EUROPSKI WEINSTEIN

Bivše manekenke otkrile šokantne detalje o zlostavljanjima moćnog vlasnika elitne agencije

Bivšeg supruga manekenke Linde Evangeliste za zlostavljanje je optužilo najmanje 11 žena
Carre Sutton imala je sedamnaest godina kad je prvi put proživjela navodno zlostavljanje
 Aurelia Moussly/Afp/Profimedia

Bivši supermodel, 52-godišnja Carré Sutton na konferenciji za medije u Parizu progovorila je o silovanjima i zlostavljanju koje je proživljavala dok je radila u agenciji kojom je tad upravljao njen navodni zlostavljač, Gerald Marie.

Gerald Marie bio je predsjednik europske divizije jedne od najvećih agencija za otkrivanje modela, Elite Model Management, u trenutku kad je Carré Sutton sa samo 17 godina Sutton stigla u Pariz. Otkrili su je u Kaliforniji iz američkog ogranka te agencije te je brzo poslali u Francusku.

Carré je u Parizu razgovarala s istražiteljima te na konferenciji za medije, zajedno s drugom navodnom žrtvom, Lesom Amoore, opisala navodno sustavno seksualno zlostavljnje, koje je uključivalo i opetovana silovanja od strane Geralda Mariea.

"Tek sam započinjala svoju karijeru, a odmah sam bila zatočena. O Marieu sam ovisila za hranu, krov nad glavom i zaposlenje", kazala je Sutton i rekla da joj je odmah bilo jasno što se od nje očekuje. "Bilo mi je dano do znanja da moram trpjeti zlostavljanje ako želim nastaviti raditi", dodala je bivša manekenka.

Iako se zbog zastare, prema francuskom zakonu, ne može kazneno goniti navodni seksualni predator, kojeg nazivaju europskim Weinsteinom, Sutton je protiv njega podignula civilnu tužbu na sudu u New Yorku.

Njezino svjedočenje u Parizu, kazala je, ima drugačiju vrijednost. "Za mene pravda nije samo vidjeti nekoga iza rešetaka. Jer mnogi su Geraldi u ovoj industriji. Za mene to sad znači vidjeti promjene u ovoj i dalje mahom nereguliranoj industriji", rekla je Sutton.

Ona i Amoore složile su se kako je "današnja industrija ista ona industrija koja je omogućila muškarcima da plaćaju pristup ženama i njihovim tijelima."

Kampanju za promjene na razini modne industrije javno su podržale bivše manekenke Carla Bruni, Helena Christensen, Mila Jovovich i Paulina Porzikova. Porzikova je ukazala na problem kako se mlade modele uči da "seksualno zlostavljanje smatraju komplimentom", dok je Jovovich kazala da nije osobno doživjela takvu vrstu zlostavljanja, no da je "iskusila kulturu Divljeg zapada u kojoj se djeca tretiraju kao odrasli i sve prolazi."

"Mlad si i ranjiv i kao takvog te netko lako može naučiti na cjeloživotno zlostavljanje i loše obrasce koji ti oblikuju samopouzdanje i osjećaj vlastite vrijednosti do kraja života", dodala je Jovovich.

Na pokret jedanaest bivših manekenki, među kojima su osim Sutton i Amoore i Jill Dodd, Shawna Lee, Emily Mott i Ebba Karlsson, reagirala je i Linda Evangelista, koja je bila u vezi s Marieom u vrijeme kad je on zlostavljao Lesu Amoore.

"Za vrijeme moje veze s Geraldom Mariom, nisam znala ništa o navodima o seksualnim zlostavljanjima, pa nisam bila u mogućnosti pomoći ovim ženama. Kad ih čujem sad, kao i kad se prisjetim vlastitih iskustava, vjerujem da govore istinu. Srce mi se slama zbog njihovih rana koje možda nikad ne zacijele. Divim se njihovoj hrabrosti i snazi što su o svemu progovorile danas", rekla je Linda Evangelista.

Jedan od razloga zašto su bivše manekenke danas progovorile jest i taj što smatraju kako zastare na slučajeve seksualnog zlostavljanja prerano stupaju na snagu i zbog toga onemogućuju žrtvama da prijave svoje zlostavljače. "Žrtve seksualnog zlostavljanja zaslužuju mogućnost prijave svojih zloastavljača, a za to je potreban pravni sustav koji djeluje u skladu sa znanošću iza traume", rekla je Lesa Amoore.

Na optužbe za zlostavljanje Marie je odgovorio preko svoje odvjetnice Celine Bekerman. "Marie je zaprepašten ovim lažnim i klevetničkim optužbama", kazala je Bekerman i dodala da "sve eventualne izjave neće davati do službenog razgovora s ovlaštenim autoritetima."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:01