NIKA BARIŠIĆ

Zvijezda ZKM-ove ‘Knjige o ljetu‘: ‘Sretna sam što uopće imam priliku stati na scenu i raditi‘

Ono što sam primijetila tijekom studiranja jest da ima puno više glumica, ali i dosta manje ženskih uloga, kaže 22-godišnja Zagrepčanka
Nika Barišić
 ZKM/Luka Dubroja

Zagrebačko kazalište mladih nedavno je imalo uspješnu premijeru "Knjige o ljetu" u režiji Nadežde Perišić Radović, koja s Ivanom Vuković potpisuje i dramatizaciju komada. Finska autorica i umjetnica Tove Jansson radnju svoje knjige, po kojoj se stvarala ova predstava, smjestila je na osamljeni otočić usred finskog zaljeva, koji je poprište svakodnevnih avantura, igara i rituala djevojčice Sophije te njezine bake. Kako kaže Vuković, "njih dvije dane provode u skladu s morem i otokom, raspravljaju o životu i smrti, bogu i vragu, toleranciji i praznovjerju". S njima je i Sophijin tata, konstantno prisutan, ali ipak odvojen u svoj svijet prepun posla i obveza.

- U tim igrama i putovanjima ne zaboravlja se važnost osluškivanja prirode, šuma mora i leta ptica, koji postaju putokazi za življenje. U kontekstu današnjega vremena, 'Knjiga o ljetu' postaje i prekrasan podsjetnik na duga, dječja, razigrana ljeta i velike dječje brige, kojima ne smijemo pristupiti olako već im, po uzoru na baku, trebamo posvetiti svoju pažnju i vrijeme - kaže Ivana Vuković o predstavi u kojoj djevojčicu Sophiju igra 22-godišnja talentirana glumica Nika Barišić.

image
Nadežda Perišić-Radović i Nika Barišić u ZKM-ovoj predstavi 'Knjiga o ljetu'
ZKM/Luka Dubroja

- I ja sam, baš poput Sophije, živjela sa svojom bakom šest godina, s njom sam provodila ljeta na moru na otoku Viru. Uvijek se sjetim nas dvije kako sjedimo na terasi i gledamo kišu dok pada, a na svaki grom moramo zaželjeti jednu želju. Kad sam se bojala morske trave i nisam htjela ući u vodu, ona je stala na tu travu i počela se smijati pretvarajući se da je ribice škakljaju po tabanima, tad bismo provele dva sata stojeći na travi...

Zahvalna sam svojoj baki, kojoj nisu bili potrebni crtići, mobiteli i igračke kako bi me zabavila i umirila, nego je avanturu i igru tražila svugdje oko nas, nije me pustila da se bojim gromova i nevremena, nego me naučila kako pronaći ljepotu i zabavu u tome. Baka baš i nije imala previše prijateljica, govorila je da su joj dosadne i da joj stalno kradu cigarete, a meni pak niti jedna prijateljica tad nije bila dovoljno zabavna kao ona. Imale smo jedna drugu i sve što je oko nas... Vrlo sličan odnos između bake i unuke prikazan je u djelu Tove Jansson. Autorica je napisala da je 'Knjiga o ljetu' priča o dvije antijunakinje, koje naoko ne proživljavaju veliko putovanje nakon kojega slijedi promjena, nego svaki dan smišljaju novu igru i prolaze kroz drugačije avanture na kojima obje nauče malo više o sebi samima te jedna o drugoj - govori nam Nika.

Ekipa ZKM-a predstavu je radila u jeku pandemije koronavirusa, no s obzirom da postava nije velika - na sceni je, naime, samo troje glumaca - nisu imali previše problema sa samim procesom pripreme. Zaštitne maske nosili su što su više mogli, poštivali fizičku distancu i držali prozore otvorenima.

- Jedini problem bio je što smo se svi isprehlađivali zbog tih otvorenih prozora! Što se tiče punog gledališta, ne mogu reći da mi nedostaje, naravno, lijepo je kad su sva mjesta u kazalištu popunjena, ali sretna sam što uopće imam priliku stati na scenu i raditi - iskrena je mlada glumica, čijega oca u "Knjizi o ljetu" igra njezin profesor s Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, Nikša Butijer, a baku utjelovljuje sama redateljica, Nadežda Perišić Radović.

