UKLJUČILI SE I ODVJETNICI

Beyoncé bi mogla završiti na sudu? Nju i kolegicu poznata grupa optužuje za krađu autorskih prava

Glazbena grupa Da Showstoppaz iz New Orleansa tužila je pjevačice da su prekopirale njihovu pjesmu ‘Release a Wiggle‘

Beyoncé

 Patbo/mega/the Mega Agency/profimedia/Patbo/mega/the Mega Agency/profimedia

Beyoncé (42) i Big Freedia (46) suočavaju se s optužbama za kršenje autorskih prava koje je protiv njih podnijela glazbena grupa Da Showstoppaz iz New Orleansa. Glazbena grupa tvrdi da su morali podići tužbe jer im spomenuti izvođači nisu priznali niti dali naknadu za korištenje njihovog materijala u pjesmama objavljenim 2014. i 2022. godine, piše Daily Mail.

U cijelu priču uključili su se i odvjetnici, a u sudskim spisima navodi se da su spomenute glazbenice, Beyoncé i Big Freedia, počinile radnje „namjernog kršenja autorskih prava, nepoštene trgovačke prakse i neopravdanog bogaćenja“ u dijelovima njihove pjesme ‘Release a Wiggle‘ iz 2002. godine, izvijestio je People nakon pregleda pravnih dokumenata.

Ono što navode kao sporno su dijelovi njihove pjesme koji su navodno korišteni bez dopuštenja na Big Freedijinoj pjesmi ‘Explode‘ iz 2014. i naknadno na Beyoncéinom singlu ‘Break My Soul‘ iz 2022. godine. Njihovi su odvjetnici, u pravnim dokumentima, pojasnili slijed događaja koji je rezultirao podizanjem optužnica.

Članove Da Showstoppaza, Tessu Avie, Kevu Bourgeois, Henrija Braggsa i Briana Clarka, zastupaju odvjetnici iz New Orleansa Shermin Khan i Abid M. Hussain, a također su naveli da su primijetili kako je pjesmu ‘Release A Wiggle‘ izdala i prodavala tvrtke BlackHouse Entertainment, koja ima veze s Big Freedijom.

„S obzirom na korijene koje Big Freedia ima u New Orleansu i na povezanost s BlackHouseom, svaka razumna osoba mogla bi zaključiti da je Big Freedia imala pristup Da Showstoppazovom singlu ‘Release A Wiggle‘“, rekli su odvjetnici, navodi se u pravnim dokumentima koji su dospjeli u javnost.

image

Big Freedia

Sandra Dahdah/zuma Press/profimedia/Sandra Dahdah/zuma Press/profimedia

Dodali su i da je bend pjesmu prvi puta postavio na YouTube 2014. godine, nakon toga su podnijeli zahtjev i dobili registraciju autorskih prava 2022. godine.

Grupa je u pravnim dokumentima rekla da Beyoncé i Big Freedia nisu priznale njihov doprinos i dobile dopuštenje za korištenje njihovih tekstova, melodija i glazbenih aranžmana zaštićenih autorskim pravom, niti dali naknadu za isto.

„Beyoncé i Big Freedia trebaju prestati i odustati od kontinuiranog neovlaštenog korištenja njihovih djela te osigurati naknadu za otuđenu imovinu“, rekli su odvjetnici Da Showstoppaza u podnesku.

Jay-Z je također među optuženicima zbog njegovog rada kao producenta supruge Beyoncé. ‘Break My Soul‘ bio je pravi hit nakon izlaska u lipnju 2022. Pjesma je bila prvi singl koji je Beyoncé izdala s njezinog sedmog studijskog albuma Renaissance. Pjesma je prošle godine osvojila Grammy za najbolju plesnu/elektroničku snimku, a također je bila nominirana za pjesmu godine i ploču godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2024 09:13