KULINARSKE PIKANTERIJE

Žiri Masterchefa nije impresioniran slavnim osobama: 'Švercaju pribor, spori su i neuredni'

Najveći izjelica u aktualnoj Celebrity Masterchef kuhinji Nove TV bez ikakve je sumnje David Vurdelja. Glazbeni producent, pjevač, radijski i televizijski spiker poznatiji pod imenom Baby Dooks na spremljeno jelo, kako svoje tako i tuđe, bez zadrške bi se bacao i tijekom snimanja emisija, a nakon što bi se televizijske kamere ugasile, do zadnje mrvice pomeo bi sve što je bilo na tanjurima.

Rano buđenje

Za to vrijeme Vlado Kalember mučio je muku sa začinima. Popularni glazbenik kod kuće je navikao koristiti samo sol, papar i maslinovo ulje, svaki drugi začin bio mu je suvišan i nepotreban, za razliku od Hrvoja Rupčića, ljubitelja pikantnije hrane, koji je znao pretjerati s čilijem, što je na vlastitom nepcu u jednoj od emisija najbolje osjetio Andrej Barbieri, koji nam je, uz pomoć ostalih članova žirija, Ane Grgić i Radovana Marčića, otkrio što se sve zbivalo u Celebrity Masterchef kuhinji dok kamere nisu bile u pogonu. A ako je suditi po onome što su nam ispričali članovi žirija, jedan od najvećih problema na snimanju nije bilo pripremanje hrane, nego - rano ustajanje.

- Kuha se od jutra do mraka. Svakodnevno smo svi u studiju uglavnom od osam sati ujutro, a to znači buđenje u šest, barem u mom slučaju. Svatko je od nas u tom režimu nakon nekog vremena barem jednom malo prekršio i zakasnio. Umor je neizmjeran i jednom se skoro svakome omaklo - priznaje Radovan Marčić, poznati gastronom, redatelj i pisac.

- Meni je bilo teško rano se buditi, a za ostale ne znam - slaže se i Ana Grgić, šefica kuhinje prestižnog zagrebačkog hotela Esplanade, dok vrhunski chef Andrej Barbieri ističe:

Iznenađenja

- Siguran sam da meni najteže pada rano buđenje - kaže Barbieri, koji, bez dlake na jeziku, kao najgore jelo što ga je morao kušati u Celebrity Masterchef kuhinji ističe “Masterkill”, odnosno tjesteninu s umakom od limuna, glumice Mile Elegović.

- Mila je zbog tog jela morala napustiti natjecanje. No, treba priznati da je taj dan bila žrtva nevjerojatnog niza nesreća - kaže Barbieri, prisjećajući se kako su u pol tog neslavnog kuhanja Mili na pod pali i maslac i stakleni poklopac.

- U Celebrity Masterchefu pokazalo se da žene i muškarci podjednako dobro kuhaju, samo što su žene nježnije pa su brže podlegle stresu i zbog toga ispale među prvima - govori Ana Grgić, podsjećajući kako su iz ovog televizijsko-kulinarskog spektakla do sada morale otići Jasna Odorčić, Mila Elegović i Sementa Rajhard.

- Mene su, s druge strane, svojim kuhanjem jako ugodno iznenadili Ricardo Luque i Hrvoje Rupčić. Ricardo sa svojom u biti etničkom venezuelanskom kuhinjom, a Hrvoje s fuzijom afričkih i bliskoistočnih izvedenica. Recepte nisam tražio jer smo se i tako dogovorili sastati nakon završetka snimanja, pa će oni neka svoja kuhanja ponoviti - otkriva Marčić, koji se s kolegama članovima žirija slaže u tome što je bila najveća pogreška što su je slavne osobe činile u kuhinji.

- Najviše su griješili u začinjaju i termičkoj obradi namirnica. Pri začinjanju znao bi im koji od začina ‘stršati’, dakle, bilo ga je previše, pa bi prekrio ostale okuse. Kod duljine kuhanja, odnosno termičkog tretiranja, najviše je bilo prekuhavanja, dakle, onoga što je i inače u našoj tradicionalnoj ili domaćoj kuhinji glavna boljka - kaže Marčić.

- Prepečeno, prekuhano, prezačinjeno... - dodaje Ana Grgić, dok Barbieri upozorava kako su najveće pogreške u Celebrity Masterchef kuhinji povezane s generalnim nepoznavanjem namirnica.

- Uz to, Vlado Kalember, Ervin Baučić i Baby Dooks najviše su patili zbog točno zadanog vremena kuhanja - dodaje Barbieri, dok Marčić smatra kako su se baš svi natjecatelji mučili zbog strogo određene minutaže pripreme nekog jela.

Švercanje

- Taj restoranski tajming, jer tu se kuha na vrijeme da bi gost koji je naručio jelo to što je zatražio i dobio u što kraćem mogućem vremenu, naše je natjecatelje najviše frustrirao. Na to jednostavno nisu bili naviknuti. U njihovom kuhanju ‘po doma’ toga jednostavno nikad nema - kroz smijeh govori Marčić koji je od natjecatelja u showu uvijek tražio i da im radna ploha bude što urednija.

- Nakon nekog vremena u kuhinji Nove TV svi su bili jako uredni jer je to bio zahtjev koji smo im neprekidno postavljali. Na kraju je i David, koji je u početku prednjačio po neurednosti, počeo voditi računa o redu pa je naučio da nakon kuhanja obavezno mora počistiti svoju radnu jedinicu - priča Marčić, dok Barbieri ističe kako je najčišća ploha u natjecanju bila ona Mile Elegović. Premda su se članovi žirija s natjecateljima sprijateljili i druženje nerijetko nastavljali i nakon završetka snimanja, na samom setu bili su neumoljivi. Kada su Lana Klingor Mihić i Jasna Odorčić u Celebrity Masterchef kuhinju pokušale prošvercati svoje gulilice za povrće koje su donijele od kuće, bez pardona su im skinuli ocjene za jela koje su skuhale. Tko je najbolji kuhar u Celebrity Masterchefu doznat ćemo u novim epizodama, no Andrej Barbieri ne krije čija su mu jela najviše prijala.

Udvaranje

- Najelegantnije slastice proizveo je Igor Barberić, a Ricardo Luque, Hrvoje Rupčić i Ksenija Erker dobro su se snalazili s mesom - kaže Barbieri, koji se slaže s Radovanom Marčićem kako je Vlado Kalember bio onaj natjecatelj koji je svojim šarmom najčešće pokušavao prikriti greške prilikom kuhanja. - Vlado je u tome prednjačio - tvrdi Marčić. - Vlado Kalember je neprestano pokušavao šarmirati Anu. Ne znam da li je to zbog Ane ili zbog često neslanih jela - kaže Barbieri, dok Ana Grgić na ovo pitanje diplomatski odgovara: - Ma, svi su nas pokušavali šarmirati, neki više, a neki manje. Natjecatelji su svi od reda šarmantni i dragi, ali nakon kušanja jela koje nije dobro nema tog šarmera koji bi nas smekšao i bio pošteđen lošeg komentara - kaže Ana.

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr. Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:35