IZA KULISA

‘Zbog korone beogradske scene snimaju se na Trešnjevci, a rekreirat ćemo i kultni pornić‘

U seriji će se pojavljivati poznati likovi iz osamdesetih, pa ćemo moći vidjeti mladog Nenu Belana, Dražena Petrovića i Rajka Dujmića
Studentica s Verna odglumila je kultnu scenu iz popularnog erotskog filma iz osamdesetih

Nikad nije pravi čas za novinara na filmskom setu. Tu je, naime, uvijek gužva i uvijek se nešto radi, priprema ili snima - počesto i u utrci s vremenom - pa se novinar može jedino osjećati kao dežurno smetalo. Zato se onuda smuca i luta, čekajući na svoju priliku poput lovca, a kad ugleda glumicu koja je, završivši scenu, krenula van udahnuti zraka, vikne: Kajo, možeš li sada kratko?
U zagrebačkom hotelu Laguna jučer su pale prve klape četvrte sezone popularnog serijala “Crno-bijeli svijet”. U razgovoru na prepad s glumicom i redateljicom Kajom Šišmanović saznajemo kako njezin lik Une u novoj sezoni serije prolazi kroz važnu životnu fazu.

image
Kaja Šišmanović
Srđan Vrančić/Cropix


- Ona sada doživljava najveće promjene. Prije je to bilo klasično odrastanje, a sada se formirala i postala svjesna da mora donijeti neke važne odluke za sebe. Da, ona se pronašla u glumi, ali sada shvaća da nije dovoljan samo talent ili njezina ljubav prema glumi. Shvaća da mora itekako raditi kako bi postala glumica - kaže nam Kaja Šišmanović, studentica filmske režije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu i glumica u popularnoj seriji, koja s likom Une “živi” od 2014. godine.


Slučajna zvijezda

- Slučajno sam se tu našla. Moj kum je isto glumac, išao je na audiciju za seriju pa im je ostavio tri broja telefona, a jedan je bio moj. Zvali su me da dođem, a nakon audicije sam bila uvjerena da sam se obrukala. Nisam upamtila tekst, osjećala sam se neugodno. Bila mi je to prva audicija za glumu - priča mlada redateljica i “slučajna” glumica, koju smo upitali i misli li da će ovo glumačko iskustvo pridonijeti u njezinu redateljskom radu ubuduće.

image
Srđan Vrančić/Cropix


- Sigurno hoće. Prvi motiv da se priključim seriji bio mi je honorar, ali onda sam skužila da se na tako velikom setu može puno toga vidjeti i naučiti. Jako zanimljivo bilo mi je shvatiti tu glumačku poziciju, a otkako sam to prošla, mislim da kao redatelj mogu puno bolje razumjeti glumca u određenom trenutku i formulirati mu upute te izraziti što bih točno htjela dobiti od njih. Sada razumijem glumačke procese, kužim procese u koje su upleteni - objašnjava Šišmanović.


Za potrebe snimanja serije jedna hotelska soba Lagune pretvorena je u Unin stan, a ostatak hotela “igra” jedan beogradski hotel, pa su tu svoje scene snimali i glumci iz Srbije, predvođeni Anicom Dobrom u ulozi Jagode.

image
Studentica s Verna odglumila je kultnu scenu iz popularnog erotskog filma iz osamdesetih


- Ideja je bila da ove scene iz beogradskog hotela snimamo u Srbiji, no od toga smo odustali zbog situacije s koronavirusom u toj zemlji. Da smo snimali u Beogradu i Sarajevu, sami sebi bismo zakomplicirali situaciju, pa će tako te scene biti snimane u Zagrebu - kaže producent serije Ivan Maloča koji ne krije radost što je dugoočekivano snimanje četvrte sezone napokon počelo.
- Padam s nogu od umora, ali istodobno taj umor uopće ne osjećam - priznaje Maloča koji nam otkriva da će za ovu sezonu biti angažirano 207 glumaca.

image
Srđan Vrančić/Cropix


Kup prvaka

Uz Filipa Riđičkog u ulozi Voljena Kipčića Kipa, Slavka Sobina (Đermano Kurtela Žungul), Karla Maloču (Želimir Kipčić Žac), Franju Kuhara (Dominik Bertolan), Jelenu Miholjević (Kseniju Bertolan), Sretena Mokrovića (Juraj Kipčić Jura), Anicu Dobru (Jagoda Miličević) te Saru Stanić (Marina), vidjet ćemo i neke nove likove, poput srpskog glumca Slavena Došla u ulozi Unina dečka.

