‘ZOO SONG‘

Zlatan Hrle, Minea i Ana Rucner snimili novu himnu Zoološkog: ‘Skupljamo novac za žirafu!‘

Žirafa je posljednji put bila stanovnica našeg Zoološkog vrta davne 1957., a uskoro bi u zagrebačku Afričku savanu trebala stići nova
Damir Skok, Ana Rucner, Zlatan Hrle i Minea
 Privatna Arhiva

Još dok je naš poznati reper Zlatan Hrle iz Soma Dollara radio aktualni hit "Zagreb i ja, šmekera dva" s Mirom Ungarom počela se rađati ideja o himni za zagrebački Zoološki vrt i malo po malo nastala je "Zoo song" u kojoj su se Hrletu pridružile Minea i Ana Rucner. Ovaj trojac snimio je pjesmu sa životinjama u glavnoj ulozi, a da stvar bude bolja, odrekli su se svih prihoda i prava u korist dolaska žirafe koja je posljednji put bila stanovnica Zoološkog vrta u Zagrebu davne 1957. godine.

- Super je fora i jako je lijepa pjesma i nadamo se da bi mogla ići van sljedećeg tjedna. Vrlo je zabavan tekst kojeg mogu slušati i odrasli i djeca. To je bio cilj kad sam radio pjesmu. Nije bila namjera napraviti dječju pjesmicu, jer bih onda uzeo Klince s Ribnjaka. Glazba je ovdje prava reperska, jaki beat s tri kanala, samo bas, bubanj i nešto mističnog klavira, a tekst je zabavan. Minea je jako lijepo to otpjevala, fino, za široke mase, a Ana je vrhunski odsvirala violončelo i nastao je dobar proizvod - najavljuje Hrle.

U tekstu pjesme s Mirom Ungarom "Zagreb i ja, šmekera dva" Hrle spominje Zoološki vrt, pa je od ravnatelja Damira Skoka tražio dozvolu da upravo tamo snimi i koji kadar spota.

image
Ana Rucner, Zlatan Hrle i Minea
Privatna Arhiva

- Bilo je predivno u Zoološkom, baš je bilo lijepo vrijeme i tada sam s ravnateljem uspostavio kontakt. Svidio mu se moj uradak, pa me zamolio da mu napravim reklamu za Zoološki vrt, jingle od 15-ak sekundi, otprilike dvije strofe. Jako su mu se dopale, pa me zamolio za četiri i 30 sekundi reklame, a onda je to naraslo na 45 sekundi. Tada sam predložio cijelu pjesmu, kompozicija je ispala odlično, pa smo se odlučili na cijeli uradak - prisjeća se reper.

Ana Rucner i Minea bile su mu, kaže, logičan odabir za suradnju.

- Ana i Minea su moje Zagrepčanke, a ja volim pjevati o Zagrebu. Mislim da sam jedini i koji ima pjesmu o kvartu Peščenici "Dobro jutro, Peščenica" sa Željkom Malnarom. Crpim teme iz svog Zagreba, ne snimam spotove po Americi. Zagreb je moj grad. Ana i Minea su moje prijateljice još od prvog mog pojavljivanja sa Soma Dollara, a i cure su iz kvarta. Ana živi u Maksimiru, a Minea je rođena malo iznad Maksimira, a ja sam u Kušlanovoj, svi smo na kilometar zračne linije, pa je to bio logičan odabir. Izuzetno su drage djevojke, rade punom parom, uložile su svu svoju energiju u ovu pjesmu i funkcioniramo kao dobar tim. Minea pjeva refrenski dio, Ana svira violončelo, ja repam i to je naša trojka - otkriva Hrle.

Cijelo projekt su neko vrijeme tajili i čekali proljeće da s njime izađu van.

- Vrtjela se moja "Zagreb i ja, šmekera dva", svatko je imao svog posla. Krenuli smo raditi u studenom, kad sam počeo pisati tekst. Kako obično biva, bilo je tu mijenjanja, dorada, izbacuju se riječi, traže se bolje, i sve je bilo gotovo oko Nove godine. Cure su snimile svoje dijelove tijekom siječnja i veljače, malo smo popravljali, masterirali, miksali i sad je proizvod gotov i spreman za ići van. U ponedjeljak je sastanak u Croatia Recordsu i mislim da će oni biti izdavači, a onda izlazi i pjesma - priča Hrle.

Vrlo brzo zajednički su odlučili kako se odriču svih prava i zarade od pjesme, a sav prihod odlučili su donirati Zoološkom vrtu i na taj način ubrzati dolazak žirafe u prikladnu nastambu.

image
Zlatan Hrle i Minea
Privatna Arhiva

- Odrekli smo se svih prava. Djevojke su se odmah složile. Nisam tražio nikakvu korist od toga. To je već druga pjesma u kojoj djelujem potpuno humanitarno. U "Zagreb i ja, šmekera dva" sam sav svoj prihod darovao slijepoj djeci centra Vinko Bek, a ovdje sav prihod dajemo zoološkom vrtu. Ravnatelj je rekao da će sve ići za uređenje nastambe za žirafe koja će se zvati Afrička savana. To dosta košta, radi se o velikom projektu, pa se nadam da će se pjesma puštati diljem Hrvatske, kako bi skupili što više novaca. Mi od toga nećemo prihodovati ni lipe, sve dajemo za žirafu. Kad je bio slučaj s centrom Vinko Bek, javio se čovjek velikog srca s Radio Drave i dao svoj doprinos, a možda se i ovdje ponovi slična priča - priželjkuje Hrle.

Egzotična žirafa nakon više od šest desetljeća trebala bi ponovo stići u zoološki vrt u roku par godina.

image
Zlatan Hrle i Ana Rucner
Privatna Arhiva

- Žirafa dolazi, ne znam u kojem periodu, možda godina do dvije, dok se dovrši nastamba i naprave svi preduvjeti, ali sigurno stiže. I u pjesmi kažem: "šećem se dalje do bjeloglavog supa, kad osjetim netko po ramenu me lupa, dobroćudni medo glumi pravog lafa, kaže ravnatelj je sredio, dolazi žirafa" - odrepao je Hrle.

Naravno, u pjesmi su životinje u glavnoj ulozi, Hrle pjeva o tome što one rade i kako se ponašaju kad nas, posjetitelja nema.

- Pjevamo o njihovom tajnom životu u zoološkom vrtu, kad su potpuno opuštene. Sa spotom čekamo da još malo zazeleni. Prvo ćemo ići s promocijom pjesme, a onda i snimanjem videa za kojeg se nadamo da će biti zabavan i prikladan za sve generacije - zaključio je reper.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 18:45