NIJE DOBIO NOGU

Bivši ministar komentirao kraljicu na način na koji nitko nije, a onda je stigao njezin odgovor

Bivši ministar Denis MacShane u svojoj se novoj knjizi prisjetio neugodne anegdote s britanskom kraljicom
 Aaron Chown/Pa Images/Profimedia

Kraljica Elizabeta II. bila je oduševljena kad je njezin ministar Denis MacShane izjavio da ona "izgleda izvrsno za svoje godine i ima izvrsne noge."

Bivši ministar rada Denis MacShane priznao je da je bio vrlo uznemiren kada je bivši političar, glumac i pisac, Gyles Brandreth, javno obznanio njegov kompliment o kraljici. Duboko posramljen i prestrašen da će nastradati, MacShane je nazvao tadašnjeg privatnog tajnika kraljice Elizabete II. kako bi se ispričao, no iznenadilo ga je kada mu je on odgovorio da je kraljica rekla kako je to "nešto najljepše što je ijedan njezin ministar ikada rekao o njoj."

MacShane, koji je četiri godine radio u Ministarstvu vanjskih poslova, a od toga tri godine kao britanski ministar za Europu, ove se anegdote prisjetio i u svojoj knjizi "Must Labour Always Lose". Tako piše da ga je ogovaranje uz nekoliko pića s Brandrethom u avionu, samo nekoliko tjedana nakon što je upoznao kraljicu Elizabetu II., koštalo, jer je Brandreth objavio njegov "pogled na oblik kraljičinih nogu."

image
-/Mary Evans Picture Librar/Profimedia

"Kad sam to vidio u javnosti, srce mi je stalo. Rekao sam nešto što nisam smio javno govoriti o kraljici, a to je bio najgori mogući prekršaj koji je jedan ministar mogao napraviti. Kada sam došao u ured, vidio sam službenike kako okreću glavu od mene zbog onoga što sam učinio", piše MacShane u svojoj knjizi.

"Znao sam kraljičina privatnog tajnika kao prijatelja i susjeda koji je imao kuću u Francuskoj blizu one gdje sam ja često odsjedao. Nazvao sam ga u panici. 'Robin, Robin', zamuckivao sam, no on me odmah prekinuo. 'Nemoj ništa govoriti, Denis. Njezino visočanstvo kaže da je to najljepša stvar koju je o njoj ikada rekao jedan od njezinih ministara", piše u knjizi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:55