Naravno, u seriji će se, kao i u prethodnim sezonama, pojavljivati poznati likovi iz osamdesetih, pa ćemo tako u ovoj sezoni moći vidjeti mladog Nenu Belana, Marinu Perazić, Arijanu Čulinu, Dražena Petrovića, Mirka Novosela, Rajka Dujmića...
Dvanaest novih epizoda serijala, od kojih bi svaka trajala oko 50 minuta, obrađivat će razdoblje od 1985. i 1986. godine, a redatelji i scenaristi su Goran Kulenović i Igor Mirković. Snimat će se sve do listopada, a serija će se, bude li sve po planu, HRT-u isporučiti u prosincu.

image
Neviđene gužve vladaju ovih dana na audicijama za četvrtu sezonu hit serije, a producenti kažu da će im trebati i do tisuću mladih statista za scene rock koncerta


Četvrta sezona počinje Ciboninim osvajanjem Kupa prvaka, zbog čega Žac mora smisliti kako izaći iz vojarne pokraj Sarajeva da bi gledao životno važno finale. Osim u Zagrebu, snimat će se i u Splitu, a jedan od važnih događaja bit će i Omladinski splitski mirodrom - koncert na kojem su 1985. godine na Poljudu svirali Film, Lačni Franz, Denis i Denis, Aerodrom, Parni valjak, Prava kotka, Magazin, Posljednja igra leptira, Videosex, Zabranjeno pušenje i Plavi orkestar.

Na tom koncertu skupilo se 50.000 ljudi, a događaj je režirao današnji osnivač i direktor ZagrebDoxa, Nenad Puhovski, koji je na društvenim mrežama objavio, kako kaže, jedinu VHS snimku koja postoji s tog događaja, dok je sve ostalo izbrisano. Snimka prikazuje tri izvedbe Parnog valjka, Zabranjenog pušenja i Plavog orkestara koji je publiku bacio u trans izvedbom pjesme “Bolje biti pijan, nego star”.

image
Goran Kulenović
Srđan Vrančić/Cropix


- U seriji će na taj koncert ići Kipo i Žungul, svaki od njih iz svog razloga - kaže Igor Mirković.


- U seriji ćemo obraditi i snimanje filma “Rat i sjećanja”, tu veliku koprodukciju koja se 1986. snimala u Zagrebu, a u kojem će, za potrebe “Crno-bijelog svijeta”, Una dobiti malu ulogu - otkriva Mirković, od kojeg doznajemo da će u seriji biti govora i o serijalu “Dinastija”, pripremama za Univerzijadu, Omladinskom radiju, kao i poznatoj krađi vaze iz dinastije Ming iz Muzeja Mimara.

Zahtjevna scena

Sa srpskim glumcem Zoranom Cvijanovićem, koji u četvrtoj sezoni serije glumi Unina oca, kojeg nije vidjela 20 godina, razgovaramo o kompleksnosti scene ponovnog susreta između njegova lika I Une, čijem smo snimanju svjedočili u salonu hotela Laguna.


- Zahtjevna scena. Redatelj Kulenović nam je puno pomogao, objasnivši nam da ovdje ne smije biti puno emocija jer je prošlo 20 godina i oni ih nisu stigli izgraditi jedno prema drugom. Ta je scena morala biti čudna, oni su oboje zbunjeni, ne znaju kako bi reagirali i nisu se tako zamišljali - navodi Cvijanović, dodajući kako je bilo najvažnije pronaći nijansu tog susreta tako da ispadne patetičan.

image
Kaja Šišmanović u seriji Crno bijeli svijet


- Ona je mlada djevojka koja je na neki način nezadovoljna životom i pokušava pronaći rješenje. Jedno od njih je da pronađe svog izgubljenog oca.


Naši likovi su se dopisivali tijekom prijašnjih sezona serije, ali nikada se nisu sreli. Moj lik je jedan od naših ljudi iz tog vremena, koji su bili angažirani oko mogućih Olimpijskih igara u Beogradu, pa je često bio u Londonu gdje je Svjetska olimpijska organizacija. Zatim se počeo pojavljivati i u Beogradu, gdje ga zapaze na ulici, a Una je, nezadovoljna situacijom u Zagrebu, upravo otišla u Beograd isprobati kako bi bilo ondje baviti se glumom - navodi Cvijanović kojega smo, kao čovjeka koji je doživio vrijeme o kojemu govori serija, upitali i je li ono obrađeno vjerodostojno.

image
Scena iz serije Crno-bijeli svijet


- Naravno, prošao sam to vrijeme kada je bilo najnormalnije da se putuje na relaciji Beograd - Zagreb, u zadnji čas zbog nekog dobrog najavljenog koncerta. Sve je to bilo bez plana. Mi nismo znali gdje ćemo spavati, što ćemo jesti, sve se to rješavalo usput i mislim da je ta atmosfera u seriji sjajno prikazana - zaključio je Cvijanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 10:56