DAMIR SMRTIĆ

'Znoj me oblio kad sam doznao da mi je jedan od gostiju s kojim sam se rukovao i 45 minuta bio u studiju završio u samoizolaciji'

On je zaštitno lice emisija Informativnog programa HTV-a, a nakon razgovora s prijateljima odlučio se priključiti poznatom tv formatu. I kada je odlučio razbiti predrasude o ‘informativcima’ koji sjede u odijelu i kravati, koronavirus je zaustavio zabavu
Damir Smrtić
 Neja Markicevic / CROPIX

Damira Smrtića ove subote nećemo na televiziji premijerno slušati kako pjeva u paru s Ivanom Kindl. Zbog razvoja situacije s koronavirusom show “Zvijezde pjevaju” odgođen je za jesen, no, kako doznajemo s Prisavlja, odabrani pjevački parovi neće se mijenjati. Dotad, HRT-ova urednika i novinara i dalje ćemo gledati u emisijama Informativnog programa, a koliko se promijenio opseg i način njegova posla otkako je svijet poharao opaki virus, Smrtić je otkrio u razgovoru za Studio.

Voli biti u prirodi

Koliko se promijenio vaš uobičajeni radni ritam otkako je prva vijest u svakoj informativnoj emisiji broj zaraženih, umrlih i izliječenih od koronavirusa?

- Kada je krenuo koronavirus u Kini, radio sam ‘Otvoreno’ i uključio u emisiju našu studenticu Anamariju Matušek, koja je bila u kućnoj izolaciji u Zagrebu nakon povratka iz Kine, točnije iz Wuhana. Mislili smo da se koronavirus neće dogoditi u Hrvatskoj, ali evo - sada je među nama. Kada sam na poslu, razmišljam o koronavirusu, jer su i u našim emisijama vijesti vezane uz virus. Kada ne radim, uglavnom sam doma ili negdje u prirodi, najčešće na Bundeku. I to tijekom dana, kada nema puno ljudi. Nisam od onih koji su pokupovali sve što mi treba i ne treba. Živim iz dana u dan.

Premda ne spadate u ugrožene skupine, na koji način se pazite? Perete li češće ruke, izbjegavate li odlaske u kafiće, kina, na veća okupljanja?

- Srećom, ne spadam u ugrožene skupine, ali više se pazim. Češće perem ruke, izbjegavam zatvorene prostore. Prošli tjedan sam bio na nekoliko ručkova u gradu, na terasi, na zraku. Nije bilo puno ljudi, pa se nisam osjećao ugroženim.

Koliko vas je kao novinara koji radi u Informativnom programu, pa zbog svog posla boravi među ljudima, strah da se i sami ne zarazite?

- Mala panika je nastala kada je u samoizolaciji završio jedan saborski zastupnik koji mi je večer prije bio gost u emisiji ‘Otvoreno’. Kada je objavljena vijest da je u samoizolaciji, odmah me oblio hladan znoj. Rukovali smo se i 45 minuta bili na maloj udaljenosti u studiju… Čuo sam se s njim, rekao je da je u preventivnoj samoizolaciji. Ali nikome nije bilo svejedno jer je prije emisije u studiju bio realizator koji je zatim otišao u režiju, a ondje su bili i kamermani te drugi gosti. Ali eto, sve je prošlo u redu. Treba naglasiti da su u ovim novim okolnostima, kada je sve više zaraženih, i na HRT-u uvedene posebne mjere, tako da se svi osjećamo sigurnijima. Imamo dezinficijense, brišemo stolove, tipkovnice, držimo propisano odstojanje od kolega. Kao i svi drugi, čuvamo se! A jedna od mjera je i odgoda dugoočekivane emisije ‘Zvijezde pjevaju’. Iako je do prošlog tjedna bilo planirano da emisija ide, ali bez publike, sada je odgođena do nekih boljih vremena.

