OGRAĐUJE SE

Alan Cumming se odrekao britanskog odličja zbog ‘toksičnosti carstva‘: ‘Otvorile su mi se oči...‘

‘Razgovori o ulozi monarhije i načinu na koji je Britansko carstvo profitiralo na štetu autohtonih naroda otvorili su mi oči‘

Alan Cumming 

 Angela Weiss/Afp

Škotski glumac Alan Cumming rekao je u petak da se odriče Reda Britanskog Carstva pošto su mu se "otvorile oči o toksičnosti carstva".

Glumac iz serija "Instinkt" i "Dobra žena" napisao je na Instagramu da je "nevjerojatno zahvalan" što je primio viteško odlikovanje na kraljičinom rođendanu 2009., ali da ga ne želi više imati.

Cumming je rekao da je odlikovan za svoj rad kao glumac i "za aktivizam za jednaka prava gej i lezbijske zajednice".

"Kraljičina smrt i razgovori koji su uslijedili o ulozi monarhije, osobito o o načinu na koji je Britansko carstvo profitiralo na štetu (i smrti) autohtonih naroda diljem svijeta stvarno su mi otvorili oči", rekao je Cumming.

"No srećom, vremena i zakoni u SAD-u su se promijenili, a veliko dobro koje je nagrada donijela LGBTQ+ cilju 2009. sada je manje moćno od bojazni da me povezuju s toksičnošću carstva", dodao je.

Buckinghamska palača nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

Cumming, dobitnik dvije nagrade Tony i nagrade Laurence Olivier za kazališni rad, dobio je američko državljanstvo 2008..

Svojim pratiteljima je rekao da je vratio Red Britanskog Carstva u petak na svoj 58. rođendan.

"Objasnio sam svoje razloge i ponovio svoju veliku zahvalnost što mi je to uopće dodijeljeno. Sada sam opet običan stari Alan Cumming", rekao je.

Njegov glumački kolega Michael Sheen rekao je 2020. da je vratio svoj Red Britanskog Carstva nakon što je proučio "povijest mučenja" između svog rodnog Walesa te engleskih i britanskih zemalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 00:47