ĐORĐI PERUZOVIĆ

‘Zbog glazbe mi je propao restoran. S 80 godina otvaram fotostudio i biram gdje ću pjevati‘

Legenda Splitskog festivala unatoč koronavirusu pjevala na Prokurativama
Đorđi Peruzović
 Duje Klaric/Cropix

“Di si bija kad je grmilo”, orilo se splitskim Prokurativama u čast Splitskog festivala, koji je u subotu navečer proslavio 60 godina svog postojanja.

Publiku, unatoč novim okolnostima zbog mjera koje su donesene, nije moglo ništa oneraspoložiti, pa su neumorno uglas pjevali evergreene i hitove koji su obilježili jedan od naših najstarijih festivala zabavne glazbe.

Đorđi Peruzović (80) bio je najstarije lice na pozornici. No, njegove godine otkrivaju tek sijeda kosa i patina na ploči pjesme koja je snimljena davne 1972. godine i koja je bez konkurencije tog ljeta osvojila grand prix.

image
Đorđi Peruzović
Duje Klaric/Cropix

Generacija

- ‘Di si bija kad je grmilo’ bila je toliko popularna da su je objavile i četiri europske diskografske kuće. A ja sam bio pozvan na festival bratislavske Lire i tamo ponovno osvojio nagradu. Ma, to je bilo potpuno ludilo - ispričao nam je Peruzović prisjetivši se druženja sa svojim kolegama, generacijom koja se u to vrijeme žestoko sukobila glasom, no iza pozornice svi su oni bili sjajni prijatelji.

image
Doris Pinčić Rogoznica i Tedi Spalato
Duje Klaric/Cropix

Kaže, Mišo mu je tada bio najveća konkurencija, dogodilo se da je on godinu dana prije pjevao “Proplakat će zora”, a potom je trijumfirao Đorđi. Tu su svakako bile i Tereza i Radojka Šverko. - Sjajno smo se svi skupa družili i među nama nikada nije bilo zle krvi. Ali jako nam je bilo stalo tko će od nas bolje iznijeti pjesmu, boljom interpretacijom ‘slomiti’ ljude u gledalištu. Ja unatoč svojim godinama i dalje nastupam. Samo, za razliku od nekad, pomno biram gdje i s kim. Bitan mi je orkestar. Kroz godine sam razvio i veliku ljubav prema fotografiji, pa sam bio na korak da otvorim svoj studio - priča glazbena legenda.

image
Neno Belan i Zorana Kačić Čatipović
Duje Klaric/Cropix

U jednom trenutku je donio odluku da otvori talijanski restoran u Splitu. I želju je ostvario, dobio je ime po njegovoj pjesmi “Ponoćno sunce”, no s vremenom se, kaže, pretvorio u “ponoćnu moru”.

- Unatoč tome što su se u njemu okupljale brojne slavne osobe, glumci, kazalištarci, filmaši, boemi, i unatoč činjenici da je bio omiljeno okupljalište, ja sam neslavno propao. Naime, zbog svojih glazbenih obveza prepustio sam vođenje restorana drugim ljudima koji su me ‘stajali glave’. No, taj je period, srećom, iza mene. Nasamarili su me, a ja sam prošao veliku školu - otvoreno će Peruzović.

Nasmijano lice

Tomislava Mrduljaša, direktora festivala, već je iduće jutro odavalo da je zadovoljan viđenim i da je u novom dobu i situaciji zbog novonastalih mjera i više nego zadovoljan.

image
Mia Dimšić
Duje Klaric/Cropix

- Radili smo i organizirali festival u gotovo nemogućim uvjetima. I unatoč ogromnom iskustvu od petnaest godina, nije bilo nimalo lako. Ali, uspjeli smo - govori splitski skladatelj koji je prepoznatljive tribine na Prokurativama morao zamijeniti strogim mjerama jer je sigurnost gostiju bila na prvome mjestu.

- Ma, baš sam sretan, rok je bio uistinu kratak, a 60 svjećica festivala najavljivalo je veliki teret na leđima - govori, otkrivajući da je kroz desetljeća bilo izvedeno 2000 pjesma i nije bilo jednostavno odabrati samo njih 40-tak.

image
Marko Tolja
Duje Klaric/Cropix

Mlade nade

- Zato smo i napravili nekoliko medleya, kako bi u prijenos stalo što više pjesama. Žao mi je što uz Doris Dragović, Zoricu Kondžu, Tedija Spalata, Đorđija Peruzovića, Kiću Slabinca, Ibricu Jusića i ostalih nisu bile prisutne i druge legende, no bile su spriječene. Zato su tu mladi izvođači koji su svojim izvedbama itekako pokazali da budućnost Splitskog festivala nije upitna i da će još mnogo ljeta proći, generacije će ga i dalje prenositi, a publika zdušno biti uz njega - govori Mrduljaš.

image
Alen Nižetic, Marko Tolja, Domenica i Jole
Duje Klaric/Cropix

Pitamo ga koje su pjesme obilježile njegov osobni ukus, a on u moru svega što je Splitski festival dao izdvaja Runjićevog “Galeba”, “Kuću pored mora” Arsena Dedića, ali i interpretacije Olivera, Vice Vukova i, naravno, Miše Kovača.

image
Tomislav Mrduljaš i Jelena Rozga
Duje Klaric/Cropix

- Bilo je tu svega, puno anegdota, zanimljivosti, ćakula i novih suradnji - dodaje.

Zbog svega viđenog bila je to prilika da naša najveća diskografska kuća za rođendansko izdanje predstavi još jedan hvalevrijedan CD. Riječ je o glazbenoj ediciji “Split pjeva Mišu”, s 19 pjesama koje su lani interpretirali različiti glazbenici koji su bili neizmjerno počašćeni da pred legendom koja je sjedila u publici mogu otpjevati pjesmu koju su sami odabrali. Uz njih se na tom CD-u nalaze te iste pjesme, ali u originalnoj Mišinoj izvedbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 08:52