SPREMAN ZA DIVLJINU

Bear Grylls nagovorio princa da pojede mrava, aktivisti podivljali: ‘Uči dijete da kolje životinje!‘

"Malo smo razgovarali, i baš u tom trenutku četa mrava počela je hodati po njegovom stopalu"

Bear Grylls/Princ George

 Daniel Leal-olivas/Afp Paul Ellis/Afp

Avanturist poznat po preživljavanju u ekstremnim uvjetima Bear Grylls ispričao je kako je princ George "maleni heroj" jer je pristao s njime pojesti živog mrava. Naime, 8-godišnji princ veliki je obožavatelj Bear Gryllsa koji ne krije oduševljenje što je budućeg kralja nagovorio da pojede insekta. Inače, slavni avanturist nerijetko se druži s britanskom elitom, pa je tako i imao priliku upoznati princa Georgea na jednom od kraljevskih događanja. U razgovoru s trećim u redu za britanski tron Grylls se našao kao gost na kraljevskom kupu princa Williama i bio je, kako kaže, nemalo iznenađen što se mališan odvažio na takav potez, ne mareći za upozorenja roditelja.

Tijekom gostovanja u emisiji Good Morning Britain voditeljica Susanna Reid upitala je Gryllsa: "Potaknuli ste predsjednika Obamu da pojede već napola pojedenog lososa, ali ste ohrabrili i budućeg kralja da jede mrave, niste li?". Bear je objasnio kako mu to nije bila prvotna namjera, no vojvotkinja od Cambridgea mu je prišla i upitala ga bi li htio pozdraviti njezina sina Georgea koji je veliki obožavatelj njegova Netflixova avanturističkog interaktivnog showa.

"Malo smo razgovarali, i baš u tom trenutku četa mrava počela je hodati po njegovom stopalu, obojica smo ih gledali i onda me on pogledao s tim oduševljenim velikim očima i ja sam mu rekao: 'Hajde, moramo jednog pojesti'. On je kazao: 'Stvarno?' i pojeli smo ga i bila je privilegija dati budućem kralju njegovog prvog mrava. Oči su mu zasvijetlile kao i svima koji se nađu u divljini i suoče s nekoliko strahova i prevladaju ih, što je dobro za njega. Kakav mali heroj", ispričao je Grylls, a na pitanje kakvog je okusa mrav, Bear je odgovorio: "Pomalo žustrog, ali to je zbog mravlje kiseline u želucu, ali sve je to vitamin C i to je OK".

S druge strane, gledatelji emisije nisu bili impresionirani Gryllsovom bizarnom ispovijesti, a mnogi od njih na Twitteru su se obrušili na njega zbog prakticiranja zlostavljanja životinja.

"Bear Grylls uči budućeg kralja kako da lovi, ubija i jede male životinjice koje jednostavno proživljavaju svoj uobičajeni dan... i to iz čiste zabave?", "Odvratno i zlobno. Odmotaj se!", samo su neki od komentara. Inače, Bear se i ranije našao na meti aktivista za prava životinja. Još 2015. udruženje PETA podiglo se na noge kad je tijekom njegova showa "The Island With Bear Grylls" prikazano uživo klanje svinja. No, neki od aktivista vjeruju kako je jedenje insekata ključ za zaustavljanje gladi u svijetu i pomoć pri borbi s klimatskim promjenama u budućnosti s obzirom na to da se ta stvorenja bolje prilagođavaju promjeni okoliša.

Poznata britanska nutricionistica Alexandra Rutishauser-Perera svojevremeno je rekla: "Iako se ne konzumiraju uobičajeno u Velikoj Britaniji, mnoge zemlje diljem svijeta uživaju uvoditi u prehranu razne vrste insekata. Ne samo da su izvrstan izvor proteina, već mogu biti i jako ukusni. Najbolji nachosi koje sam probala bili su začinjeni guacamolom i cvrčcima. Apsolutno ukusno!".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:41