Someone Like You” i mnogi drugi.

- Moj treći album publika je prihvatila iznad mojih očekivanja i očekivanja Croatia Recordsa. Album su pregledale tisuće ljudi, a samo ‘Bilie Jean‘ je u samo mjesec dana imala više od 30 tisuća pregleda. Naslov albuma inspiriran je pjesmom "Someone like you", koju je skladala i fantastično otpjevala Adele - rekao je Drago Jakovčević, glazbenik bogate karijere.

“Saxofaction” je kovanica-dosjetka za koju je Siniša Škarica u popratnom tekstu prošlogodišnjeg albuma napisao kako mu se čini poput svakako najprikladnijeg slobodnog prijevoda “saksofona u akciji”. Na izdanju stoje pravi svevremenski hitovi strane diskografije, koje je jako zanimljivo čuti u ovoj varijanti.

Nadalje, ističe da je pjesme odabrao na temelju reakcija publike, budući da je sve pjesme s albuma najprije odsvirao uživo na brojnim događanjima. Što se tiče koncerata uživo, otkriva da uskoro kreće s redovnim nastupima, i to u Zagrebu.

- Nastavljam svirati uživo prigodom raznih obljetnica, zabava i domjenaka, a ekskluzivno mogu najaviti kako ćemo u klubu Sokol započeti s "after work party" četvrtkom već tijekom sljedećeg mjeseca. Činjenica je kako se publici sviđa ovaj koncept gdje je instrumentalna obrada vrhunska od profesionalnih studijskih glazbenika, a naglasak je na ženskim vokalima i saksofonu koji na poseban način prenosi emocije svake skladbe - tvrdi Jakovčević.

Inače, Jakovčević ističe kako popularnost jazza i saksofona ne jenjava, a naglašava da "svakodnevno provodi sate i sate" slušajući brojne pjesme i izvođače na platformama poput YouTubea, Spotifyja itd. gdje su obrade pjesme naprosto "u modi".

- Zastupljenost saksofona u pop i jazz glazbi je značajna. Ljudi vole taj zvuk jer je najbliži ljudskom glasu, a svaki čovjek ima jedinstven otisak svog glasa, kao DNK. Tako i moj saksofon ima zvuk mojeg DNK - rekao je Drago Jakovčević.

Do sad se Jakovčević nije bavio autorskom skladbom. Jednostavno, čini mu se da ne bi bio sretan kao autor jer misli da "ima vrlo visoke kriterije glazbenog ukusa" koji ne dopuštaju da objavi nešto čime ne bih bio zadovoljan.

- Već sad pripremam novi album s mega hitovima koji će biti posebno koncipiran, ali sadržaj ne bih otkrivao sve dok ne završim sa snimanjem - najavio je ovaj majstor saksofona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:15