‘SROZAO JE IME...‘

Bivši član Dugmeta žestoko napao Bregovića: ‘Reći ću vam što je njegova najveća prevara...‘

U intervjuu je otkrio da u domu za nezbrinutu sjecu posjećuje unuke te objasnio zašto nisu kod njega
Milić Vukašinović
 YouTube

Glazbenik Milić Vukašinović, koji je djelovao u bendovima Indexi, Bijelo dugme i Vatreni poljubac, dao je intervju za bosanski "Express" dao intervju u kojem je govorio o Goranu Bregoviću, glazbenoj industriji, unucima i drugim temama.

Što se tiče pandemije, Vukašinović je objasnio kako ga glava i pamet dobro služe da komentirao izjave velikih zvijezda.

- Slušam ove nazovimo te neke velike zvijezde kako kukaju da nemaju posla, a samo godinu dana ranije su se hvalili kako za vikend zarade nečiju godišnju plaću. S obzirom na to da ja sviram glazbu koja nije tako aktualna kao njihova, pa ni prije ove pandemije nismo imali toliko nastupa, mogu reći da me sve to puno i ne pogađa, rekao je pa nastavio.

- Najgori su oni koji su imali jedan hit, pa onda se umislili da su dotaknuli nebo. Ali, svemu brzo dođe kraj. Uzimali su velike novce, pa onda dizali velike kredite, kupovali stanove u elitnom dijelu Beograda, pa skupe automobile, i sada sve to treba vraćati, a nema priljeva novog novca.

Odgovorio je i na pitanje postoji li pravi rock&roll.

- Dok je bila aktivna ta neka moja generacija i bilo ga je. Bilo je i tih nekih naših druženja, jer smo više i nastupali. Danas je sve to zamrlo, nestalo, taj rock nije više aktualan, popularni su neki jeftini glazbeni pravci koji nigdje ne pripadaju. Moja generacija danas je stara, ali tu mislim samo na godište. Ja imam isti entuzijazam, snimam novi album, skoro pa svakodnevno vježbam. Sarajevska rock škola je još uvijek uzor nekim novim mladim grupama.

Novinar je podsjetio na činjenicu da je Milić Vukašinović autor mnogih velikih hitova narodne glazbe, posebno u suradnji s Hankom Paldum i Cecom Ražnatović.

- Prije nego što se pojavio taj rock&roll, mi smo svi slušali radio na kojemu se uglavnom puštala izvorna narodna muzika, pa je to bio moj prvi susret s glazbom. Volio sam kavanu, volio sam piti i živjeti život, a to se samo moglo uz narodnu glazbu, pa je to sve i dovelo do toga da stvaram i narodnjake. Ja sam paralelno sa „Vatrenim poljupcem“, samostalno snimio i jedan narodnjački album “Hej jaro, jarane“ koji je bio apsolutni hit u tadašnjoj Jugoslaviji. Tada sam krenuo i honorarno zarađivati s tim narodnjacima, ali bilo je nemoguće izdržati. Ja krenem pjevati pjesmu, onda se njih dvadeset popne na binu da pjevaju sa mnom, pa dođu policajci napraviti red, a onda i oni ostanu i pjevaju. Shvatio sam da to nije za mene.

Svojevremeno je Hanki Paldum napravio dva velika hita, „Ja te volim“ i „Voljela sam voljela“. Odgovorio je na pitanje zašto je te iste pjesme dao Ceci.

Nisam joj pjesme dobrovoljno dao, ustvari nisam ni znao da je snimila. Snimila ih je dok je u BiH bjesnio rat. S obzirom na to da sam u ratu bio dobar „kradljivac“ električne energije, pa sam imao i struju i mogao gledati TV. Tada sam video Cecu na nekoj televiziji kako pjeva te dvije pjesme. Kasnije kada sam došao u Beograd, njen pokojni muž Arkan me baš ispoštovao zbog tih pjesama.

Ispričao je i anegdotu o jednoj autorskoj pjesmi.

- Ja sam Semiru Ceriću Koketu napravio njegov prvi album, na kojem je bila pjesma „Sjećaš li se Sanja“. Nakon izlaska albuma ta pjesma je postala veliki lokalni hit. Ja sam onda Koketa nagovarao da dođe sa mnom u Beograd, pa da to dignemo na jugoslovensku razinu. Da je to napravio bio bi jugoslovenska zvezda. Kada je tu pjesmu čuo pokojni Toma Zdravković, oduševio se. Taman je izašao iz bolnice, uzeo dvije litre vina u jednom restoranu i samo se ta pjesma puštala. Mene su zvali da dođem, a on onako brutalno pijan, plače i kaže da je ovo najbolja pjesmu koju je ikad u životu čuo i želi da je snimi. Ja mu kažem, pa snimi, ali ne pij više. Snimio ju je, razvalio Jugoslaviju s njom, a da je Koke otišao u Beograd, Toma je ne bi nikada snimio.

Odgovorio je na pitanje zbog čega svojedobno nije ostao u „Bijelom dugmetu“.

- Goran je to obavezno htio. Ja sam uskočio kao zamjena na bubnjevima pokojnom Ipetu Ivandiću, jer je on tada otišao u vojsku. Kada se on vratio ja sam otišao, prihvatio se gitare i počeo sa „Vatrenim poljupcem“.

Na pitanje ima li kontakta s unucima, djecom njegove pokojne kćerke Maje, koja je preminula u 35. godini zbog predoziranja lijekovima, odgovorio je:

- Imam, kako da ne. Kad god odem u Sarajevo ja ih posjetim, smješteni su u Dječjem domu (za nezbrinutu djecu). Jako fini, dobri učenici i vjerujem da će postati pošteni ljudi.

Na pitanje zbog čega unuci nisu od njega, odgovorio je kako je to jedna velika pravna zavrzlama jer je njihov otac još uvijek živ.

U intervjuu je otkrio da nema kontakata s Mladenom Vojičićem Tifom i Goranom Bregovićem, nekadašnjim kolegama iz Dugmeta.

- Ne, nemam zaista. Znam da je Tifa prije ove pandemije išao na turneju s Goranom Bregovićem kao „Bijelo dugme“, a to je ustvari Bregovićeva najveća prevara. To je nazvao kao koncerti „Bijelog dugmeta“, a ustvari išao je s njegovim vašarskim orkestrom. Srozao je ime koje je stvorio, a koje je veliko, izdao je rock&roll na najbrutalniji način, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:16