TV ZVIJEZDA

Edin Mehmedović, trener u showu ‘Život na vagi‘: ‘Kao klinac nisam volio teretanu‘

Sad vježbam s Marijanom Batinić, vježbao sam i sa Severinom, jedino kad sam probao sa svojom suprugom skoro smo prekinuli
Edin Edo Mehmedović
 RTL

Iskreno, mene još uvijek iznenade situacije kad me netko prepozna na ulici. Lijepo je kad ti daju priznanje za tvoj rad i trud. S obzirom na to da se bavim ovim poslom pa savjete o mršavljenju, debljanju, povećanju mišića ili smanjenju trbuha dijelim već 15-ak godina, to mi nije ništa novo. Ipak, primjećujem da dok traje show na televiziji, svi žele biti zdravi. No mene su uvijek najviše zanimali i inspirirali oni koji to žele svih 365 dana u godini... - kaže Edin Edo Mehmedović, trener u RTL-ovoj emisiji 'Život na vagi', koji uz natjecatelje showa trenira Marijanu Batinić, a dvije godine radio je i sa Severinom.

Atletska građa

S Marijanom je to krenulo doslovno u cik zore.

- Rano ujutro dočekala me njezina poruka. Kasnije sam, naravno, shvatio kako je vrijeme Marijaninog javljanja povezano s malom bebom koja tek hvata ritam spavanja, dojenja i bivanja. Vrlo sažeto mi je objasnila kako je riječ o 'comebacku' nakon porođaja. Manjak sna. Anemičnost. Smanjeni nivo energije. Opuštenost muskulature. Rigidna fascija. Ukočenost. Hormonalni disbalans… Stoga smo odlučili odmah se baciti na posao. Vježbe koje radimo se baziraju na vlastitoj težini tijela, uz poneki rekvizit poput bučica, strunjače, pilates lopte ili girji. Trebat će nam i štoperica - otkriva 39-godišnji trener kojeg pitamo kakva je Severina bila u teretani.

image
Edin s Marijanom Batinić radi na njezinu comebacku nakon porođaja
RTL

- Zvijer! Žena koja toliko energije ulaže u sebe i svoj napredak da nam svima može biti inspiracija. Nismo se bojali podignuti ozbiljne težine, a opet uvijek smo vodili računa o funkcionalnosti tijela i posturi. Zaista je bilo impresivno promatrati je koliko ozbiljno pristupa svemu što radi. Nas dvoje počeli smo raditi otprilike godinu dana prije nego što je Sevka ostala trudna, pa do prve godine njezina sinčića - prisjeća se Edo, koji je jednom rekao kako svi žele imati lijepo tijelo te da je njegova zadaća pobrinuti se da im to tijelo takvo i potraje.

Što je za bivšeg rukometaša i čovjeka koji je svoju karijeru trenera počeo graditi još u ranim 20-ima zapravo 'lijepo tijelo'?

- Postoji termin 'atletska građa', a podrazumijeva skladno građeno tijelo bez obzira na to o kome se radi, muškarcu ili ženi. Ne stremim k ekstremima, ni u jednom pravcu. Moja želja je da nam to tijelo služi jednako ili barem približno jednako, i u poodmakloj dobi kao i kad smo bili mlađi - ističe Edo koji kaže kako nije pobornik dijeta i oskudne prehrane.

Tijelo kao cjelina

Koje je onda njegovo omiljeno jelo bogato kalorijama i koliko ga često konzumira?

- Samo jelo nije toliko bogato kalorijama, ali ima dosta popratnog sadržaja. Naravno pričam o grahu... S kobasicom ili suhim mesom... I lukom sa strane... Možda malo senfa... Komad kruha... - kaže čovjek koji kao klinac nije volio vježbati.

