SUĐENJE U TIJEKU

Bivši suprug nasljednice F1 u velikim je problemima: Procurila inkriminirajuća fotografija koja dokazuje pranje novca

Upravo je ta fotografija postala inkriminirajući dokaz na suđenju zbog pranja novca u vrijednosti 266 milijuna funti

James Stunt

 Rob Todd/Dmg Media/Profimedia

Nakon što je u javnost procurila informacija da je tvrtka u vlasništvu bivšeg supruga nasljednice Formule 1, Petre Ecclestone, Jamesa Stunta, primila 46 milijuna funti dobivenih iz kriminalnog djelovanja, a koje su bile oprane kroz posao sa zlatom, sada je objavljena i fotografija osoblja koje brojni snopove sumnjivog novca.

Kako piše Daily Mail, upravo je ta fotografija postala inkriminirajući dokaz na suđenju zbog pranja novca u vrijednosti 266 milijuna funti protiv Stunta i suradnika.

Svjedok Nicholas Clarke rekao je da je fotografija snimljena u uredima Stunt and Co. u Londonu u veljači 2016. godine, a prikazuje osoblje koje broji velike količine 'prljavog' novca. Jedan od muškaraca s fotografije je i Stuntov sada preminuli brat Lee Stunt, koji je u to vrijeme radio s njim.

James Stunt navodno je bio u središtu skandala s pranjem novca, a deseci milijuna funti prošli su kroz njegov ured prije nego što su ih prikupili zaštitarska tvrtka G4S i pošta te su položeni na račun tvrtke koja trguje zlatom Fowler Oldfield.

Gregoryju Frankelu, direktoru Fowler Oldfielda i potpredsjedniku Stunt and Co.-a, kolega Alexander Tulloch poslao je fotografiju uz komentar: 'Imamo uspostavljen logistički sustav!' U drugoj poruci stoji: "James ipak nije sretan... James želi znati kolika je njegova dobit za ovaj tjedan. Zabrinut je zbog profitabilnosti itd."

Kako smo ranije pisali, Fowler Oldfield bila je mala obiteljska tvrtka koja je kupovala relativno skromne količine starog zlata od zlatarne, a koje je trebalo pretopiti ili rafinirati u veće količine. Međutim, odjednom je doživjela "vrlo dramatičnu transformaciju i postala sredstvo za pranje kriminalnog novca od kraja 2013.", navodi se na sudu.

Svi optuženi tvrde da nisu imali pojma da je novac došao iz kriminalnih krugova, iako "nikad nije identificiran legitiman izvor", prenosi The Times.

Heidi Buckler, Gregory Frankel, Paul Miller, Haroon Rashid i Daniel Rawson, koji su svi povezani s Fowler Oldfieldom, poriču pranje novca između siječnja 2014. i prosinca 2016. Stunt, Francesca Sota i Alexander Tulloch, koji su povezani s tvrtkama sa sjedištem u Londonu, također negiraju istu optužbu. Suđenje se nastavlja dalje, a trajat će četiri mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 07:24