VELIKO PRIZNANJE

Zagrepčanka Miranda o suradnji s modnom genijalkom Iris van Herpen: ‘Kad sam dobila poziv, nisam dvaput razmišljala‘

Nedavno su radile na kratkom filmu koji predstavlja njenu novu kolekciju Carte Blanche

Glazbena nagrada

 Miranda Vukasović/

Naša umjetnica Miranda Vukasović (39) svoju karijeru obogatila je suradnjom s poznatom modnom kreatoricom Iris van Herpen. Nedavno su radile na kratkom filmu koji predstavlja njenu novu kolekciju Carte Blanche. Iris je do sada radila s brojnim zvijezdama poput Bjork i Lady Gage, a njena veličina u svijetu mode je neupitna. Vrata za ovu suradnju Mirandi su se otvorila preko poznanice s kojom je prije surađivala, a o pozivu nije ni sekunde razmišljala.

Njena poznanica je ujedno i režiserka ovog filma, Julie Gaultier, a s obzirom na to da uživa u Mirandinoj glazbi ona joj je prva pala na pamet.

- Iris van Herpen kontaktirala je Julie da naprave film o njenoj novoj kolekciji Carte Blanche. Već smo prije Julie i ja pričale kako bismo voljele ponovo surađivati i kada me nazvala bila sam preuzbuđena. Pomislila je da bismo ona, Iris i ja bile savršeni trio za ovaj projekt, a ja nisam dva puta trebala razmišljati o svemu – prisjeća se s uzbuđenjem Miranda.

image

Fotografija sa snimanja filma

Miranda Vukasović/

U filmu Julie pleše ispod vode u Irisinoj novoj kolekciji. Film se snimao od 2. do 6. siječnja u Veneciji, u najdubljem bazenu na svijetu, koji je dubok 42 metra.

- Snimanje je bilo uzbudljivo pa se na napor zaboravi. Bili su to intenzivni dani, od 4 do 6 su bile pripreme, od 6 do 8 je bilo fotografiranje za kolekciju, a od 8 do 3 ili 2 u noći bi se snimalo. Vjerujem da je najnapornije bilo za Julie, ona je ronila na dah. Zaroni na nekih 7 metara, napravi scenu koja je predviđena i onda je više puta ponavlja dok ona ne bude savršena. Budući da se snima pod vodom bilo je jako važno paziti na to kako haljine i sam materijal reagiraju pod vodom – objašnjava Miranda i dodaje da su se sve komplikacije tijekom snimanja riješile.

image

Fotografija sa snimanja filma

Miranda Vukasović/
image

Fotografija sa snimanja filma

Miranda Vukasović/

Miranda je veliki dio posla odradila prije, a korekcije su se radile nakon snimanja. Kasnije je u dogovoru s Iris trebala mijenjati određene dijelove. Kaže da je Iris zahtjevna jer ima točnu viziju, ali da je ugodna i ljubazna. Miranda izrazito cijeni činjenicu da Iris ne želi ni u jednom trenutku spustiti standarde.

- Glazbu sam počela stvarati misleći na Iris i njene haljine. One su slojevite, komplicirane i posebne, baš sam takvu glazbu htjela. Snimala sam 10 različitih klavira i zamišljala ih kao uzorke ili razne teksture materijala i pokušala dati taktilnost. Za produkciju i master/mix zaslužan je Jeff Bova, s kojim isto već surađujem – govori Miranda.

U bazenu na nekih 15 metara postoji tunel u koji se može ući, a ti prizori, kaže Miranda, zauvijek će joj ostati u sjećanju.

- Naježila sam se gledajući te kadrove, mislim da će mi upravo po njima ova suradnja ostati u sjećanju. Divim se ljudima koji se toliko trude za svoj posao. Te haljine, njihovi slojevi i tekstura poprime neku novu dimenziju pod vodom, a Julie nam je sve to vjerodostojno pokazala – tvrdi Miranda. Premijera filma bila je 23. siječnja povodom Fashion Week Haute Couture u Parizu.

image

Fotografija sa snimanja filma

Miranda Vukasović

Iako je po zanimanju arhitektica, Mirandu cijeli život prati glazba. Ljubav prema njoj naslijedila je od svog oca. Tijekom cijelog odrastanja bila je u raznim zborovima i završila je glazbenu školu. Godine 2007. u Milanu je magistrirala unutarnji dizajn za muzejske prostore, a nakon toga i urbanizam u Ciudad de Méxicu. Jedna od prvih, a i najznačajnijih suradnji bila je s Renzom Pianom.

Njen prvi bend imao je četiri člana. Ona i tri Amerikanca koja su živjela u Kini i htjela svirati rock‘n‘roll. Nakon toga su je kao gošću počeli zvati i članovi jedne kineske rock-grupe pa je s njima nastavila suradnju. Danas se može pohvaliti brojnim nagradama i suradnjama, a najavila nam je i izbacivanje novog albuma. Prošle je godine dobila i show4me glazbenu nagradu za klasničnu izvedbu.

image

Glazbena nagrada

Miranda Vukasović/

Miranda trenutačno radi na projektu Sea Sleeper koji je dobio potporu portugalskom Ministarstva kulture. Projekt se fokusira na odnos između glazbe i arhitekture za koje je Miranda stručnjakinja, a inspiriran je skrivenim svojstvima vode. Istražuje njegove akustičke manifestacije, strukturu i skulpturalne vrijednosti. Audio snimke i vizualne snimke odvijat će se u Vilarinho das Furna, potopljenom selu u sjevernom Portugalu. Predstavljanje projekta, u obliku koncerta, projekcije i razgovora održat će se u Kući arhitekture u Matosinhosu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:22