FILIP MILETIĆ

Klasičar koji je pokorio svijet zabave otkrio kako je i zašto napravio ‘Aspirin‘, najveći hit u regiji

I komercijalna glazba zahtijeva veliki trud i odricanje. I ‘lake‘ note znaju biti izuzetno teške, kaže član žirija u showu ‘Superstar‘

Filip Miletić

 RTL

Najveći RTL-ov projekt sezone kreće u subotu od 20.15 sati. Glazbeni megaspektakl donosi talentirane kandidate među kojima se krije i "Superstar" koji će, uz priliku da ostvari svoje snove, osvojiti i nagradu od 50 tisuća eura! Žiri je već spreman, a producent Filip Miletić za natjecatelje ima spremne savjete. Cijele epizode showa bit će dostupne i na streaming platformi Voyo - i to 24 sata prije emitiranja na televiziji.

Dva dana dijele kandidate i žiri "Superstara" do početka glazbenog megaspektakla. Uzbuđenju nema kraja, žiri se nedavno ponovno sastao nakon ljetne pauze, a povratak u klupe jedva su dočekali. Severina, Tonči Huljić, Filip Miletić i Nika Turković znaju što žele od budućeg Superstara - kojeg u glazbi čeka puno ljubavi, radosti, ali i odricanja.

image

Žiri ‘Superstara‘ - Filip Miletić, Severina, Nika Turković i Tonči Huljić

RTL

Proslavljeni producent, skladatelj i magistar klavira, Filip Miletić - u slatkoj muci odricanja zbog onoga što voliš najviše - živi od ranog djetinjstva. Naime, čovjek koji potpisuje brojne velike hitove današnjice, rođen je u umjetničkoj obitelji, a svoj talent otkrio je jako rano. Otac mu je ugledni beogradski glazbenik, a umjetnošću mu se bavila i majka. Zbog svega toga, Filipu je umjetnost bila predodređena.

"Glazbom sam se počeo baviti čim sam prohodao i nešto mogao uzeti u ruku. No sa školovanjem sam krenuo kad sam imao pet godina, otad sam za klavirom", prisjeća se producent koji iza sebe ima suradnje s najvećim estradnim imenima regije.

Krenuvši u glazbenu školu, postao je svjestan da će upravo to jednoga dana biti njegov život.

"Kad je nešto vaš posao, onda postoje i teški trenuci. Kad se nečime bavite iz dokolice ili hobija, onda to radite kad želite. Kad vam je to posao, nema lošeg dana, treba učiti, vježbati, svirati i skladati. Glazba mi je u krvi toliko da sam oduvijek znao da ću se time baviti - svirati, pisati... To je dio mene", jasan je Miletić.

Put ga je odveo na Muzičku akademiju u Beogradu, gdje je postao pijanist. Svijet klasike njegova je velika ljubav i dala mu je, kaže, priliku da spozna umjetnost u pravom smislu te riječi.

"Klasična glazba je visoka umjetnost, toliko katarzična kad se njome bavite u dubljem smislu, da vas zaista oblikuje. Mene je klasika oblikovala kao čovjeka i umjetnika i mogu samo zahvaliti obitelji koja mi je omogućila školovanje. Bavljenje klasičnom glazbom zahtijeva odricanje i žrtvu kao preteče ljubavi, donosi vam taj asketski doživljaj u kojem zanemarujete materijalno i postajete duhovno biće. Prelijep je to osjećaj", priča Filip.

No vrlo rano u karijeri Miletiću se, kao i ostatku regije, dogodio "Aspirin". Pjesma koja je uvelike odredila daljnji razvoj glazbenih trendova u regiji nastala je, kao što to često biva, iz inata.

image

Filip Miletić

RTL

"Recimo da je ta 2007. godina bila presudna, kad sam napisao ‘Aspirin‘. Napravio sam to iz inata, s prijateljima sam pričao i šalio se pa rekao: ‘Sad ću napraviti najveći hit u državi‘", kroz smijeh se prisjeća Filip. Neplanirano, vrlo brzo je talentirani mladić postao ime koje su glazbenici tražili u potrazi za novim hitom i zvukom.

"Morao sam se oprostiti od klasike kad sam se počeo intenzivnije baviti komercijalnom glazbom, no to ne znači da klasici ne gravitiram i da se nekad neću tome vratiti. No i komercijalna glazba zahtijeva veliki trud i odricanje. To je disciplina koja iziskuje napore, trud i talent. I ‘lake‘ note znaju biti izuzetno teške", jasan je Miletić.

Da se trud, talent i odricanje isplate, svjedoče upravo producentova uspješna karijera i kontinuitet. Uz niz formula uspjeha, važna je i emocija koju osoba nosi u sebi. Član žirija "Superstara" smatra i savjetuje onima koji tek trebaju osvojiti glazbeno nebo da se ne boje emocije.

"Ne trebaju se bojati emocije. Mislim da iz potiskivanja emocija dolazi do niza problema. Loše je za umjetnost, za glazbu, kad se emocija bojimo. Glazba je pokazivanje osjećaja i to je moj savjet natjecateljima u ‘Superstaru‘. Otvorite čula, zagrlite glazbu i vaš talent, razvijte ga. Život treba biti sadržajan, ne treba uvijek biti lijep - i to je sasvim u redu", zaključio je Miletić.

Koga će Miletić svojim nepogrešivim instinktom detektirati kao veliki talent? Provjerite već od subote u 20.15 sati u "Superstaru"!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. listopad 2023 20:57