OPASNOST PREDRASUDA

HRVATSKI MANEKEN PROGOVORIO O MALTRETIRANJU IZ DJETINJSTVA 'Nadam se da mali Niko neće proći kroz pakao kroz koji sam ja prošao kao plesač'

 
 Privatni album / Zvonimir Ferina

Osmogodišnji Niko Žiher otvorio je plesom u nedjelju navečer TV show Supertalent i još jednom oduševio publiku i žiri. Najstroža članica žirija Martina poručila mu je da ga želi vidjeti u finalu, Maja je pohvalila napredak od audicije, a Janko mu je rekao: ‘Otišao si u nebo, svaka ti čast!’

Dječak, koji se predstavio mažoret plesom, bez sumnje je osvojio srca navijača, a već su ga u audicijskoj emisiji prozvali ‘hrvatskim Billyjem Elliotom’. Njegov uspjeh potaknuo je našeg osebujnog porečkog manekena Roberta Bojanića na komentar.

Bojanić je došao u fokus interesa kad je početkom ove godine bombastično najavio da napušta svijet manekenstva zbog ‘bijednog stanja na hrvatskoj modnoj sceni, gdje se modeli iskorištavaju za novac, a angažmani se dobivaju samo ako imaš dobre veze s određenim ljudima’.

Kao bivši plesač Bojanić je prokomentirao nastup malog Nike želeći upozoriti na predrasude prema muškim plesačima koje vladaju u našoj zemlji. I sam je kao dijete doživio maltretiranje od vršnjaka.

- Niko Žiher, koji je večeras otvorio polufinale Supertalenta, je fenomenalan plesač, ali bojim se da će proći kroz pakao kroz koji sam ja prošao kao plesač. Iza mene je osam godina plesa i počeo sam plesati kao mali, slično kao Niko, ali koliko me ples veselio, toliko me i ljutio zato jer su me klinci u školi maltretirali zbog toga - napisao nam je Bojanić kojeg su od milja prozvali hrvatskim princom Harryjem.

- U Hrvatskoj biti plesač nije lako pogotovo ako ste iz mjesta iz kojeg sam ja ili Niko. Primitivizam u Hrvatskoj je jedan od najvećih problema. Ako si muško onda se ‘moraš baviti nogometom’ da bi bio prihvaćen što je jako žalosno. Znam to iz osobnog iskustva. Najgore mi je bilo kada sam imao nastup u školi. Koliko sam bio sretan zbog natjecanja i raznih nastupa te pobjeda, toliko sam bio tužan jer sam znao što me čeka kada se vratim u školu. Držim fige da Niko ne doživi od svojih vršnjaka psihičko maltretiranje kao ja i nadam se da neće nikad odustati od svoga talenta. Mene je cijela ta situacija dovela do toga da zamrzim ples i žao mi je što imam traume zbog plesa. Profesori u školi nisu previše reagirali što je također žalosno! Nadam se da će se situacija promjeniti kod nas i mislim da trebamo više djece i ljudi kao što je Niko - naglasio je maneken.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:35