‘VEČERA ZA PET‘

Splitska vampirica nastupila u RTL-ovom showu: Visjela u hladnjači, spavala u lijesu i ‘pila‘ krv

U ‘Večeri za 5 na selu‘ svaki dan ima novu ulogu i svaki dan iznova se upoznaje s kandidatima. Prvi dan bila je Japanka, drugi Cajka...
Olja Einfalt
 Saša Burić/CROPIX

Ovaj tjedan u RTL-ovoj "Večeri za 5 na selu“ kuhaju natjecatelji iz Splita i okolice, a među petero novih kandidata, najveću pozornost gledatelja privukla je osebujna Olja Einfalt (37), poznata i kao "splitska vampirica", umjetnica koja izvodi neobične nastupe o kojima priča cijeli Split, dizajnerica, akademska slikarica i vlasnica brenda Skandal.

Za sebe kaže da je marljiva, alternativka, avangardna, maštovita, hrabra, teatralna, glamurozna, ali i skromna žena koja ne voli površnost. U "Večeri za 5 na selu“ kuhat će kao "vampirica", a imat će i vlastitog batlera. Olja preferira dalmatinsku i azijsku kuhinju, a omiljeno jelo su joj povrtne juhe i tjestenine.

Ova Splićanka bavi se i glumom te plesom, a sve te komponente najčešće ujedinjuje u svojim performansima koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim - tako je visjela u hladnjači s krvavim goveđim polovicama, bacila se u rijeku u vjenčanici, vozila na traktoru u oskudnoj odjeći, spavala u lijesu i "pila" krv samo kako bi društvu uputila važnu poruku...

- Moji performansi uvijek su povezani s aktualnim događajima. U projektima 'Gola u mesu' i 'Pošto kilo?' jasno dajem do znanja što mislim o pojedinim društvenim problemima - primjerice, da se ljudi prema ljudima odnose kao prema životinjama, da smo postali bešćutni i bezosjećajni. Zato sam i ušla u ledaru s kravama iz mesnice, da pošaljem poruku o tome kako bismo trebali nešto promijeniti u društvu - objašnjava umjetnica, koja se prozvala i "splitskom vampiricom".

- Za tu najnoviju ulogu odlučila sam se na svoj rođendan, 11. ožujka. Naime, okolina me stalno sputavala i upućivala na moje godine te pojedine obrasce ponašanja koji idu ili ne idu u skladu s njima. Odlučila sam tome stati na kraj i postati vampirica. Ugrizao me vampir, rođena sam u 14. stoljeću i živjet ću vječno! To je moja poruka - godine su samo broj i ne trebamo se stavljati u okvire koje nam društvo nameće u određenim godinama. Osim toga, ta uloga ima i drugo značenje - mi smo društvo vampira! Gledamo samo kako ćemo nekoga ugristi i isisati mu krv, zar nije tako? Današnje društvo je postalo nemilosrdno i ta uloga je personifikacija mog pogleda na aktualno stanje - dodaje Olja.

U ovotjednoj "Večeri za 5 na selu" svaki dan imat će novu ulogu i svaki dan iznova će se upoznavati s kandidatima. Prvi dan bila je Japanka, drugi Cajka, treći Vampirica, četvrti magistra farmacije dr. Olja, a peti dan napokon će, kaže, biti ona sama - prava Olja.

- Hajruku je moje pravo ime, dobila sam ga po tati koji je Nijemac i mami koja je Kineskinja. Kad je mama išla na Put svile, uhvatili su je trudovi i ja sam se rodila u Tokiju i otad sam Japanka, jedem samo sushi i kuhanu rižu - rekla je Olja u emisiji koja se emitirala u ponedjeljak i zbunila protukandidate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:32