FRANCUSKA DIVA

Bila je najljepša žena na planeti, evo kako izgleda na pragu devedesete: ‘Izumila je golotinju...‘

Francuska manekenka i glumica prije 50 godina odustala je od filmske karijere i posvetila se brizi za životinje

Bridgitte Bardot

Francuska glumica Brigitte Bardot (89) poznata je ikona ljepote koje se mnogi sjećaju po plavoj kosi i bikinijima, a prije pola stoljeća odustala je od filmske karijere i postala aktivistica za životinje. Donirala je cijelo bogatstvo kako bi ih spasila od okrutnosti.

‘Izumila‘ golotinju

Na modnim fotografijama žene prije Bardot su bile odjevene u sakoe, večernje haljine, a Bardot se pojavila na sebi samo s ručnikom za plažu. Zbog čega se često smatra da je upravo ona izumila golotinju. Francuski glumac Jean Gabin referirao se na nju kao „ona koja hoda okolo gola”. Rijetko je nosila nakit, nisu je zanimali dijamanti ni parfemi. Nosila je baletne cipele ili je hodala bosa.

image

Brigitte Bardot i Jane Birkin na filmskom platnu

Supplied By Landmark Media/Landmark/Profimedia/Supplied By Landmark Media/landmark/profimedia

Bardot je uglavnom bila model, ali izlagala je svoje tijelo i u filmovima. U filmu „And God Created Woman” pokazivala je svoju siluetu i plesala, a publika se divila njezinoj figuri.

Ikona svog vremena

U travnju 1956. susrela se s Picassom, a taj susret bio je u organizaciji njezina prvog supruga i režisera Rogera Vadimoma s kojeg je upoznala dok je imala 17 godina. Nakon njihovog prekida, Vadimom je bio s Catherine Deneuve i Janeom Fonda. Bardot je tijekom njihove veze imala aferu s kolegom glumcem Jeanom-Louisom Trintignantom.

image

Brigitte Bardot

Iftn/United Archives/Profimedia/Iftn/united Archives/profimedia

Bardot je bila modna ikona, potpuno nedostupna običnim smrtnicima, pisali su mediji. Čak je 1959. bila inspiracija za lutku Barbie. Bardot se u novije vrijeme osvrnula na pedesete u kojima je imala veliku slavu.

„Bila sam na pravom mjestu u pravo vrijeme, to je moja zasluga”, govori o periodu nakon Drugog svjetskog rata i prije seksualne revolucije koja je uslijedila. Zaključila je 1973. kako je industrija zabave „smiješna” i odbila je pozive Hollywooda.

Odrasla u strogoj obitelji

Rođena je u strogoj i formalnoj pariškoj obitelji, a otac joj je bio vlasnik tvornica. Imali su veliki stan u gradu, vikendicu na selu i ljetnikovac u St Tropezu. Bardot je pohađala satove plesa što je pridonijelo njezinom držanju i pokretljivosti.

Već s 15 godina bila je na naslovnici Ellea jer je sve do 1948. modelirala šešire za njih.

image

Brigitte Bardot krajem 50-ih

The Hollywood Archive/Hollywood Archive/Profimedia/The Hollywood Archive/Hollywood Archive/Profimedia

U potrazi za strašću

Sa 17 godina upoznala je svog prvog supruga Rogera Vadima.

„Pogledao me, uplašio me i privukao me. Nisam više znala gdje sam”, rekla je, ali roditelji su prigovarali njezinoj vezi što je ona htjela nadvladati time što je pokušala ubojstvo tako da je gurnula glavu u pećnicu.

image

Brigitte Bardot i Roger Vadim

Jean Pierre Bonnotte/Imago Stock&people/Profimedia/Jean Pierre Bonnotte/imago Stock&people/profimedia

Za drugog supruga glumca Jacquesa Charriera, udala se 1959. godine samo zato što je bila trudna s njihovim sinom Nicolasom. Bardot nije osjećala majčinske emocije, već je svoju nerođenu bebu nazvala „tumorom raka”. Govorila je da bi radije pobacila, ali to bi bilo skandalozno i nezakonito.

Nicholasa je odgajala Charrierova obitelj i vodio je život za koji njegova majka nije imala pojma. Nisu bili u kontaktu do 1996. kad ju je izveo na sud zbog povrede privatnosti jer je Bardot o njemu pisala u knjizi zbog čega mu je morala platiti odštetu.

Svoje ljubavne veze opisala je potragom za strašću.

„Uvijek sam tražila strast. Zato sam često bila nevjerna. Kad je strast bila pri kraju, odlazila sam.”

Zbog svojih stavova bila je na sudu

Napustivši film, Bardot je svoj život posvetila životinjama. Okružila se 220 mačaka, 30 pasa, 250 koza i nebrojenim zečevima i magarcima. Njezin dom u središnjoj Francuskoj postao je utočište za životinje pod nazivom Zaklada Brigitte Bardot. Vodila je kampanju protiv odstrela tuljana u Kanadi, odstrela dupina na Farskim otocima i protiv nesretne sudbine polarnih medvjeda na Aljasci.

Bardot je imala sukob s muslimanskim vjernicima jer je ostala zgrožena ritualnim klanjem ovaca, islamski halal, a zbog tog je ona optužena za rasizam.

image

Brigitte Bardot proslavila je svoj 89. rođendan vozeći svoj mini van uz ocean u blizini St Tropeza

Mega/The Mega Agency/Profimedia/Mega/the Mega Agency/profimedia

„Moja zemlja, Francuska, moja domovina, ponovno je okupirana s previše stranaca, posebno muslimana”, kazala je svojedobno.

Zbog komentara često je dolazila na sud, posebno kad je tvrdila da joj je „dojadilo biti pod pritiskom populacije koja nas uništava, uništava našu zemlju i nameće svoje navike”.

Bardot je iskazivala i negativne stavove prema homoseksualcima nazivajući ih „sajamskim nakazama”, a lovce s oružjem je optužila da su pijanice i primitivci.

Jedna je od rijetkih zvijezda koje nisu zainteresirane u estetsku kirurgiju.

„Kad sam pred kamerama, svoja sam.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 19:12