- Puno smo radili. Kako igram osobu dosta mlađu od sebe, redateljica me jako lijepo vodila i nije tolerirala infantilnost niti glumatanje, bavile smo se svakim detaljem i puno razgovarale. Tijekom procesa nisam razmišljala o finalnom produktu, nisam si nametala finalnu verziju Sophije, bio mi je cilj vratiti se sebi, maloj sebi. Najviše od svega pomoglo mi je što se sjećam svojega pogleda kao curica. Zato sam od pogleda i počela, a lice i tijelo nekako su se tome prilagodili. Tijelo je zapamtilo svoje. Puno mi je u tome pomogao i moj tata, koji mi i danas u šali zna reći: 'Vidi je kak' je zločesta, u tim očima uvijek je neka spačka!'. On to govori iz milja, ali ja stvarno još uvijek i jesam dijete - i u pozitivnom i negativnom smislu. Nekad volim taj dio sebe, ali postoji i dio mene koji želi biti odgovorniji te samostalniji, valjda će to doći s vremenom - kaže Nika, koja je na prijemni ispit na ADU otišla prvenstveno jer ju je zanimalo kako će se snaći u toj struci.

- Tek studirajući shvatila sam da bih se time htjela baviti neki duži period života, dok mi nešto drugo ne privuče pažnju. Trenutačno sam u stanju mirovanja, a sljedeće godine vraćam se na 4. godinu, odnosno 1. diplomski studij (MA) - otkriva Barišić, koja je dosad radila i sinkronizacije filmova, uključujući "Gospodaricu zla 2" te "Slobodni duh Spirit: Škola jahanja".

- U ovoj situaciji u kojoj se sad svi nalazimo, mislim da nema mjesta (pre)velikim planovima za budućnost. Hvala Bogu, imam tu privilegiju i nisam financijski ugrožena, jer imam roditelje od kojih uvijek mogu tražiti pomoć. Neki dan bila sam spremna otići u Beč i upisati vokalnu pedagogiju, a danas si mislim - možda bih ipak ostala tu - i tako, svaki dan nosi neki novi plan i interes - govori Nika.

image
Nikša Butijer, Nadežda Perišić-Radović i Nika Barišić u ZKM-ovoj predstavi 'Knjiga o ljetu'
ZKM/Luka Dubroja

A kao što su djela cijenjene spisateljice Tove Jansson, autorice popularnih Mumina, uveseljavala mališane diljem svijeta, djetinjstvo ove mlade zagrebačke glumice obilježile su knjige "Grga Čvarak" i "Ježeva kućica".

- Baka i ja i danas ih znamo napamet od riječi do riječi - govori nam zvijezda ZKM-ove predstave.

S obzirom da u "Knjizi o ljetu" dominiraju dva ženska lika, pitamo Niku kako ona vidi i doživljava današnji položaj žena u izvedbenim umjetnostima i kulturi općenito.

- Ono što sam ja osobno primijetila tijekom studiranja jest da ima puno više glumica, ali i dosta manje ženskih uloga. Još nemam dovoljno iskustva kako bih iznijela išta konkretnije, ali drago mi je što sve više mojih kolega postaju svjesni nasilja koje ne mora biti samo fizičko, već i psihičko. Mogu reći kako mi se čini da polako stvaramo društvo u kojemu se možemo osjećati sigurno, možemo podijeliti svoja iskustva i popraviti nanesenu nepravdu. Mislim da su društvene promjene uvijek moguće, vidimo to kroz povijest čovječanstva, pogotovo ako sama ideja privuče dovoljan broj ljudi, onda su i promjene neizbježne - smatra glumica.

Referirajući se na predstavu "Knjiga o ljetu", u kojoj priroda ima vrlo važnu ulogu, zanima nas i kako Nika njeguje vlastiti odnos s planetom Zemljom.

- Nikad nisam bila zakinuta za boravak u prirodi, još otkad sam bila mala. Po ekoprogramu u osnovnoj školi sadili smo cvijeće, čistili okoliš i imali svoje 'drvo prijatelja' koje smo posjećivali svaki dan nakon jutarnje nastave. Osim toga, živim u Gračanima preko puta šume, moja obitelj trudi se da svi skupa što više budemo u prirodi, jer ona zbilja liječi, tjera negativne osjećaje i daje energiju. Kad smo već kod prirode, 2019. godine sudjelovala sam i u glumačkoj regati u općini Preko na otoku Ugljanu - bilo je čarobno, tad smo ondje gostovali s ispitom 'San Ivanjske noći', a igrali smo ga na samu Ivanjsku noć u šumi - prisjeća se Barišić.

Njezina karijera tek je u uzletu pa se, srećom, još nije susrela s predrasudama koje se često povezuju s glumačkom profesijom.

- Nadam se da ih neće ni biti! Nekad, kad sjedimo u kafiću u kojem se kreću ljudi s Akademije, moji prijatelji znaju komentirati: 'Ovaj izgleda k'o glumac' - najčešće pogode, ali to mi je nekako i simpatično - smije se Nika.

image
Nadežda Perišić-Radović i Nika Barišić u ZKM-ovoj predstavi 'Knjiga o ljetu'
ZKM/Luka Dubroja
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 19:40