DUHOVNI ASISTENT

I TO SE DOGODILO: PRVI SVEĆENIK U REALITY SHOWU! Don Anđelo: 'Kuhačom na televiziji širim Božju riječ'

 

Jedan od najzanimljivijih kandidata koji se prijavio u RTL-ov show “Tri, dva, jedan - kuhaj!” i prošao prvi krug natjecanja, spremivši junetinu sa šljivama i pljesnivim sirom, zasigurno je svećenik i sveučilišni profesor Anđelo Maly.

Anđelo kuha s prijateljem, električarom Hrvojem Vestimarom kojeg je upoznao u crkvi, a kako su družeći se shvatili da imaju puno zajedničkih interesa, i da je jedan od njih kuhanje, odlučili su se prijaviti u show. Anđelo je imao veliku tremu i tresao se pred žirijem, nestrpljivo čekajući odluku, a Željka Klemenčić, Tomislav Špiček i Ivan Pažanin na koncu su pustili ovaj kulinarski dvojac dalje, prepoznajući u njima potencijal.

“Taj trenutak čovjek mora doživjeti, to se ne može opisati niti usporediti s ičim drugim. To je efekt iznenađenja, ali pozitivan”, uzbuđeno je nakon emisije komentirao svećenik Anđelo i otkrio nam zašto se uopće prijavio u show.

Električar i ja

“Hrvoje i ja smo prijatelji gotovo od kada sam došao na župu Muke Isusove u Vukomercu. Želja nam je nešto novoga naučiti, ali i vidjeti kako je to kuhati profesionalnim kuharima i stručnjacima. Prijavu u show već sam neko vrijeme razmatrao, ali onda je samo spontano došao trenutak prijave. Nadam se da će nam iskustvo kuhanja u showu pomoći da još više i bolje pripremamo jela prijateljima. Također, vjerujem da je sudjelovanje u showu jedan od načina evangelizacije, možda nekima neobičan, ali nadam se djelotvoran. Bolje da sam se prijavio u kulinarski show nego za ‘Gospodina Savršenog’ ili ‘Ljubav je na selu’”, našalio se Anđelo i otkrio da ga pobjeda ne zanima, za njega je osigurana već i samim sudjelovanjem u showu.

Ovaj je zaljubljenik u kuhanje rođen u Kutini, Filozofsko-teološki studij upisao je 2003. godine, a diplomirao je u Rimu na Papinskome lateranskom sveučilištu 2008. godine. Ljubav prema kuhanju rodila se već u njegovoj 12. godini, kada se prvi put odvažio isprobati nešto pripremiti. Bili su to kolači, jednostavna rolada. S obzirom na sve obaveze, danas mu je tjestenina na stotine načina najčešći “fast home made food”, a voli spremati i špikanu teletinu uz domaće dizane knedle.

Jelo bez začina

Anđelo je trenutačno zaposlen na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu pri katedri Svetoga pisma Starog zavjeta te predaje biblijske kolegije opći uvod u Sveto pismo; egzegezu mudrosnih i kasnih biblijskih spisa; hebrejski jezik te izborni kolegij praktični rad s Biblijom. Uz to je i duhovni asistent u župi Muke Isusove u Vukomercu.

“Duhovni asistent znači da nemam neki službeni dekret o imenovanju za župu u kojoj živim, već sam ondje u službi duhovnog asistenta koji pomaže na misnim slavljima, ispovijedam te vodim biblijsku zajednicu. Jednostavnije, nisam kapelan (župni vikar), već duhovni asistent”, kaže. Za svećenika je zaređen u lipnju 2009. godine, tako da je ove godine proslavio 10 godina svećeništva. Božji poziv je, tvrdi, osjetio prilično rano.

“Sve je počelo u prvom razredu srednje škole, nakon susreta mladih u Rijeci nešto se u meni dogodilo, i to je bilo to. Najbolje je opisati duhovni poziv kao okus nekog jela koje jedete bez začina, a kada vas Bog pozove, On da pravi začin životu, kaže Anđelo, povezujući tako svoje dvije “strasti”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 16:15