PESMA ZA EVROVIZIJU

ABBA u narodnoj nošnji, srpska snajka i sporni stihovi: Pogledajte što su sve Srbi priredili u polufinalu njihove ‘Dore‘

Sutra je na redu drugo polufinale u kojemu, prema kladionicama, najviše šanse za prolazak dalje imaju Konstrakta i Teya Dora

Pesma za Evroviziju u Srbiji

 Screenshot YouTube

Nakon prvog polufinala srpskog izbora za Eurosong postaje jasnije zbog čega je Srbija, koja je proteklih godina bilježila lijepe plasmane na Eurosongu, ove godine na eurovizijskim kladionicama tek dvadeset i šesta. Jer, najbolji nastup u utorak definitivno se dogodio tek u show programu polufinala, kada je na scenu uz zvuke čuvenog ABBA-inog hita ‘Money, Money‘ izašao Dejan Petrović praćen damama u narodnim nošnjama koje su na nogama imale tenisice. Stihovi čuvenog hita, prevedenog na srpski jezik glase: ‘Da račune platim, radim ja cele noći, celi dan, tužno je. I posle svega čini se da para nemam za sebe, šteta je. U snovima je dobro baš, da naiđe mi bogataš. I da ne radim ništa ja, da zezam se i uživam. Money, Money, Money, baš je super u svetu bogatih. Money, Money, Money, sunce sija u svetu bogatih. Aaaaaaa šta bih sve mogla ja kad bih imala tih para u svetu bogatih...‘

Genijalnu izvedbu starog hita publika je munjevito prepoznala.

- Šaljite ovo na Eurosong - poručili su gledatelji RTS-ovog izbora za Eurosong koji je ove godine, barem u svom prvom polufinalu, podbacio po pitanju kvalitete ponude.

Tijekom tri sata showa, što se stajlinga tiče, izdvojili su se ‘srpska snajka‘ Martina Vrbos koja je na scenu stupila u prozirnoj crnoj opravi svog prijatelja Zigmana i Fillari koji se pojavio u bijeloj vjenčanici spreman reći ‘da‘. Uzalud, nisu ušli u finale, a srpska publika kaže:

- Ne želimo da nas na Eurosongu predstavljaju muškarci u haljinama, pa da nas preci na onom svijetu motikom dočekaju.

U subotnju završnicu zato je glatko prošla favoritkinja Breskvica koju se nedavno optužili da je poklonica đavla, jer je tetovirala, kažu, rogove vraga ispod pupka. Dejan Lovren još se o ovome nije oglasio, ali Breskvica koja je na scenu Pesme za Evroviziju stupila u bijeloj haljini s anđeoskim krilima na ramenima i oreolom nad glavom, nije pobrala simpatije publike. Za početak nisu im se dopala njezina krila, jer slična su na Eurosongu već nosili Roko Blažević, Samir Javadzedah iz Azerbejdžana, Tix iz Norveške... Uz to ne sviđaju im se ni stihovi Breskvičine pjesme ‘Orlovo gnezdo‘ koji glase: ‘Oblak sivi sakri nebo, crne ptice ponovo. Grmi, seva, pada grad i ruši gnezdo orlovo. Tata kaže mаlom orlu: ‘Biće, sine, gotovo. Otići će crne ptice, vedro biće ponovo...‘

- To je legitimiziranje masakra i etničkog čišćenja nad Albancima na Kosovu - smatraju twiteraši koji pozivaju da se Breskvicu, čija pjesma u ovom trenutku na You Tube ima pet milijuna pregleda, u finalu bojkotira.

Dalje prolazi i Zorja s pjesmom ‘Lik u ogledalu‘, koja se na sceni pojavila s perikom na glavi koju je na kraju nastupa skinula. Nastup nekadašnje ulične pjevačice koja je put do slave stekla u showu ‘Zvezde Granda‘ publika je proglasila pravom umjetnošću.

Sutra je na redu drugo polufinale Pesme za Evroviziju u kojoj prema kladionicama najviše šanse za prolazak dalje imaju Konstrakta i Teya Dora. Konstrakta, koja je Srbiji 2022. osigurala peto mjesto na Eurosongu, napokon je odgovorila Breskvici koja ju je nedavno napala rekavši kako ‘In corpore sano‘ nije prava srpska pjesma, baš kao ni Konstraktin novi uradak ‘Novo, bolje‘ s kojim se umjetnica želi opet okušati na Eurosongu.

- ‘Orlovo gnezdo‘ koje pjeva Breskvica ja stilski ne prepoznajem. Ne razumijem uopće taj stil, mislim da je to što želi reći mogla i drugačije iskazati. Bez obzira na to što Breskvica ima najveći broj pregleda na YouTube, svašta se može dogoditi u finalu - kazala je Konstrakta.

Mnogo se očekuje i od Teya Dore i njezine pjesme ‘Ramonda‘, s obzirom na njen prethodni hit ‘Džanum‘ koji na You Tube ima 75 milijuna pregleda. Taj singl je ušao i na Billboardovu ljestvicu najslušanijih pjesama u Hrvatskoj u travnju 2023. te je bio na četvrtom mjestu na globalnoj ljestvici Daily Viral Songs na Spotifyu. Što se njenog sutrašnjeg nastupa u drugom polufinalu natjecanja tiče, kazala je kako će biti ‘ljubičast‘. U pjesmi ‘Ramonda‘, kaže, pjeva o cvijetu simbolu srpskog stradanja u Prvom svjetskom ratu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:13