ŽIVOT NA VAGI

Marijana Batinić: ‘Podrška sam svima koji s teškom mukom mršave u showu‘

Natjecatelji, doznajemo, uz hodanje kojim se bave u svojim slobodnim trenucima, vježbaju dva do tri puta dnevno

Marijana Batinić, Edo Mehmedović i Mirna Čužić

 RTL

Sve je spremno za novu sedmu sezonu RTL-ova “Života na vagi”, koja se počinje emitirati 4. rujna s brojnim novitetima.

- U sedmoj sezoni imamo novu trenericu Mirnu Čužić, a imamo i novu lokaciju, vrlo zanimljive natjecatelje i dosad nijednom napravljene obrate. Velik dio sezone snimat će se u karlovačkom kraju, koji obiluje svime što nam je potrebno kako bismo sezonu začinili raznim izazovima i iskušenjima, a također želimo osvijestiti gledatelje da je važno našu prirodu održavati čistom, pa ćemo pokušati barem malo probuditi i ekološku svijest - kaže producent showa Vanja Meandžija i otkriva da će se emisija snimati na sve četiri rijeke toga kraja, Dobri, Korani, Kupi i Mrežnici, a plan je proći i gotovo sve veće i manje gradove Karlovačke županije.

image

Mirna Čužić

Vedran Peteh/Cropix

- U svakom slučaju, naši treneri Mirna Čužić i Edo Mehmedović su spremni, voditeljicu Marijanu Batinić svi dobro znamo i volimo, a natjecatelje ćete tek upoznati, vjerujem i brzo zavoljeti te s njima prolaziti njihovu borbu za život - poručuje Meandžija, dok mi uz pomoć RTL-a zbrajamo koliko se kilograma izgubilo u prvih šest sezona popularnog showa. Brojke su impresivne!

U ratu s batatom

U prvoj sezoni kandidati su izgubili 546,2 kilograma, odnosno 22,6 posto tjelesne mase. U drugoj je palo 661,5 kilograma (27,8 posto tjelesne mase), u trećoj 877,7 kilograma (32,3 posto tjelesne mase), u četvrtoj 725 kilograma (28,8 posto tjelesne mase), u petoj su natjecatelji ukupno postali lakši za 675,4 kilograma (29,2 posto tjelesne mase). U šestoj sezoni srušen je rekord jer su natjecatelji ukupno izgubili 897 kilograma, odnosno 33 posto tjelesne mase, a novi kandidati sedme sezone potrudit će se da taj zavidni rekord obore.

- Nema tu ‘lako ćemo’. Ljudi se trude, u svojem privremenom domu u Lipi već su malo više od mjesec dana, a nema dana da dnevno ne prođu barem četiri do pet kilometara. Pazi se i na prehranu, nove, zdrave namirnice na jelovniku dobro su prihvatili i, uz manje krize, drže ih se prilično vjerno. Za razliku od prošlih sezona, nije ‘vođen rat’ s prosom, kvinojom i zobenim kašama, sada im se ne sviđa batat, pa ga i ne forsiramo - kažu nam producenti emisije, koji otkrivaju da postoji jedan kandidat koji ima ‘problem’ s povrćem.

Natjecatelji, doznajemo, uz hodanje kojim se bave u svojim slobodnim trenucima, vježbaju dva do tri puta dnevno, odlučni da pobjede u ovom nesmiljenom ratu s debljinom i viškom kilograma. Što nije lagano kada se zna da su pri ulasku u show ukupno imali 2631,5 kilograma. Najteži kandidat, ispostavilo se na castingu, bio je Krunoslav Šuvak, koji je pri dolasku u Lipu imao 201 kilogram. On dolazi iz Lipika, a po zanimanju je soboslikar, ličilac, no radi kao vozač kamiona. Probleme s viškom kilograma Krunoslav veže još uz osnovnu školu, kada je imao nesuglasica s učiteljima, zbog čega je dobivao loše ocjene, a njegovi ozbiljni problemi s težinom počeli su u dobi od osamnaest godina, kada ga je ostavila djevojka.

image

Krunoslav Šuvak

RTL

Kakav otac...

- Sve je to zbog mog slabog karaktera i da mogu nešto promijeniti u životu, više bih se trudio oko svoje težine, ne bih si dozvolio to što jesam - kaže Krunoslav, koji se prijavio u “Život na vagi” kako bi puno toga promijenio na i u sebi.

- Najveći mi je strah da se ne razbolim i budem drugima na teret. Neostvareni mi je san osnivanje obitelji - kaže Krunoslav, koji voli svoj posao, zamišlja kako u budućnosti vozi kamion u Kanadi, nema problema s vezanjem tenisica, pronalaskom odjeće ni s uvredama zbog debljine.

- Uvijek sam spreman pružiti drugu šansu - dodaje Krunoslav, koji vjeruje da je stigla i njegova druga šansa za bolji život.

