KLAPA RIŠPET

‘Žene od 40+ naša su najvjernija publika, no želimo da nas slušaju i mlađi‘

Ivo Amulić i Pero Kozomara pričaju o planu za rasprodani koncert 23.3. u dvorani Lisinski, ali i dinamičnom ljetu koje ih očekuje

Klapa Rišpet

 Privatna arhiva

Posljednjih godinu i sedam mjeseci u obitelji poznatog dalmatinskog glazbenika Ive Amulića prolazi u ‘kreativnom neredu’. Harmoniju tišine u njegovu okruženju, u mjestu Duće pokraj Omiša, zamijenile su dječja vika i cika, što pjevaču i njegovoj supruzi Sandri pruža beskrajnu radost. Amulić, prvi vokal klape Rišpet, u svojoj 60. godini uživa u danima koje provodi s kćerkicom koja će u srpnju proslaviti 2. rođendan.

A kako ispunjava svoje dane bez koncerata opisuje u priči neposredno prije koncerta u zagrebačkom Lisinskom, koji je rasprodan tjednima prije.

- Prije početka pandemije Rišpet je bio u velikom zamahu i tako punih deset godina. Napravili smo puno lijepih stvari i u momentu kada smo trebali uživati, odsvirali smo četiri koncerta u dvorani Lisinski i rasprodali splitsku Spaladium Arenu, zaustavila nas je korona. Iskreno, nismo se snalazili u svemu, nismo znali u čemu je problem i sa strepnjom čekali kraj - iskreno će Ivo, kojemu se u međuvremenu ‘dogodila’ prinova u obitelji.

Singl ‘Fermaj me’ Ovo stanje, reći će, pretvorilo mu se u blagoslov. No, život mu se okrenuo naopako.

- Sve bi bilo idealno da nije ostao gorak okus zbog otkazivanja koncerata. Umjesto sedamdasetak svirki godišnje, mi smo odradili četiri ili pet. Glazbenicima nije lako bilo preživjeti. Amulić kaže da je imao sreće što u kući ima malu manufakturu pa ih je izvukao turizam u sezoni da imaju za najosnovnije životne potrebe.

- Sa suprugom sam već 16 godina i dugo smo planirali dijete, no nikako da se dogodi. I uz liječničku pomoć i umjetnu oplodnju, snovi su nam se ostvarili. Moja žena je bila presretna jer se ostvarila i kao majka. Ja sam otac i dvoje odrasle djece i već otprije imam titulu djeda pa mi nije to bio imperativ. Ali sada iz srca mogu reći da, koliko je god njoj drago da je postala majka, i ja osjećam isto. A naša je Dina fenomenalna beba jer, otkako se rodila, ona se ponaša kao iz udžbenika, rekli bismo školski. Jede sve što joj daš, ide na spavanje kada je vrijeme za to. Nismo ljepši ritam mogli poželjeti - priča nam Amulić.

Rišpet je u međuvremenu snimao, njihov skladatelj i šef Pero Kozomara je skladao, snimali su nove pjesme i uspjeh nije izostajao. Pokazatelji su im rasprodana zagrebačka dvorana, ali i ljetni angažmani koje upravo ugovaraju.

U brda po top-formu

- Pero i ja smo odmah ‘upali’ u pozitivu jer mi živimo isključivo od glazbe. Ugovoreno je već desetak koncerata, a nama je to nasušno potrebno, poput zraka koji dišemo. Što se sprema za publiku u Lisinskom i je li se doveo u top-formu što se tiče kondicije, pitamo ga.

- Ma ja gotovo svaki dan na brdu u svojim Dućama napravim pet, šest kilometara i tako održavam formu. Osim toga, svakodnevno razmišljam o tome kako našu publiku zabaviti jer volim biti nepredvidljiv. Ali to znači i dobro promišljanje prije koncerta. Uz to, u posljednje dvije godine snimili smo i pet novih pjesama pa će biti i noviteta na programu, a posebno nam je draga posljednja koju smo snimili, aktualna “Fermaj me”.

Razgovarajući o bogatoj karijeri Rišpeta, okrećemo priču prema Peri Kozomari koji je “mastermind” svega, čovjek koji je zaslužan za njihove najveće uspjehe.

- Novi singl “Fermaj me” vrhunski prolazi na svim top-ljestvicama diljem zemlje i u top 10 smo najizvođenijih pjesama pa jedva čekamo da je izvedemo uživo. Toliko nam je svima u klapi draga pa razmišljamo da njome otvorimo koncert. Mi imamo odličnu šprancu kako pripremiti ritam koncerta, a ovaj put nešto ćemo posvetiti i Oliveru Dragojeviću, no neka to ostane iznenađenje publici. Budući da su ulaznice planule, momci su razmišljali i o drugom koncertu, no na kraju su odustali od te ideje.

