POVIJESNO PLOVILO

Ako imate dublji džep, zaplovite u raskoš: Jahta Davida Bowieja prodaje se za 4,85 milijuna eura

Sada se prodaje još važan i luksuzan dio njegove ostavštine - motorna jahta El Caran rađena po narudžbi

David Bowie

 Yui Mok/Pa Images/Profimedia

Od smrti legendarnog britanskog glazbenika Davida Bowieja početkom 2016. godine, njegovi obožavatelji imali su nekoliko prilika kupiti mnoge od njegovih, kako je napisao Architecture Digest, "profinjeno dekadentnih stvari". Dakako, oni s dubljim džepom.

Sada se prodaje još važan i luksuzan dio njegove ostavštine - motorna jahta El Caran rađena po narudžbi. Brod koji je glazbenik naručio od talijanskog brodogradilišta Benetti 1974. godine, prodaje se za 4,85 milijuna eura kako piše portal BoatInternational.

image

Jahta El Caran koja je pripadala Davidu Bowieju

fraseryachts.com

Isporučeno Bowieju 1977. godine, plovilo od 39 metara, kako kažu "klasičnog i bezvremenskog izgleda" tijekom svojeg vijeka na svjetskim morima doživjelo je mnoge obnove. Zadnja je bila 2020. godine, kada je brod dobio novi sloj boje i potpuno nove palube od tikovine. Jahtu koja sada nosi naziv El Caran, Bowie je bio nazvao Deneb Star C.

Ima šest kabina za goste, njih maksimalno 12, još pet kabina za posadu, unutrašnjost je cijela obložena mahagonijem. Ima i prostranu vlasničku kabinu, a uređenje odražava stil bivšeg vlasnika - mješavinu klasičnih i suvremenih umjetničkih djela, egzotičnog drveta i neonskih boja, te najmoderniju audio-video tehnologiju. Brod ima unutarnju i vanjsku blagovaonicu, nekoliko salona, palube nude hlad i mjesta za sunčanje, po želji.

image

Jahta El Caran koja je pripadala Davidu Bowieju, salon

fraseryachts.com

Inače, nakon Bowiejeve smrti na aukcijama su se nudila i prodala mnoga od djela iz njegove goleme osobne zbirke umjetnina. Sotheby's u New Yorku, primjerice, ponudio je čak 400 umjetnina, uključujući i djela Jean-Michela Basquiata i Ettorea Sottsassa. Na aukciji je 2017. godine, za 6,5 milijuna dolara, prodan i njujorški stan koji je neprežaljeni glazbenik dijelio sa svojom suprugom, supermodelom Iman.

image

Jahta El Caran koja je pripadala Davidu Bowieju, kabina

fraseryachts.com
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:55