NIJE MU LAKO...

‘Akinov je lik sociopat i uživao sam igrajući ga, ali iznenađuju me poruke mržnje koje primam‘

Erhan Alpay glumac je iz popularne turske serije ‘Ambasadorova kći‘ prgovorio je o svom poslu, ulozi, ali i obitelji
Erhan Alpay
 Instagram

Glumca Erhana Alpaya gledatelji u Hrvatskoj upoznali su i prije uloge u “Ambasadorovoj kćeri” - glumio je u serijama “Bit ćeš moja”, “Mame i majke” te “Dolina vukova”.

Zgodni 36-godišnji glumac u svojoj je profesiji više od 15 godina. Završio je studij umjetnosti na Istanbulskom sveučilištu i pohađao satove glume u Studiju Sahika Tekanda, a angažiran je na televiziji, filmu i u kazalištu. U sretnom je braku s Arzom Alpay s kojom ima malenog sina Evrima. U “Ambasadorovoj kćeri” glumi lik Akina Vardarlija, nemilosrdnog sociopata, ali ta mu je uloga, kako otkriva u intervjuu, jako draga jer u svijetu ima i dobra i zla. Nerijetko se dogodi da mu gledatelji zbog Akinovih postupka pišu pisma kritike, a on smatra da upravo to govori koliko je dobro utjelovio taj negativni lik.

Kako ste otkrili da volite glumu?

Umjetnost je u meni prisutna od djetinjstva. U vrlo sam ranom djetinjstvu počeo crtati karikature. I tako sam uronio u umjetnost, no svoje zanimanje za glumu otkrio sam tijekom srednje škole, mogu to tako reći.

Za koju svoju dosadašnju ulogu možete reći da ima posebno značenje za vas?

Zapravo, moram reći da uglavnom igram uloge policajaca. Naravno da svaki od tih policajaca ima svoju osobnost. Dakle, riječ jest o istom zanimanju, ali svaki lik ima drukčiji život, način življenja. Možeš biti i dobar policajac, možeš biti i loš policajac. Tako je i u životu. Glumio sam čuvara u ‘Iskupljenju u Shawshanku’. Opet uloga u provedbi zakona. Gaddar je bio čuvar. Jako mi se svidio taj lik, uživao sam.

A Akin? Je li ugodnije, nego što se čini na ekranima, oživotvoriti loš lik?

Kada uzmeš neku ulogu moraš dati najviše od sebe. Akin je prilično grub i loš lik iako možda i on ima pravo jer se loše stvari ne događaju same od sebe, bez razloga. Mislim da cijelo čovječanstvo vjeruje u to. Možete voljeti ili činiti dobro sami od sebe, bez razloga, ali zločestoća mora imati uzrok. Akinov je lik sociopat. Jako sam uživao igrajući ga. Vežem se za ulogu. Mislim da sam ispunio svoju dužnost. Mogu reći sljedeće; i ja bih volio da mogu glumiti pozitivne likove, naravno, no u životu ima i loših stvari. Dobro se i loše, kao i svjetlost i tama, moraju sudarati.

Koja je najgora i najgluplja kritika koju ste dosad dobili u vezi sa svojim zanimanjem?

Dobio sam i kritike u vezi s Akinovim likom, no ne mogu ih sada ovdje prenijeti, cenzurirat ćete me. Gadno psuju... Katkad se čitajući što ljudi govore o Akinu, ili pišu u porukama pitam: ‘Čovječe, dobro, što se događa?’ a katkad si kažem: ‘Dobro je ovo, očito nešto radimo kad gledatelji ovako reagiraju, izražavaju svoju mržnju’.

Možete li opisati kakav je Erhan na snimanju u tri riječi?

Discipliniran, radišan, ćudljiv.

A gdje je ljubav u vašem životu?

Ljubav je kod kuće. Moje je zanimanje moj posao, a moja kuća, moja obitelj, oni su za mene ljubav.

Čega se najviše bojite u životu?

Bojim se da se mojim voljenima nešto ne dogodi. Nije me jako strah za sebe, ali se za njih bojim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:36