ZANIMLJIVE CIFRE

Želite Prljavce, Cveka, Rozgu, Joleta... da vam pjevaju na privatnom tulumu? Evo koliko ćete morati iskeširati!

S ‘odlaskom‘ koronavirusa cijene za angažiranje glazbenika, kažu nam dobro upućeni organizatori s terena, otišle su u nebo

Matija Cvek, Jelena Rozga, Jole, Prljavo kazalište

 Cropix/

Koliko košta dobra zabava? S početkom proljeća koncerti i drugi događaji vraćaju se na velika vrata, rezerviraju se nastupi, a ljeto će obilovati koncertima od sjevera do juga. Naši najpopularniji izvođači i ne pomišljaju na godišnji odmor, jedino je pitanje koliko su cijene ulaznica publici pristupačne.

Većina naših najvećih glazbenih zvijezda odbija pjevati na vjenčanjima, pomno čuvaju svoj ekskluzivitet i tako se ne žele eksponirati u javnosti. Izuzeci, naravno, uvijek postoje, no isključivo ako za to postoji poseban razlog. Obično je riječ o dobrim prijateljima, familijarnim odnosima, utjecajnim ljudima u javnosti ili, pak, o svadbama naših poznatih sportaša, u čemu su oduvijek predvodile nogometne zvijezde jer novac im nije problem. No, i za takve angažmane naše će zvijezde otpjevati tek nekoliko pjesama i zapravo za tulum tog tipa ne mogu se naplatiti realno niti postoji fiksna cijena. Za svadbe postoje tvz. gažerski bendovi koji su se specijalizirali za takve prigode. No, oni nisu tema ove priče jer pripadaju nekoj drugoj glazbenoj struji.

Vratimo se najpopularnijim glazbenicima u našoj zemlji. S "odlaskom" koronavirusa cijene za angažiranje glazbenika, kažu nam dobro upućeni organizatori s terena, otišle su u nebo. To im je omogućilo tržište, no poznavatelji prilika uvjeravaju da je takvo stanje neodrživo i da ono može potrajati do kraja ljeta, a jesen će donijeti neke nove definicije. To je i razlog zbog kojeg naši estradni umjetnici nemaju fiksiranu cijenu za nastup. Ona ovisi, kažu menadžeri, o cijelom nizu faktora. Najvažniji je segment u kojim se uvjetima i gdje koncert odvija, je li u pitanju otvoreni prostor, dvorana ili neka intimna lokacija za manji broj posjetitelja. Posljednjih su godina među poslovnim ljudima veoma popularni i "event nastupi", koji su postali neozabilazni među korporacijama.

Domaće zvijezde na osobnoj su razini u posljednje vrijeme donosile odluku žele li nastupati manje i držati cijenu, je li im bitan kontinuitet nastupa, vole li putovati. Na tržištu gdje nema osobitih pravila, evo kako pjevači otprilike stoje.

Parni valjak 15.000 do 20.000 eura

Prljavo kazalište 15.000 do 20.000 eura

Jelena Rozga 12.000 do 15.000 eura

Jole 10.000 do 12.000 eura

Dalmatino 10.000 do 12.000 eura

Mladen Grdović 7000 eura

Intrade 5000 do 6000 eura

4 tenora 5000 do 6000 eura

Matija Cvek 4000 do 5000 eura

Marko Tolja 4000 do 5000 eura

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 21:56