RASKIDA SVE VEZE

Angelina Jolie dala na dražbu skupocijeni dar Brada Pitta i zaradila 8,1 milijuna eura

Imaju šestero djece koju se unatoč lošim odnosima trude zajedno odgajati. No, druge podsjetnike na propali brak Jolie ne treba
Angelina Jolie
 Abaca/Abaca Press/Profimedia

Njoj ne trebaju uspomene na propali brak i ljubav koja je sada na granici mržnje.

Zato holivudska glumica, redateljica i humanitarka Angelina Jolie (45) prodaje darove koje joj je još dok su bili u braku poklanjao Brad Pitt (57), glumac, producent i aktivist.

Imaju šestero djece koju se unatoč lošim odnosima trude zajedno odgajati. No, druge podsjetnike Angelina ne treba.

Stoga je sliku koju joj je poklonio Brad jednostavno dala na dražbu.

Riječ je o najpoznatijem platnu koje je naslikao bivši britanski premijer Winston Churchill (1874.-1965.). Djelo pod nazivom "Toranj džamije Kutubije" u Marakešu nastalo je tehnikom ulja na platnu, a Churchill ga je naslikao nakon sudjelovanja na konferenciji održanoj u siječnju 1943. u Casablanki te ga je dao američkom predsjedniku Franklinu D. Rooseveltu.

image
'Tower of Koutoubia Mosque'', Winston Churchill
Tolga Akmen

Aukcijska kuća je očekivala da bi djelo na dražbi moglo postići cijenu od 2,8 milijuna eura, no na kraju je u ponedjeljak na dražbi u Londonu za 8,1 milijuna eura, objavila je aukcijska kuća Christie's.

Trgovac umjetninama Bill Rau, od kojega je Pitt kupio sliku, kazao je da je ona darovana jednome od sinova predsjednika Roosevelta koji ju je prodao pedesetih godina prošlog stoljeća. Slika je nekoliko puta mijenjala vlasnike, prije nego što je 2011. postala dijelom kolekcije holivudskog bračnog para.

Smatra se "najvažnijom slikom Sir Winstona Churchilla", istaknuo je u katalogu Christie'sa povjesničar britanske umjetnosti Barry Phipps.

image
Pogled na Marakeš i Churchillova slika
Tolga Akmen

Bivši britanski premijer kasno je počeo slikati, kad je navršio 40 godina. Slikanje ga je opuštalo i omogućavalo mu da pobjegne od političkih previranja i sivila Londona. Tridesetih godina prošlog stoljeća otkrio je ljepote Marakeša, u tadašnje vrijeme francuskog protektorata, u kojemu je u 23 godine boravio šest puta.

Fotografija iz 1943., objavljena u tadašnjim novinama prikazuje Roosevelta i Churchilla kako zajedno, iz vile Taylor uživaju u zalasku sunca nad panoramom koja će kasnije nadahnuti nastanak slike.

Na istoj su dražbi prodane još dvije autentične Churchillove slike: jedan marakeški pejzaž, koji je prodan je za 1,8 milijuna eura, odnosno za 2,18 milijuna eura s troškovima i slika koja prikazuje pogled na katedralu sv. Pavla u Londonu, a postigla je cijenu od 1,2 milijuna eura.

image
Brad Pitt i Angelina Jolie
Shutterstock Editorial/Profimedia

Sada, bez zapravo mučnog podsjetnika na propali brak, Angelina punim plućima nastavlja dalje.

- Iza mene su prilično teške godine. Usredotočila sam se na ozdravljenje svoje obitelji. Stvari se polako vraćaju na staro, u normalu, poput leda koji se topi i krvi koja se napokon vraća u moje tijelo. Radujem se pedesetima – rekla je nedavno u intervjuu za Vogue.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:33