IZA KULISA TV SHOWA

Sudbine junaka ‘Supertalenta‘: ‘Od kuće sam pobjegao u cirkus. Tamo su me tukli, spavao sam ispod mosta‘

Donosimo dramatične životne priče osvajača zlatnog gumba iluzionista Stanelija, pjevačice Anatache Filimone i Tetiane Kundyk
Nurija Kadrić Staneli, Tetiana Kundyk; Goran Mitrevski, Anatacha Filimone Kević Zandamela

Dokumentarni filmovi uvijek su u modi, a nečija životna priča gledateljima može biti uzbudljivija od najnapetijeg igranog filma. Tako je i s nekim sudbinama junaka “Supertalenta” Nove TV koji, osim neobičnih, dirljivih, a ponekad i opasnih talenata, svake nedjelje publiku privlače i svojim neobičnim životnim pričama koje možda ponekad i neće završiti uspjehom, ali će ih promatrači honorirati zbog iskrenosti i emocija glavnih junaka.

Među takvima su priče iluzionista Stanelija, pjevačice Anatache Filimone i Tetiane Kundyk, koji su u prve tri epizode osme sezone showa osvojili zlatni gumb i tako izravno prošli u daljnje natjecanje.

Staneli (25) je već u prvoj epizodi “Supertalenta” otkrio zašto je kao dječak pobjegao od kuće i pridružio se cirkusu Galapagos te kako je postao iluzionist. Ispričao je kako je još kao dječak sanjao o tome da postane mađioničar i pobjegao od kuće kako bi se pridružio cirkusu. Potporu nije imao ni od obitelji, ni od okoline, ali on je nastavio sanjati. Čak i kada su ga u cirkusu tukli i zlostavljali.

- Imao sam 14 godina kada sam se pridružio cirkusu zbog kojeg sam pobjegao od kuće. Godinama nitko nije znao gdje sam, policija me je tražila, ali nikada me nisu našli - priča Staneli kojem u cirkusu nije bilo bajno.

image
Nurija Kadrić Staneli

Bol i uspjeh

- Maltretirali su me, tukli, spavao sam vani, na kamionu, pod mostom, ali trpio sam svu patnju i bol jer sam htio da mi otkriju tajne kako izvode trikove. No, nikad mi nisu htjeli otkriti ništa. Bilo mi je teško, a nisam imao nikoga s kim bih mogao podijeliti ono što sam osjećao. Život su mi obilježili bol, patnja, ali i uspjeh. Zbog svega što sam preživio ponekad se osjećam kao da imam 40 godina, iako mi je tek 25 - govori Staneli koji je dosta čitao o iluzionističkim trikovima, a iako mu u cirkusu nisu željeli otkriti tajne zanata, on je potajno promatrao cirkusante i sam zaključio kako to oni izvode.

image
Nurija Kadrić Staneli

Danas živi od mađioničarskih trikova koje sam osmišljava i izvodi, a radi na relaciji Zagreb - Tešanj - Švedska. Ističe kako živi za aplauz, a ne za novac. Nadimak Staneli je neobični mladić iz Tešnja, kojemu je pravo ime Nurija, dobio po Stanliju iz dvojca Stanlio i Olio jer je bio jako mršav, a družio se s prijateljem koji je bio deblji zbog čega su ih zvali Stanlio i Olio i tako je na kraju postao Staneli. Ponosan je, kaže, što je prvi mađioničar koji je uspio osvojiti zlatni gumb na “Supertalentu” (dala mu ga je članica žirija Maja Šuput), a želja mu je da zahvaljujući ovom natjecanju postane mađioničarska zvijezda.

U čarapama

I 36-godišnja Tetiana Kundyk, koja je svojim umijećem balansiranja na žici osvojila publiku, ali i Davora Bilmana koji joj je pritisnuo zlatni gumb, iza sebe ima dugogodišnji cirkuski staž. Ova Ukrajinka s engleskom adresom je još kao djevojčica počela plesati u cirkusu gdje je razvijala svoj talent. Iako su njezini roditelji mislili da će još kao djevojčica odustati od toga, Tetiana još uvijek radi u cirkusu sa svojom obitelji. Nastupala je u kazalištima, parkovima i kabaretima, a njezina je točka posebna po tome što je prepuna pokreta i nema čvrsti oslonac pa u bilo kojem trenutku može pasti. Iako je, kako kaže, pala milijun puta, smatra da ima talent za ponovno ustajanje jer se nikad ne predaje. Tetiana ima sina starog godinu i pol, a nastup u “Supertalentu” prvi je nakon poroda. Veliku podršku ima od supruga koji također radi u cirkusu kao hodač na žici, a svoj talent ne smatra opasnim.

image
Tetiana Kundyk

- Nije to toliko visoko da mogu poginuti ako padnem. Ali, priznajem da je ponekad bolno sjediti i hodati na žici širokoj samo šest milimetara. Zato i nastupam u čarapama, kako bih prikrila modrice nastale od žice - otkrila je cirkuska gimnastičarka kojoj je nastup u “Supertalentu” sjajna prilika da prvi put posjeti Hrvatsku.

