POVRATAK U MEĐUZEMLJE

BIT ĆE TO NAJSKUPLJA TV SERIJA IKAD SNIMLJENA Amazonovi 'Gospodar prstenova' snimat će se u Novom Zelandu, ekipu čine mlade zvijezde

 

Hobiti, vilenjaci, patuljci, trolovi, orci, ali i ljudi - pripremite se na povratak u Međuzemlje! Snima se nova serija “Gospodar prstenova” i bit će to najskuplja serija ikad snimljena.

Naime, serija koja će imati ukupno pet sezona ima budžet od 1,3 milijardi dolara i prema prvim planovima treba započeti u narednim mjesecima.

Radnja nove serije u produkciji Amazon Studija postavljena je u Drugom dobu, tisućama godina prije radnje “Gospodara prstenova” i “Hobita”. Prema prvim informacijama, serija bi na platformi Amazon Prime Video trebala biti dostupna 2021. godine. Poznato je da će Peter Jackson, redatelj filmova “Gospodar prstenova” i “Hobit” koji je nagrađen s čak tri Oscara, također imati ulogu u stvaranju serije, no još nije poznato u kojem obujmu, budući da su pregovori još u uvijek u tijeku.

Bolji od Škotske

Potvrđeno je da će Novi Zeland ponovno “glumiti” Međuzemlje. Tako je zemlja u kojoj je Sir Peter Jackson snimao originalne filmove “Gospodar prstenova” i “Hobita” pobijedila je suparnika, Škotsku, u borbi za mjesto produkcije najskuplje serije u povijesti.

Serija će se snimati na tri mjesta širom Aucklanda. Razmatralo se snimanje i u glavnom gradu Wellingtonu, što se na kraju pokazalo neizvedivim jer je sav raspoloživi prostor filmskih studija zauzeo holivudski redatelj James Cameron, koji tamo snima nastavak “Avatara”.

Novozelandska filmska industrija i tamošnja vlada posao koji su sklopili u višemjesečnim pregovorima s Amazonom smatraju velikom pobjedom.

Phil Twyford, ministar ekonomskog razvoja Novog Zelanda, opisao je ovu “ambicioznu produkciju” kao fantastičnu vijest za zemlju. Ranija filmska franšiza uzrokovala je u Novom Zelandu turistički boom koji je značajno doprinio ekonomiji. Forbes je još 2012. pisao da je Novi Zeland od 2001., kada je prvi film iz franšize stigao u kina, zabilježio rast u dolascima stranih gostiju od 50 posto. Sada, pak, na pragu 20. godišnjice od prvog filma trilogije “Gospodara prstenova”, Novi Zeland priprema se za novi boom.

Netaknut krajolik

“Dok smo pretraživali lokaciju na kojoj bismo mogli oživjeti iskonsku ljepotu Drugog doba Međuzemlja, znali smo da moramo pronaći veličanstven krajolik s netaknutim obalama, šumama i planinama, koji ujedno može biti i dom filmskom setu svjetske klase, kao i visoko kvalificiranim i iskusnim majstorima te ostalim djelatnicima.

Sretni smo što sada možemo službeno potvrditi Novi Zeland kao dom naše serije temeljene na pričama J. R. R. Tolkiena ‘Gospodar prstenova’”, rekli su izvršni producenti J. D. Payne i Patrick McKay. Detalji o radnji nove serije strogo su čuvana tajna, no, prema glasinama, bit će usmjerena na mladog Aragorna, dok drugi pak tvrde da je takvo što nemoguće jer u periodu koji će serija obrađivati Aragorn još nije bio ni rođen.

Amazon je još u studenome 2017. izdao priopćenje za javnost u kojem je potvrdio da su stekli globalna televizijska prava za “Gospodara prstenova”, što ih je stajalo gotovo 250 milijuna dolara, a već su tada istaknuli namjeru da snime prequel seriju od nekoliko sezona. U pregovorima je sudjelovao i sam šef Amazona Jeff Bezos, koji se nada da bi ova serija mogla postati “nova Igra prijestolja”.