- Kad se pogledam u ogledalo, vidim mlado tijelo koje žudi za skidanjem kilograma, a prekriveno je masnim naslagama - iskreno govori najmlađi kandidat sedme sezona showa, Vukovarac Martin Jakubovski (21). Razgovorljiv i emotivan dečko, sin je bivšeg kandidata iz “Života na vagi” Ivana Jakubovskog, koji je bio najteži kandidat četvrte sezone. Naime, Ivan je u show ušao s 241,9 kilogram, a iz “Života na vagi” izašao je 59,2 kilograma lakši! I još se jednom pokazala istinitom izreka “kakav otac takav sin”. Martin priznaje da oduvijek ima problema s težinom i za to krivi sebe, a ne članove svoje obitelji, s kojima je jako povezan i s kojima i radi.

image

Martin Jakubovski

RTL

- Bio sam mršav do svoje četvrte godine, kada su mi liječnici propisali lijek koji mi je otvorio apetit i sve je krenulo nizbrdo - kaže Martin, kojeg je u show prijavila njegova djevojka koja radi kao nutricionistica.

Kruna karijere

- Želim skinuti kilograme, produljiti si život i da mi bude lakša svakodnevica - kaže Martin, s kojim se slažu i ostali kandidati, njih šesnaest, koji će u ovoj sezoni ukupno proći dvadeset izazova. Televizijske kamere snimat će ih na jezerima, sve četiri rijeke karlovačkog kraja i ostalim atraktivnim lokacijama toga područja. Snimanje će trajati četrnaest tjedana, a na ovom projektu radi tim od pedeset ljudi.

Trenirat će ih Edo i nova trenerica Mirna, koji su predano pristupili svojem poslu.

- To je proces koji traje. Jako je važno što prije izgraditi odnos i steći povjerenje, ali ako sam nešto naučio iz prethodnih iskustava, onda je to da ništa ne ide nasilu. Mi smo tu za njih, a na njima je odgovornost da se prepuste ovom procesu i imaju vjere u uspjeh - ističe Edo, koji već četiri sezone radi s kandidatima kojima pomaže da svoje potrebe i zdravlje stave na prvo mjesto.

- Emisija ‘Život na vagi’ za mene je svojevrsna kruna karijere. Sad ispada da radim ne znam koliko već godina, ali kad govorimo o fitnessu, moramo biti svjesni činjenice da treneri, osobni treneri i trenerice nisu dugo u toj sferi. Ne rade dugo taj posao. To vam traje jedno desetljeće, ja sam dva, dakle, poprilično dugo. Kad se dogodio taj poziv za casting za ‘Život na vagi’, nekako sam bio miran i osjećao da je to baš onako kako treba biti. Nakon te prve sezone preplavili su me ogromna sreća i zadovoljstvo onime što smo napravili. I taj osjećaj kad stvarno vidiš kako nekome pomažeš i kako nekome daješ podršku da zaista mijenja i bori se za svoj život zapravo je najveća nagrada - ističe Edo koji hvali novu lokaciju showa.

Pjesme i muka

- Nova lokacija je vrhunska i čini mi se da ovu sezonu imamo najbolje uvjete za trening. Kandidate čeka jedno zanimljivo, zabavno i nezaboravno ljeto. Očekujem da kandidati upoznaju sebe: pružena im je šansa i želim da je dobro iskoriste - poručuje Edo.

- S kandidatima se intenzivno družimo dvaput dnevno na treninzima, a ponekad i prije i poslije vježbanja ili za ručak. Idemo i u duge šetnje izvan kuće, pa se tu najviše upoznajemo. Tjeram ih da hodaju svaki dan sve više, dulje i brže… A oni od muke pričaju, pjevaju i šale se… Imam jako veselu ekipu u timu, pa su te šetnje nešto čemu se posebno veselim, a i tada puno doznam o njima što mi olakšava pristup svakome od njih i prilagodbu treninga - otkriva trenerica Mirna.

- Moj tim može očekivati puno znoja, pokoju suzu, no uvijek s puno zabave jer to je ono kakva uistinu jesam. Svi smo mi djeca u duši, pa tako trebamo pristupati i životu. Razigrano, ali i disciplinirano ako želimo promjene - upozorava Mirna.

Silne emocije

Voditeljica Marijana Batinić ima velika očekivanja od sedme sezone showa.

- Od sedme sezone očekujem mnogo. Prošle su sezone baš svi kandidati izgubili kilograme, pa se nadam se da će i svi kandidati ove nove sezone zdrave navike i znanja stečena u ovom showu zauvijek nositi sa sobom, da će baš svi nastaviti svoju borbu i kad se svjetla reflektora ugase. To mi je najveća želja - kaže Marijana, koja priznaje da joj posao voditeljice ovog televizijskog formata pripada među najzahtjevnije koje je tijekom svoje bogate karijere radila.

- U prvim sezonama bila sam šokirana vrtlogom emocija što sam ih i sama proživljavala. Specifičan je to televizijski show, ne možeš biti samo voditelj i isključiti srce i osjećaje i ne možeš oguglati. Emocionalno prejedanje gotovo je uvijek posljedica neke traume. Tu traumu kandidati najčešće podijele sa psiholozima, trenerima ili sa mnom jer na njih to djeluje terapeutski. Nisam psihoterapeutkinja da mogu emocije staviti sa strane u ovom vrlo specifičnom voditeljskom poslu i trudim se biti im prijatelj i podrška jer je to najmanje što mogu učiniti. Uvjerena sam da nema osobe u produkciji koja nije brisala suze na neke situacije kojima smo svjedočili i priče koje smo čuli. Ali zato smo svi skupa i ponosni što radimo ovaj projekt, uistinu osjećamo da radimo nešto veliko i važno, da pomažemo ljudima. Mi se vežemo uz kandidate, a nerijetko sklapamo i prijateljstva s njima - otkriva Marijana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:19