Kozomara pojašnjava i zašto: - Glazbeno tržište se napokon otvara i u kratkom će vremenu biti mnogo događaja i velikih koncerata. Smatramo da trenutačno nema potrebe, iako smo otprije razmaženi i uvijek smo imali dva koncerta. Bukinzi za nova glazbena druženja idu odlično i ovoga ćemo ljeto biti posvuda, naravno ako se ponovno ne dogodi neka izvanredna situacija - s oprezom govori Pero, no napominje da ih dvije lokacije posebno vesele.

Ispušni ventil

- Riječ je o Ljetnoj pozornici u Opatiji 28. srpnja te o prekrasnoj tvrđavi Sv. Mihovila 11. kolovoza, a razmišljamo i o tome da taj koncert snimimo u vlastitoj produkciji jer je ambijent prekrasan - otkriva Kozomara. Razgovarajući o svim nedaćama koje su zahvatile glazbenu scenu, Amulić u polušali kaže kako mu se čini da je pomalo otupio zbog situacije u kojoj se našao.

- Izgubio sam svoju oštrinu u polemikama, razgovorima. Vjerojatno i zato što su se i druženja prorijedila. S duge strane, znam napamet sve crtane filmove i mogao bih postati dobar urednik dječjeg programa do pete godine - govori kroz smijeh i napominje kako je logično da smo se svi promijenili zbog svih okolnosti.

- Pa mi smo ljudi koji su se naviknuli na socijalizaciju, druženja i to nam fali nenormalno. I zato mi je odlazak na nastup postao doživljaj i ispunjen sam. To mi je životni ispušni ventil. Jedino što volim više od toga jest vratiti se kući. Kada su zajedno na putovanjima, članovi Rišpeta okrenuti su jedan prema drugima. Osluškuju se želje svih članova i tako se ponašaju. Katkad je to druženje na piću nakon koncerta: prepričavaju dojmove, zezaju se onako kako to samo oni međusobno razumiju, što njihovim druženjima daje posebnu čar.

Ivo Amulić kaže da mu je glas dar od Boga i održava ga trenirajući. Još u mladosti brusio ga je kod profesora Atilija Planinšeka. Audiciju u HNK Split položio je kad je imao 21 godinu, i to kod profesora Vjekoslava Šuteja. Posljednjih godina nema pretjerane potrebe ići u Split. Tek kada treba nešto obaviti, iskoristi priliku pa se s guštom prošeće gradom i s prijateljima ode na kavu, prisjećajući se dragih uspomena.

Dva divna dueta

Najviše obaveza ima Pero Kozomara koji je stalno u pogonu, dok se Amulić najviše fokusira na koncertni dio. No, i drugi članovi imaju neka zaduženja.

- Amulić mora biti zvijezda, a tenor Frano Jukić zadužen je za probe klape. O stajlingu se ne trebamo brinuti jer je Varteks iza njih pa njihove dame brinu što će odjenuti za koju prigodu. Uglavnom smo uniformirani i stilizirani te imamo lijep vizualni dojam - priča Kozomara i otkriva neke buduće planove.

- Našu karijeru uvijek gledam šest mjeseci do godinu dana unaprijed. Posljednjim singlom ušli smo u jedan fini pop, želimo se njime približiti i mlađoj generaciji. Našu publiku uglavnom čine žene od četrdeset pa naviše. Zapravo, one u najboljim godinama - kažu momci uglas, a na opasku da bi voljeli imati i one od trideset, u šali kažu: - Ma svakako želimo malo raširiti te godine. Budući da sam već 37 godina u glazbi i bio sam tinejdžerska zvijezda, mogu povući paralelu i reći da danas, baš kao i nekad, jednako čekaju susret za fotografiju ili autogram. Neke su djevojke sada narasle i ostale i dalje vjerna publika.

A Kozomara još dvoji treba li napraviti elitni koncert na splitskom Sustipanu ili dogodine ponovno ući u Spaladium Arenu. Pjesme koje su obilježile karijeru klape Rišpet i koje su ih čvrsto zakucale među ljudima svakako su “Kad je pošla ća”, duet s Doris Dragović “Jedina jubav moga života” te s Jelenom Rozgom “Prsti zapleteni”. I izdvojit će za kraj još jednu, a riječ je o pjesmi “Mislim samo na te”. I upravo su one razlog da je Rišpet voljena klapa među širokom publikom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:43