BEIRA‘S PLACE

Autorica Harryja Pottera otvorila sigurnu kuću: ‘Nasilje nad ženama problem je svih kultura‘

Rowling će se u odboru Beira‘s Placea pridružiti nekoliko najistaknutijih škotskih aktivistica za prava žena

J.K. Rowling

 Sonia Moskowitz/Zuma Press/Profimedia

Beira’s Place je mjesto, odnosno, "sigurna kuća" nazvana po škotskoj božici zime i nudit će podršku ženama u dobi od 16 godina i više koje su doživjele seksualno nasilje ili zlostavljanje, piše Scotsman, a otvorila ju je filantropkinja i autorica romana o najpoznatijem čarobnjaku na svijetu, Harryju Potteru, J.K. Rowling.

Pokrenuta je nakon globalne kampanje "16 dana za eliminaciju nasilja nad ženama", a besplatna je i postavljena kao odgovor na zahtjeve žena koje su preživjele nasilje. Rowling, koja će u potpunosti financirati Beira’s Place, rekla je da je utemeljila projekt kako bi pružila utočište ženama u Edinburghu i regiji Lothian.

- Kao osoba koja je preživjela seksualno zlostavljanje, znam koliko je važno da preživjele imaju mogućnost da dobiju skrb koja će biti usmjerena na žene u tako ranjivim trenucima. Beira’s Place ponudit će više usluga u tom području i, nadam se, omogućiti većem broju žena da se oporave od trauma koje su proživjele.

Izvršna direktorica Beira’s Placea, Isabelle Kerr, pridružila se jednom od prvih kriznih centara za silovanje u Škotskoj 1982. kao volonterka i bila je jedna od osnivača Aberdeen Rape Crisis udruženja.

image

Isabelle Kerr

Pa Images/Alamy/Alamy/Profimedia/Pa Images/alamy/alamy/profimedia

- Nasilje nad ženama i djevojčicama problem je koji prožima sve kulture, klase i religije. To su rodno uvjetovani zločini koje u velikoj većini počine muškarci, a nesrazmjerno ih doživljavaju žene - objasnila je Kerr, koja je rekla da je njihova usluga "besplatna, povjerljiva i dostupna ženama koje su preživjele nasilje i kojima je ona potrebna".

Rowling će se u odboru Beira‘s Placea pridružiti nekoliko najistaknutijih škotskih aktivistica za prava žena, a objasnila je i zašto je odbor odabrao baš to ime: "Beira vlada tamnim dijelom godine, a zatim vlast predaje svojoj sestri, Bride, kada ponovno dođe ljeto".

- Beira predstavlja žensku mudrost, moć i regeneraciju. Njezina je snaga izdržljivost u teškim vremenima, no mit o Beiri također sadrži obećanje da teška vremena neće trajati zauvijek - dodala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:00