ODGOVORNOST

Bivši suprug Amy Winehouse: ‘Da mogu, sve bih napravio drugačije. Ne mogu više nositi teret‘

Blake Fielder-Civil gostovao je u jutarnjem programu ITV-a na dan kada bi pjevačica, da je živa, napunila 40. godina

Amy Winehouse i Blake, travanj 2007.

 Jennifer Rocholl/Zuma Press/Profimedia

Problematični bivši suprug pjevačice Amy Winehouse gostovao je u jutarnjem programu kanala ITV "Good morning Britain" i priznao kako bi, da je to moguće, gotovo sve napravio "drugačije" u njihovom odnosu. Blake Fielder-Civil iznimno rijetko daje intervjue, a povod za ovaj bio je Amyn rođendan - da je živa, 14. rujna napunila bi 40 godina.

Fielder-Civil, koji je s njom bio u braku dvije godine, od 2007. do 2009., priznao je kako je baš on u život pjevačice donio heroin. Mnogi njezini obožavatelji oduvijek ga smatraju djelomičnim krivcem za njezinu smrt od trovanja alkoholom u dobi od 27. godina.

On je bio inspiracija za njezin veliki hit, singl Back To Black i cijeli istoimeni album. Fielder-Civil proveo je osam mjeseci u zatvoru 2008. godine, nakon što je na sudu priznao krivicu za ometanje provođenja pravde i teške tjelesne ozljede koje je nanio vlasniku jednog puba.

- Tužno je no želio sam poželjeti sretan rođendan Amy. Strašno je što ona nije ovdje. Razmišljam o njoj neprekidno, mislio sam o njoj ujutro kada sam joj čestitao rođendan. Ona je bila moja najbolja prijateljica. Da nije bilo nekih stvari, mislim da bi ishod bio drugačiji. Njoj se sve prebrzo dogodilo. Bili smo mladi.- ispričao je voditeljskom dvojcu, Susanni Reid i Benu Shephardu

Dobro je poznato da su Blakea u javnosti oduvijek smatrali glavnim krivcem za Amyn pad u ralje ovisnosti o drogama i alkoholu. No, on sada uvjereno govori kako i neki od njezinih bliskih prijatelja i članova obitelji "trebaju odgovoriti na neka pitanja".

- To je jedan od razloga zbog kojih sam pristao govoriti danas. Mene okrivljuju i to je u redu. Ne mogu promijeniti mišljenje i osjećaje drugih oko toga. No, ja osobno moram prestati sam nositi taj teret. Nosim ga više od 10 godina. - kazao je Fielder-Cvil i dodao - Ja sam jedina osoba u cijeloj priči koju se smatra krivcem. Pokušao sam reći kako sam napravio neke goleme pogreške. No, bio sam u 20.-ima i ovisnik o drogi. Nisam znao kako samog sebe očistiti, a kamoli nekog drugog.

image

Amy i Blake, studeni 2007.

Famous/Acepixs/Profimedia

Rekao je i kako su postojali razni interesi da Amy nastavi nastupati, a njezina krhkost bila je nit koja je ljude povezivala s njezinim albumima, njezinom glazbom.

Na pitanje voditeljice postoji li šansa da uspostavi kakav-takav odnos s Amynom obitelji, postoji li interes za to ili je to još uvijek previše osjetljiva tema za njih, priznao je kako je to nešto što mu se "stalno mota po glavi".

- Za njih ne mogu govoriti. - objasnio je - No, u pravu ste. Uspio sam nekako izaći iz toga, čist sam neko vrijeme i kako se mjeseci pretvaraju u godine počinjete se obnavljati, graditi se iznova. Ima trenutaka kada razmišljam ima li koristi od razgovora s njezinom obitelji...Ima li šanse za neku vrstu pomirenja? Jer, svi smo je voljeli.

Ipak, priznao je, nikad to nije pokušao učiniti.

image

Blake Fielder-Civil s tetovažom Amy

Nash/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia

Amy Winehouse i Blake vjenčali su se 2007. godine u Miamiju, nakon dvije i pol godine veze prepune prekida i pomirenja. On je, iza uha istetovirao njezino ime. Samo nekoliko mjeseci kasnije snimljeni su nakon žestoke svađe, kada su i krenule priče da su oboje uzimali heroin. Sljedeće godine Blake je završio u zatvoru zbog napada na vlasnika puba. Na dodjeli Grammyja, Amy ga je pozdravila riječima "za mojeg Blakea, zatvorenika". Neposredno nakon izlaska iz zatvora on je predao zahtjev za razvod.

U svibnju 2011. godine, dva mjeseca nakon Amyne smrti, dobio je sina Jacka, a u travnju 2013. kćer Lolu s tadašnjom partnericom Sarah Aspin.

Amy Winehouse doživjela je meteorski uspon nakon objave debitantskog albuma Frank, 2003. godine, koji joj je donio hvalospjeve kritike i publike, a drugi album Back to Black, tri godine kasnije samo je zacementirao njezin zvjezdani status. No, mlada žena jedinstvenog glasa, nije se mogla nositi sa slavom i mentalnim problemima te je potonula u ovisnosti.

Nalaz mrtvozornika pokazao je da je imala više od četiri promila alkohola u krvi u trenutku smrti. Druga je istraga potvrdila da je pjevačica umrla od "slučajnog trovanja alkoholom".

image

Amy Winehouse na suđenju suprugu 2008. godine

Shaun Curry/Afp/Profimedia

U lipnju 2013. godine, njezin brat Alex Winehouse u jednom je intervjuu rekao je kako vjeruje da je poremećaj prehrane od kojeg je Amy patila, te posljedična tjelesna slabost, bio glavni uzrok njezine smrti.

- Teško je patila od bulimije. Bilo je dovoljno pogledati je i znati da nije u redu. - rekao je - Umrla bi, prije ili kasnije s takvim načinom života. No, ubila ju je bulimija. Da nije imala poremećaj hranjenja bila bi fizički jača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:59