HELENA MINIĆ MATANIĆ

‘Žene nemaju pravo na lijepu trudnoću. Naročito ako imaju troje djece, smetaju poslodavcima‘

Od proljeća je članica ansambla HNK Varaždin, a nakon što je igrala u predstavi ‘Bogovi’, čeka ju premijera komedije ‘Buba u uhu’

Helena Minić Matanić

 Marko Ercegovic

Helena Minić Matanić (43) u posljednjih sedam godina rodila je troje djece, što nikako ne znači da više ne radi odlične uloge, a od proljeća je postala i članica ansambla HNK Varaždin. Novi posao je, otkriva nam, iznimno veseli, a radi punom parom. Nakon što je igrala u predstavi “Bogovi”, 15. listopada čeka ju nova premijera komedije “Buba u uhu”.

Predstavu režira poznata i nagrađivana beogradska redateljica Snežana Trišić kojoj je ovo prva režija u Hrvatskoj, a Helena glumi uz nacionalnog prvaka HNK u Varaždinu Ljubomira Kerekeša, koji igra njezina supruga, te Karla Mrkšu, Marinka Leša i druge. Helena je Raymonde Chandebise koja je uvjerena da njezin suprug Victor Emanuel ne može vršiti bračne dužnosti zbog nevjere te to nastoji provjeriti tako što mu podmetne lažno ljubavno pismo nepoznate žene, što izaziva niz kaotičnih nesporazuma. U nezamislivim situacijama pojačava se napetost do samog kraja, urnebesna zbrka u kojoj padaju maske, a sve zbog - “bube u uhu”.

Pismo mužu

Helena nam kaže da cijeli ansambl jedva čeka izaći pred publiku. “Toliko je duhovito napisano. Trudili smo se prilagoditi novom vremenu, ali nismo mogli otići u modernizam jer teško se odvojiti od tog vremena. Evo, moj lik piše pismo mužu...”, kaže i dodaje da bi se s internetom i današnjim tehnološkim pomagalima u sličnom slučaju mogla napraviti još veća zbrka.

”Netko bi mogao i hologram napraviti od muža”, smije se Helena.

image

Helena Minić Matanić

Marko Ercegovic

Budući da gotovo svakodnevno putuje u Varaždin, usklađivanje posla i privatnog života većinu vremena joj je pravi izazov. Kći Lola ide u školu, Maks u vrtić, a najmlađi Neo je još doma.

”Razmišljam dan po dan, ne radim velike planove. Uspijevamo sve zahvaljujući bakama, nonama. Prije nego što odem na posao najčešće sam već skuhala dva ručka, odvela jedno dijete u školu, drugo u vrtić. Ja sam štreberica, kradem od noći, ranog jutra, dok kuham ručak ponavljam tekst”, otkriva nam glumica.

Prisjeća se kako je ubrzo nakon rođenja drugog djeteta radila “Noru” u režiji Senke Bulić te se izdajala na probama.

”Zahvalna sam Senki koja mi je omogućila da se osjećam i kao umjetnica i kao majka i što je bila puna razumijevanja i strpljenja.”

Nakon “Nore” radila je još jednu veliku predstavu, “Kurlane”, a u razdoblju trudnoća glumila je i u dvije sezone serije “Novine”.

Dvaput Glumište

Ovoj glumici, koja je dvaput dobila Nagradu hrvatskog glumišta, povratak nakon dulje pauze zbog porodiljnih je, kaže, dijelom bio lak kao vožnja bicikla, a u drugu ruku - težak. Više nije moguće od 0 do 24 biti posvećena ulozi jer su kod kuće djeca koja imaju svoje potrebe. “Dođe nova dimenzija. Treba se uskladiti. Svojoj djeci želim biti apsolutno prisutna.”

image

Helena Minić Matanić

Marko Ercegovic

Helena priznaje da se brinula hoće li se uspjeti vratiti glumi, nije bila sigurna hoće li je redatelji više trebati. Do trudnoća je bila slobodna umjetnica pa se u jednom trenutku pandemije našla bez prihoda.

”Imam djecu i u srednjim godinama sam, pitala sam se što sad. Koliko god se pravimo pristojni, to je u našem društvu problem. Žene imaju strah poslodavcima reći da su trudne bojeći se da će izgubiti posao. Umjesto da ti najljepši trenutak bude lijep, poslovne okolnosti često budu dijametralno suprotne od toga. S druge strane, kao da postaneš smetnja kad imaš dijete, jedno, dvoje, a kamoli troje”, iskrena je i zahvalna Senki Bulić što ju nije gledala iz te perspektive.

image

Helena Minić Matanić

Marko Ercegovic

Primjeri djeci

”Zbog mene nikada niti jednu probu nisu otkazali, kao niti predstavu. Uvijek sam bila prisutna, odgovorna i na vrijeme sam napravila posao. To je stvar u drugima, ne u nama”, govori i dodaje da što je starija ima veću potrebu govoriti o problemima s kojima se žene susreću i koliko su često bez potpore.

image

Helena Minić Matanić

Marko Ercegovic

”Nemam potrebu sve stavljati u superlative. Nekad se pitam kako sve zajedno to uspijem. Ali, ja nisam tip žene koja može samo biti doma. Mislim da smo i mi majke primjeri našoj djeci. Ako ne radimo, ne možemo od njih očekivati da kasnije rade”, govori Helena koja smatra da je bitno zadržati dio sebe koji je imala prije majčinstva. U suprotnom gubimo sebe.

”Kažem si, i svi drugi to prolaze pa ću i ja. Nekad je to čista fizikalija”, kaže i naglašava da su ona i suprug Dalibor Matanić presretni zbog svoje velike obitelji.

Glumica i režiser

”Nismo planirali, nego nam se desilo najljepše moguće”, iskrena je. Ona i suprug su se zaljubili 2015. godine na poslu, spojio ih je rad i zbog toga se odlično razumiju. Kaže nam da voli s njim raditi jer joj je dovoljno da ga pogleda i već zna što misli.

No, budući da im je poslovno i privatno često isprepleteno, trude se to što više odvojiti. “Na poslu smo isključivo glumica i režiser, a privatno smo muž i žena, odnosno otac i majka naše djece”, rekla je Helena.

image

Helena Minić Matanić

Marko Ercegovic

Djeca nisu previše fascinirana mamom glumicom. Često su u kazalištu, ali nju još nisu vidjeli na djelu. Budući da nakon “Bube u uhu” u HNK rade “Orašara”, stariji sin i kći napokon će dobiti priliku. Neo je još premali.

”Vole kazalište, zanima me kako će biti kad me vide. Nasmijao me nedavno Max, koji me doživljava samo kao mamu i domaćicu, i pitao me što ću biti kad narastem”, govori nam kroz smijeh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 20:01