NA SETU

Zavirili smo na snimanje ‘Hell‘s Kitchen Hrvatska‘, kušali što se tamo kuha i ostali bez janjetine i orade

Novi RTL-ov veliki gastro show starta danas u 21.15 s Tomislavom Gretićem kao glavnim chefom

‘Hell‘s Kitchen Hrvatska‘

 Maja Bota/rtl

Na setu nema mobitela, smijete razgovarati međusobno, ali ne i dizati se od stola. I dobar tek. Naravno, ako dočekate sve sljedove. Tako izgleda ‘pakleni restoran‘ novog showa "Hell‘s Kitchen Hrvatska" koji danas u 21.15 kreće s emitiranjem na RTL-u. Snimanje je već startalo početkom siječnja, pa je ekipa na setu smještenom u "Hali" u zagrebačkoj Heinzelovoj ulici naviknula da glavni chef, Bog i batina showa, Tomislav Gretić potjera natjecateljske ekipe, crvene i plave timove iz kuhinje jer su nešto ‘zeznuli‘, a gosti ‘restorana‘ napuste ga - gladni. Srećom nitko vam ne ispostavlja račun, no nakon što ste na jelovniku vidjeli u čemu ste se mogli gostiti, teško je izbjeći ono pravo dječje razočaranje.

image

Tomislav Gretić

Maja Bota/rtl/Maja Bota/rtl

Dan uoči početka "Paklene kuhinje" na hrvatski način, pozvani smo kao gosti na snimanje da vidimo kako izgleda snimanje showa, točnije na onu glavnu eliminacijsku večeru poslije koje slijedi izbacivanje jednog kandidata.

Gosti, nakon onog klasičnog iscrpljujućeg čekanja koje krasi manje-više sve televizijske setove, ulaze u grupama kako bi konobari uzeli narudžbe, a timovi u kuhinji krenuli u pripremu.

image

‘Hell‘s Kitchen Hrvatska‘

Maja Bota/rtl/Maja Bota/rtl

Dočekuje nas lijepa hostesa i šef sale Josip, koji je uz Gretića i njegove desne ruke; dva sous chefa Ivanu Bekavac i Ivana Vrbaneca, baš u svakom smislu vrhunski profesionalac. Ubrzo pred nas stiže i jelovnik s uistinu primamljivim sljedovima. Kreće se s hladnim predjelom, nakon toga slijedi toplo, zatim glavno jelo i za kraj naravno desert. Barem je tako trebalo biti. Za hladno predjelo moglo se birati između tune tataki s hummusom, salikornijom i jogurt-mentom ili roast beefa s grilanom cikorijom i vinaigrettom.

image

Tuna tataki

Maja Bota/rtl/Maja Bota/rtl
image

Roast beef

Maja Bota/rtl/Maja Bota/rtl

Koji tim pripravlja koje jelo, ostaje tajna. Itekako gastronomski iskusni Siniša Pavić, kolega iz Novog lista i moja malenkost razrađujemo taktiku. Uzet ćemo različito, pa podijeliti tanjure kako bi sve kušali i, još važnije, osigurali se barem donekle da ćemo oboje išta probati od jela. Tuna je ukusna, ali malo nedorečena, nedostaje joj kako to već kažu znalci ‘karaktera‘. Roast beef je zato pun pogodak. ‘Gosti‘ restorana inače imaju uvid u sve što se u kuhinji zbiva.

image

‘Hell‘s Kitchen Hrvatska‘

Maja Bota/rtl/Maja Bota/rtl
image

‘Hell‘s Kitchen Hrvatska‘

Maja Bota/rtl/

Gretić, vrlo ozbiljnog izgleda provjerava jela koja izlaze van, no za sada je sve mirno i bez galame, a i bez posebne strke u kuhinji. Čini se sve je pod kontrolom. Malo burnije postaje negdje tijekom toplog predjela iako su oba uistinu sjajna. Jedno je risotto od cikle s umakom od gorgonzole i oraha, drugo štrudla od krvavice s chutneyjem od jabuke.

- Danas je prilično mirno, ovo je danas sasvim dobro kako zna biti - komentira nam šef sale Josip situaciju na ‘terenu‘ koja se onako sad već malo zakomplicirala.

image

Šef sale Josip, Tina Premec i Siniša Pavić

Maja Bota/rtl/Maja Bota/rtl

Veselimo se glavnom jelu jer bi tu trebalo uslijediti za jednoga file orade, beurre blanc, čimule, rissole s ružmarinom i komrač, za drugoga janjeći rack u bilju, chimichurri s inćunima, prženi batat i paljeni poriluk, te za kraj desert - crumble od jabuke s creme anglaise.

image

Štrudla od krvavice

Maja Bota/rtl/Maja Bota/rtl
image

Rižoto od cikle

Maja Bota/rtl/Maja Bota/rtl

Stol sa strane već dobiva svoju narudžbu. I mi smo u ‘niskom startu‘, a onda se začuje Gretić kako viče na plavi tim "Brže!!!". Ubrzo uslijedi šok i nevjerica - plavi tim napušta kuhinju. Potjerani su iz nje, a mi se svesrdno nadamo da je crveni tim, onaj koji je preostao, taj koji spravlja janjetinu. Uzalud. Nekih pet minuta kasnije i oni ‘lete‘ po Gretićevoj naredbi van. Zašto, možemo tek nagađati, osim što se u jednom trenutku moglo osjetiti kako je nešto prigorilo.

image

‘Hell‘s Kitchen Hrvatska‘

Maja Bota/rtl/Maja Bota/rtl
image

‘Hell‘s Kitchen Hrvatska‘

Maja Bota/rtl/Maja Bota/rtl

Doznajemo kasnije da su oba tima bila neusklađena, točnije sve sastavnice jela nisu bile gotove istodobno, a to je nešto što se ne smije događati u vrhunskim kuhinjama. Nije da smo sretni zbog te činjenice, no kandidatima je definitivno gore. Pokunjeni su potjerani iz kuhinje i sad još moraju u svojim odajama u kojima u sklopu Hale i žive, nominirati one za koje misle da su bili najslabija karika. A to znači da netko ‘leti‘ iz showa, (tko - odlučuje Gretić) i ostaje bez mogućnosti da izbori glavnu nagradu od nemalih 30 tisuća eura, no što je za budućnost još važnije isteše čim više kuharsko umijeće.

image

‘Hell‘s Kitchen Hrvatska‘

Maja Bota/rtl/Maja Bota/rtl
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 11:23