- Ne mogu reći da sam baš mrzio teretanu, ali definitivno mi nije bila najmilija. Više sam tip od kretanja, loptanja, igranja i nadmetanja. Čak ni danas, iako sam profesionalac i napravio sam karijeru praktično u teretani, nisam ljubitelj sprava i utega. Moj sustav se temelji na principima TRX sustava, koji u prvi plan gura tijelo kao jednu cjelinu, a ne skupinu mišića. Pokret kroz više ravnina, koristeći više zglobnih struktura savladavajući neku vrstu otpora - objašnjava trener 'Života na vagi'.

Utjecaj na gledatelje

Kako odgovara kritičarima koji tvrde da ovakve emisije ponižavaju natjecatelje?

- Iskreno, svakakve sam komentare čuo, ali da ih ponižavamo, to mi je prvi glas. Generalno, sve komentare koji na neki način diskreditiraju ovaj projekt stavljam u istu ladicu. Ona se zove nerazumijevanje. Kritičarima mogu poručiti da slobodno kontaktiraju neke od kandidata iz prošlih sezona koji su promijenili svoje živote, istrčali maratone, postali promotori zdravog načina života ili pobijedili neke teške bolesti. Samo zbog njih ovaj projekt ima neprocjenjivu važnost. Uopće nema potrebe da ulazim dalje u analizu važnosti ove teme, ili utjecaja na ogroman broj ljudi koji su bili potaknuti na promjenu životnih navika samo gledanjem ove emisije - govori Edo koji je itekako svjestan da kandidatima showa nije nimalo lako.

image
Maja Bota Za RTL

- Ipak sam svjestan koliko breme oni nose, koliko je težak taj put i ponekad u 'Životu na vagi' prestrm za neke. Zato im uvijek napominjem kako je boravak u izolaciji zapravo samo trenutak u njihovim životima. Najbitnije je ono što se dogodi nakon izlaska iz kuće, tj. u kojem smjeru se njihov život nastavlja dalje - govori trener koji svoje emocije ne skriva pred kamerama.

- Konkretno, kada me nešto ljuti, onda sam ljut! Iskazujem to, ne skrivam ljutnju. No mislim da sam s godinama naučio artikulirati emocije, a u tome mi je nedvojbeno puno pomogla moja supruga Petra. Njoj dugujem puno i moram joj odati veliko priznanje.

Naime, Petra završava školu za psihoterapeuta pa mi je svojim znanjem i iskustvom bila velika podrška i pomoć u 'Životu na vagi'. Puno smo pričali o svemu što se događa, pa mi je njezin 'feedback' bio od velike koristi. Kako u odnosu prema kandidatima, tako i prema samom sebi. Imati takvu osobu pored sebe, vjerujte mi, može biti itekako važno. Premalo se priča o mentalnom zdravlju, a to je temelj bilo kakvog napretka i rada na sebi - priča Edo kojeg pitamo vježba li doma sa suprugom i kćerima.

Slušaju li ga?

- Probali smo to još kao cura i dečko. I, skoro prekinuli (smijeh)... Supruga Petra prakticira yogu i voli trčanje. Linda je školarka i ima svoju trenericu plesa, a Lorena ide u sportsku grupu u vrtiću pa sudjeluje u njihovom programu. Slobodno vrijeme koristimo za vožnju biciklom, planinarenje i u zadnje vrijeme ih učim tenis. Aktivni smo, ali ne namećem. Pokušavam sve što mogu pokazati vlastitim primjerom - kaže Edin.

Hobi za tijelo i um

Edin se uza sve sportske aktivnosti u slobodno vrijeme bavi i ronjenjem.

- Moja ljubav i poštovanje prema moru su preveliki. Ispod površine postoje potpuno drugi zakoni i ako ih ne poštujete, nema vas. Iako čovjek vlada kopnom, u moru nije glavni predator. Taj osjećaj prepuštanja je predivan. Kao da si na drugom planetu. Mir koji te obuzme svakim novim metrom je nevjerojatan. Sve što radimo da bi nas na neki način uzbudilo moramo ubrzati frekvenciju srca i disanje.

U ronjenju na dah je upravo suprotno. Potrebno je smiriti cijeli sustav, duboko udahnuti i samo se prepustiti - opisuje Edin Mehmedović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 14:53