RUFUS FREDERIK SEWELL

Bivši panker vodi boemski život na dva kontinenta

 Getty images

Rufus Frederik Sewell engleski je glumac velškog podrijetla, poznat najviše po brojnim ulogama u filmovima i TV serijama povijesne tematike. Uz to, uglavnom je tumačio uloge negativaca, što mu je nakon nekog vremena dojadilo pa je rekao da više ne želi glumiti zlikovce. Otkrio je kako je, usprkos bogatoj glumačkoj karijeri, i danas relativno nepoznat, kako u rodnoj Engleskoj tako i u Americi gdje živi, a u rijetkim trenucima kada ga netko u javnosti i prepozna, to je zato što misle da je Joaquin Phoenix. Tako je ispričao kako ga je jednom prilikom pilot aviona u kojem se vozio tražio autogram, govoreći mu kako mu je zbog njega “Gladijator” najdraži film, a Rufus ga nikako nije uspijevao uvjeriti da on nije Joaquin.

Iako su mu s vremenom dojadile i kostimirane povijesne drame te je izjavio kako bi konačno volio doći na set za snimanje bez kravate oko vrata, upravo jedna takva donijela mu je možda i najveću popularnost od svih projekata na kojima je dosad radio. Riječ je o dramskoj seriji “Viktorija” koja se počela prikazivati 2016., a trenutačno je možemo pratiti i na našem programu.

Bowie kao idol

Rođen je 29. listopada 1967. u Twickenhamu u Engleskoj. Iako je njegova majka Jo bila glumica i slikarica, ljubav prema glumi usadio mu je otac William, australski animator kojemu je životni uzor bio pjesnik Dylan Thomas. On se od njegove majke razveo kad je Rufusu bilo pet godina, a pet godina kasnije je umro. Kako pater familias nije znao s novcem, ostavio je obitelj na rubu siromaštva i gladi pa je majka po cijele dane i noći radila prodajući voće u kombiju i konobareći kako bi prehranila njega i brata Caspara.

Ipak, kaže kako su u svem tom siromaštvu uvijek ostali dostojanstveni, a najveća radost im je bila klavir koji su nekim čudom uspjeli sačuvati i na kojem je cijela obitelj neumorno svirala. Neimaština ga je prisilila da razvije kreativnost pa je otkrio da je u to vrijeme naučio kako da od jedne kocke za juhu i limenke graha te još nekoliko sitnica spravi fantastično jelo za osmero ljudi. Kako je ulazio u pubertet, postajao je sve problematičniji, a potrošnja alkohola, marihuane i cigareta iz dana u dan je rapidno rasla. Počeo je bojiti kosu u narančasto pokušavajući imitirati svog idola Davida Bowieja te nositi šešire, tuš za oči i lak za nokte. Stalno je bježao iz škole kako bi se družio s lokalnim punkerima i uskoro je s bratom osnovao bendove Tum Te Tum, Another Green World i Real Karma u kojima je svirao bubnjeve.

Posao kao šok

U to je doba neprestano izlazio po noćnim klubovima te je priznao kako se danas mnogih od tih provoda uopće ne sjeća. Nekoliko je puta završio i iza rešetaka, ali nakon nekog vremena se konačno otrijeznio i primirio. Jedan od razloga je bilo i to što je osjećao kako mu je alkoholiziranje, drogiranje i pušenje od mladih dana narušilo zdravlje, a njegov otac, koji je bio strastveni pušač i ni alkohol mu nije bio stran, umro je upravo od posljedica takvog stila života.

Tijekom studiranja morao je sam zarađivati novac pa je preživljavao radeći teške fizičke poslove na gradilištima, a iako se stalno osjećao kao outsider i dobivao samo manje angažmane, i uloga portira u kazališnoj predstavi bila je dovoljna iskusnom oku agenta da prepozna neizbrušeni glumački dragulj. On mu je odmah pronašao posao za što je glumac rekao da je šokiralo sve, uključujući i njega samog, pa je nakon završetka dramske aka­demije u Londonu počeo redati glumačke uspjehe.

Strah od veza

Glumac je više puta izjavio da nije tip za veze i da može bez problema živjeti i bez žene pokraj sebe. Otkrio je kako su u njegovu životu znala proći duga razdoblja u kojima je bio potpuno sam, ali se zbog toga nije osjećao osamljeno.

Za sebe je rekao da je pravi nomad i nikad se ne zadržava dugo na jednom mjestu te voli besciljno lutati od grada do grada, obilaziti kafiće i fotografirati slučajne prolaznike. Također je priznao da mu novac ne znači ništa i da ga uvijek brzo potroši, ali i da je gluma sve što ima te da njegov život nije nimalo glamurozan. Tako u Los Angelesu iznajmljuje stan, vrlo rijetko odlazi na ljetne i zimske odmore, ne jede u skupim restoranima i putuje najjeftinijim avionskim aranžmanima, a zbog svega sam sebe naziva “nemirnim prosjakom”.

Iako su mu pripisivali brojne avanture, samo su rijetke i službeno potvrđene, kao ona s Kate Winslet i Helenom Bonham Carter. U braku je bio dvaput. Njegova prva supruga bila je australska modna novinarka Yasmin Abdallah koja ga je ostavila nakon nekoliko mjeseci braka, a s drugom, Amy Gardner, oženio se 2004. i dvije godine kasnije rastao. Par je dobio sina Williama Douglasa zbog kojega glumac danas živi na relaciji London - Los Angeles i za kojega je rekao: “On je smiješan, bezobrazan, lijep dječak i obožavam provoditi vrijeme s njim. Roditeljstvo je, međutim, zastrašujuće. Jedva mogu proći pokraj zgrade, a da me ne uhvati panika da će mu s nje nešto pasti na glavu”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:58