Mozambik u Drnišu

Dobitnica trećeg zlatnog gumba Anatacha Filimone Kević Zandamela, 19-godišnjakinja iz Drniša, očarala je žiri “Supertalenta” i Martinu Tomčić, koja joj je dala zlatni gumb, svojom izvedbom pjesme “I’ll Never Love Again”. Djevojka raskošna glasa pohađa srednju školu za prehrambenog tehničara i živi u učeničkom domu sa sestrom koja je tri godine mlađa od nje. Obožava pjevanje i ples, a kao petogodišnjakinja pridružila se zboru u Drnišu, postavši tako najmlađa članica. Svaki put kad stane na pozornicu, ima veliku tremu i strah od mikrofona.

image
Anatacha Filimone Kević Zandamela

Anatacha dolazi iz nesložne obitelji i s roditeljima nema dobar odnos, ali joj je zato sestra sve na svijetu. Velika joj je želja otići u Mozambik i upoznati svoju širu obitelj. Tijekom odrastanja vršnjaci su je maltretirali zato što je drugačija, a s 15 godina trebala je završiti u domu za nezbrinutu djecu. Iako je proživjela vrlo teške životne trenutke i ponekad se osjeća kao da je sama na svijetu, danas naglašava kako ju je teška životna situacija ojačala. Jer, ona sada zna gdje pripada - na pozornicu, pod svjetla reflektora.

Pažnju publike privukla je i Lucija Šarčević, 17-godišnjakinja koja u svom selu Rumboci, kod Prozor Rame u BiH, vodi crkveni zbor i potpredsjednica je Franjevačke mladeži. Za nju je vjera nešto posebno. Vidi druge kojima je vjera samo formalnost i to je jako žalosti. Na misi se i zaljubila u klavir pa je odlučila ići na privatne satove glazbe.

image
Lucija Šarčević

Veseli Crnogorac

- Sada sviram klavir, gitaru i ukulele, a pjevam i u vokalnoj skupini na vjenčanjima već tri godine. Što se instrumenata tiče, klavir mi budi veće emocije, a gitara mi je više za društvo. Ukulele, treći instrument na kojem sviram, dobila sam na poklon i naučila ga svirati za 15 minuta jer sam već znala svirati gitaru. Željela bih još naučiti svirati flautu i tamburicu kad nađem vremena - kaže Lucija koja je na premijernom nastupu izvela “Žute dunje” grupe Indexi. Premda je još u osnovnoj školi pobijedila na županijskom glazbenom natjecanju, a iza sebe već ima i nastup s Matom Bulićem, glazbu smatra isključivo hobijem i ne misli se baviti profesionalno pjevanjem ni sviranjem. Ne želi biti zvijezda, ali za to ima sve predispozicije.

Baš poput nje, smisao za glazbu od malih je nogu pokazivao i Šćepan Stojanović (25) iz Golubovaca kod Podgorice. Simpatični Crnogorac harmoniku uči od desete godine.

- Prvo sam učio svirati klavirnu harmoniku, a u prvom razredu srednje škole prešao sam na harmoniku dugmetaru, s kojom sam već u drugom srednje sudjelovao na prvom natjecanju. Na harmonici znam vježbati više od sedam sati dnevno, a rekord mi je 12 i pol sati u jednom danu - priča Šćepan koji priznaje da je tako naporan tempo vježbanja ponekad rezultirao iscrpljenošću i dehidracijom.Iako je dobio ponudu da studira u Rusiji, nije htio napustiti svoj kraj. Kao harmonikaš imao je pregršt solo nastupa, a od natjecanja ima 12 prvih nagrada.

image
Šćepan Stojanović

Prvak je harmonike u Crnoj Gori i potpuno se posvetio glazbi kako bi bio najbolji u tome što radi. Kao mali sanjao je da sudjeluje na talent showu, a na “Supertalent” se prijavio jer želi pokazati da je harmonika moderni instrument, unatoč tome što je ljudi doživljavaju kao narodnjački instrument. Za kraj, spomenimo da ovaj veseli mladić voli dobro društvo, finu hranu i djevojke, a priznao je kako su mu Hrvatice iznimno zgodne. Trenutačno je slobodan, stoga su sve karte otvorene po pitanju njegova srca.

2000 godina

Nastup Gorana Mitrevskog (32) su voditelji Frano Ridjan i Igor Mešin s punim pravom prošle nedjelje najavili riječima: “Ne pokušavajte ovo kod kuće!” Goran, koji je sve zabezeknuo hodajući bos po vatri, dolazi iz Makedonije, a po struci je informatičar kojega su oduvijek zanimali teatar i iluzije. On tvrdi da magija živi u svakome od nas, a svojim iluzionističkim trikovima zabavlja sve uzraste. Organizira pustolovne kampove za djecu i odrasle, a na jednom od festivala upoznao je ljubav svog života. Njegova specijalnost je hodanje po vatri, i to radi jedini u Europi, koristeći tehniku staru 2000 godina. Na “Supertalent” se prijavio jer želi pokazati svoj talent i potvrditi da je sve moguće.

image
Goran Mitrevski

- Prvi susret s mađioničarskim trikovima doživio sam još kao dječak tijekom cirkuske predstave kada sam ostao fasciniran pojavom žene koja leti na sceni te prizorom čovjeka kojemu odrezana glava i ruka bivaju vraćene. Zainteresirao sam se za to, a prvi trik koji sam u rodnoj Bitoli kao 15-godišnjak naučio bilo je nestajanje loptice među rukama - prisjeća se Goran koji ne želi otkriti kako je uspio hodati bos po vatri bez opekotine jer se, ističe, mađioničarski trikovi nikada ne otkrivaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:38