Vijesti o seriji utišale skandal u Amazonu

ZASAD ULOGE ZA BRITANCA I AUSTRALKU

Potrazi za glumcima još se ne vidi kraj, a nedavno je objavljeno da će jedna od uloga pripasti 26-godišnjem Britancu Willu Poulteru, kojeg se sjećamo iz interaktivne epizode “Bandersnatch” Netflixovog hita “Black Mirror” te iz hororca “Midsommar”. Još uvijek nije potvrđeno koga će Poulter utjeloviti. Kako piše Variety, poznato je još jedino da će glumiti i mlada australska glumica Markella Kavenagh, koja je dosad imala samo nekoliko uloga, uglavnom u australskim televizijskim emisijama. Njen lik zove se Tyra, no tko je ona točno još nije poznato.

PRIDRŽAVANJE TOLKIENOVIH PRAVILA

Tolkienovi puristi mogu odahnuti jer Amazonovi sporazumi o pravima na “Gospodara prstenova” uključuju cijeli niz pravila koja se tiču vjernosti izvornom materijalu. Tom Shippey, vrstan poznavatelj Tolkiena i svojevrstan nadzornik produkcije, istaknuo je da Tolkien Estate and Trust kompanija, pravno tijelo koje upravlja imovinom engleskog pisca J. R. R. Tolkiena, ima pravo veta na bilo koji sadržaj u seriji koji ne odgovara autorovoj viziji sage.

“Tolkien Estate and Trust kompanija inzistirat će na tome da glavni okvir Drugog doba nije izmijenjen”, rekao je Shippey. “Sauron napada invaziju na Eriador, prisiljen na povratak vraća se u Númenor. Ondje on podmiti Númenorce i navede ih da prekrše zabranu Valara. Sve to, tijek povijesti, mora ostati isto”, dodao je Shippey potvrdivši da je Treće doba Međuzemlja, vrijeme u kojem se odvija radnja “Hobita” i “Gospodara prstenova”, izvan granica serije, sugerirajući da u seriji neće biti hobita.

VELIKA IMENA IZA KAMERA

Iz Amazona je nedavno potvrđeno da će redatelj prve dvije epizode nove serije biti J. A. Bayona, koji je prošle godine režirao “Jurassic World: Fallen Kingdom”. Bayona će režirati prema scenariju koji je osmislio tim autora koji predvode J. D. Payne i Patrick McKay, a koji navodno uključuje i imena poput Gennifer Hutchison, scenaristice serije “Breaking Bad” te Bryana Cogmana, scenarista serije “Game of Thrones”.

Bayona će također raditi kao izvršni producent sa svojom dugogodišnjom producentskom partnericom Belénom Atienzom.

KARTA MEĐUZEMLJA

U veljači ove godine Amazon je objavio interaktivnu kartu Međuzemlja na kojoj se prikazuju krajevi koji će biti predstavljeni u nadolazećoj seriji. Karta je otkrivena kroz nekoliko postova na službenom Twitter profilu “The Lord of the Rings on Prime”. Prva karta popraćena je ulomkom iz izvorne sage koji glasi:

“Tri prstena za kraljeve vilenjake pod nebom...” Sljedeći post donio je fanovima link na interaktivnu kartu. Druga mapa objavljena je u ožujku, a nudi nekoliko dodatnih detalja o krajoliku u vrijeme serije. Dan kasnije objavljena je još jedna interaktivna mapa, koju je popratila službena potvrda vremena radnje, Drugog doba Međuzemlja.

AMAZONOVA PERJANICA

Seriju će producirati Amazon Studios u suradnji s kompanijom Tolkien Estate and Trust, izdavačkom kućom HarperCollins i produkcijskom kućom New Line Cinema. Svi se nadaju da će nova serija biti veliki hit za Amazon, koji je uspio s originalnim serijama poput “Transparent” i “The Man in The High Castle”, ali tek treba producirati “must-see” serije poput “Game of Thronesa” ili Netflixovog “Stranger Thingsa”. Serija koja tek treba dobiti naziv bit će ekskluzivno prikazivana na Amazon Primeu, a svjetlo dana trebala bi ugledati 2021. godine.

Prve vijesti o ovoj skupoj i velikoj seriji stigle su baš na vrijeme kako bi utišale skandal u Amazonu. Naime, donedavni predsjednik Amazon Studiosa Roy Price odstupio je s pozicije zbog skandala sa seksualnim uznemiravanjem. Rukovoditelji Joe Lewis i Conrad Riggs također su ubrzo otišli iz Amazona, a izvršni direktor Morgan Wandell prešao je u konkurentski Apple.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:55