Zagreb, 160320.
HTV-ov novinar i voditelj Damir Smrtic.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markicevic / CROPIX

Glasna podrška

Možete li, u očekivanju tih boljih vremena, otkriti tko vam je od prošlih pjevača amatera ostao urezan u sjećanje?

- Pratio sam emisiju ‘Zvijezde pjevaju’ od prve sezone u kojoj je pjevala Lamija Alečković, koja je tada radila Vijesti na Drugom, pa je dosta nas iz redakcije odlazilo svake subote navijati. U to vrijeme sam bio urednik HTV dopisništva u Čakovcu, pa sam dolazio subotom. I tako sve do finala, u kojem je pobijedila. Kasnije je nekoliko nas iz redakcije dolazilo navijati i za Katju Kušec, koja je u to vrijeme uređivala i vodila Podnevni dnevnik. I evo, sada sam izabran kao treći ‘pjevač’ iz Informativnog programa u emisiji ‘Zvijezde pjevaju’, iz koje pamtim i nastupe naših HRT-ovaca: Meštra iz ‘Dobro jutro Hrvatska’ i Kreše iz ‘Potjere’.

Je li vas dugo trebalo nagovarati da pristanete na sudjelovanje u showu i oko čega ste se najviše dvoumili?

- Prvo me za sudjelovanje u showu pitala urednica Uršula Tolj. Odbio sam jer sam mislio da to nije za mene. Ali nakon nekog vremena nazvao me i urednik Zabavnog programa Mario Sedmak. Sjeli smo, porazgovarali, dao mi je nekoliko dana da mu javim odgovor. Nakon toga sam otišao do svoje šefice, urednice IMS-a HTV-a Katarine Periše Čakarun. Rekla mi je: ‘Može! Imaš moju podršku, navijat ću za tebe!’. Konzultirao sam se i sa sestrom, prijateljima… Nakon toga sam donio odluku i rekao: ‘Da’! Dvoumio sam se oko toga je li nama informativcima mjesto u takvom showu. No, zaključili smo svi skupa da treba razbiti predrasude o nama kao jako ozbiljnim ljudima u odjelu i kravati.

Spontano zapjeva

U kakvim ste situacijama dosad najčešće pjevali?

- Na tulumima, ponekad malo u Desku s kolegicom Martom Šimić Mrzlečki i u autu. Nekad sam, nekad u duetu… Znam u stanu, spremajući se na posao, pojačati radio i pjevati.

Kao klinac ste pohađali glazbenu školu. Koje su vam prve asocijacije na tu školu i zbog čega ste od nje odustali?

- Prva asocijacija - neslavno poglavlje u životu! Moj prijatelj iz djetinjstva, susjed, krenuo je u glazbenu školu svirati gitaru. Pa sam htio i ja, ali klavir, jer smo ga imali u kući. Sestra Jasmina je, naime, završila osnovnu glazbenu. Ali meni se, jednostavno, nije dalo. Važnija mi je bila igra od sviranja, pa sam nakon nekoliko mjeseci odustao. Mama je bila presretna jer me više nije morala tjerati da vježbam… Nad klavirskim tipkama sam plakao jer mi se nije dalo vježbati, pa sam na vrijeme odustao - da ne strada klavir.

Kako biste definirali svoj glazbeni ukus, to jest kakvu glazbu volite?

- Definitivno urbanu glazbu. Slušam uglavnom Otvoreni radio, tako da znam sve hitove, i domaće i strane. Trenutačno, u zezanciji, najviše pjevam ‘Don’t start now’ Dua Lipe, ali top mi je i ‘Blinding Lights’ The Weeknda… Od domaćih volim Detour, Massima, ali i Ivanu Kindl, posebno njezinu pjesmu ‘Dobra stvar’.

Premda show ide tek za nekoliko mjeseci, činite li nešto za dobar glas: uzimate li med, sirova jaja, đumbir...?

- Med, posljednjih dana. Prošli vikend sam bio na odmoru kod prijatelja, na Cresu i Lošinju, puhala je bura, malo sam se prehladio… A uz med, Ivana Kindl mi je dala još nekoliko recepata i savjeta kako da prestane kašalj i kako održavati glas.

Zagreb, 160320.
HTV-ov novinar i voditelj Damir Smrtic.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markicevic / CROPIX

Vratimo se još malo situaciji vezanoj uz koronavirus. Da se iz nekog razloga morate naći u samoizolaciji, kako biste provodili vrijeme kod kuće? Biste li čitali knjige, slušali glazbu, gledali TV, serije?

- Baš sam prošli petak o tome razmišljao… Krenula je panika s koronavirusom, nitko nije išao navečer van, sjeo sam na kauč, upalio TV, pogledao Danielin ‘Pet.com’, Dnevnik 3, a onda se prebacio na serije ‘The Morning show’, ‘Najjači glas’, ‘Moć’… A radio mi je u stanu uvijek upaljen. Tako da bih u slučaju samoizolacije, vjerojatno, ostao uz TV, ali minimalno gledao vijesti. I probao što više spavati, jer mi sna nedostaje.

Kako inače najradije provodite slobodno vrijeme?

- Volim otići do tate i sestre u Čakovec, volim otići bilo gdje izvan Zagreba. Jedva sam dočekao proljeće i sada ću, ako okolnosti dozvole, češće ići negdje na dan, dva, tri, pogotovo na more. A kada sam u Zagrebu, volim s prijateljima otići na ručak, piće, prošetati gradom, Bundekom…

Kakav ste kuhar?

- Nikakav. Volim jesti, ali kada drugi kuhaju. Ne znam kuhati, osim onoga što mi treba za preživljavanje, primjerice - tjesteninu. Volio bih naučiti kuhati.

Ludo i nezaboravno

Još kao tinejdžer znali ste da ćete se baviti novinarskim poslom. Što vam prvo padne na pamet kad se sjetite razdoblja u kojem ste kao klinac iz jedne garaže u Čakovcu puštali svoj radijski program?

- Bilo je to ludo i nezaboravno vrijeme. Bio je to ilegalni radio. Tada je u Hrvatskoj bilo puno radiopostaja koje su emitirale bez dozvole. Tek je nekoliko godina kasnije taj radio dobio koncesiju. Prijatelj je otvorio glazbeni radio u garaži, s puno kontakt emisija sa slušateljima. Prvi smo na tom području imali i noćni program od 23 do 5 ujutro. A bili smo jako popularni. Još 1993. kada je iz Čakovca emitirana tada najgledanija zabavna emisija HTV-a ‘Sedma noć’, u tu radio-garažu došli su voditelj Ljudevit Grgurić Grga, koreografkinja Tihana Škrinjarić, urednica Zabavnog programa Ksenija Urličić… Otvorili smo potom telefone za slušatelje - i za nekoliko minuta srušila se telefonska centrala u Čakovcu.

Kako stoje stvari na ljubavnom polju? Jeste li zaljubljeni? I, koje karakteristike treba imati dama koja bi vas mogla osvojiti?

- Kao horoskopska vaga uvijek sam zaljubljen i uvijek netko postoji. Pa i sada postoji jedna simpatija. A kako zamišljam damu koja bi me osvojila? Za početak, mislim da je za život uz mene potrebno imati mnogo razumijevanja za moj posao. Iznenadne situacije, promjene u rasporedu, večernje šihte i rad vikendom… Teško je sve to uskladiti. Volim svoj posao, uživam u radu, pa očekujem da i osoba uz mene ima za to razumijevanja. Naravno, vrijedi i obrnuto.

*Intervju je preuzet iz magazina Studio, a vođen je prije nego što su na snagu stupile mjere zabrane javnih okupljanja i rada ugostiteljskih objekata

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 16:33